Türkiye'nin hemen hemen her yöresinde görülen ancak, Akdeniz ve Ege'de daha sık rastlanan yabani bir bitki olan dikenli incir, adeta vitamin deposu. Hasat dönemi olması nedeniyle kent merkezlerinin yanı sıra sahil kesimlerinde de tablalarda tanesi 25 kuruştan satışa sunulan dikenli incir, birçok faydasıyla da her derde deva olarak görülüyor.

C vitamini yönünden oldukça zengin olan bu meyve, bağırsakları çalıştırma ve açlık hissini bastırma özelliği ile diyet yapanların gözdesi bir bitki. Genelde soğuk olarak tüketilen, bu nedenle satıcıların buz parçalarının üzerine serdiği, dikenlerinin yoğunluğu nedeniyle soyarak satışa sunulan dikenli incir, her yaş grubunca tercih edilebiliyor. Kıraç alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişen, anavatanının ise Güney Afrika olduğu bildirilen dikenli incir, halk arasında "Hint inciri" ve "Frenk inciri" olarak da biliniyor.

Dikenli incirin faydaları saymakla bitmiyor. Adana Çukurova Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Fazıl Yalçın'a göre, C vitamini yönünden zengin olan bu bitki, vücut direncini artırma, güç ve zindelik verme özelliğine sahip. Dikenli incirin, sindirim sistemini rahatlatan, bağırsak faaliyetlerini düzenleyen, kabızlık sorununu gideren son derece yararlı bir meyve olduğunu vurgulayan Dr. Yalçın, "Bu meyveyi tüketenlerin ayrıca polivitamin hapları almasına gerek yok." diyor.

Dikenli incirin hiçbir hormon ve katkı maddesi olmadan, doğada kendiliğinden yetişmesi nedeniyle tamamen organik bir meyve olduğunu aktaran Yalçın, dikenli incirin faydalarını şöyle sıralıyor:

"Kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında ilaç kadar etkili olan dikenli incirin, vitamin değeri ve katkısız yetişme özelliklerinin yanı sıra fiyatının da ucuz olması ayrı bir avantaj sağlıyor. Bağırsakları düzenli çalıştırmasının yanında tok tutma özelliğine de sahip olduğu için diyet yapanlar için son derece faydalı. Bunun yanında cilt kırışıklıklarını da gideriyor, cildi güzelleştiriyor."

Mersin'in Silifke ilçesinden topladığı dikenli incirleri Adana'da İnönü Parkı'nın kenarına kurduğu tezgahta satan Mikail Kalkan, incirin tanesini 25 kuruştan sattığını söyledi. Yaz mevsiminde ailesinin geçimini sağladığını anlatan Kalkan, doğal olarak yetişen incirin birçok faydasının olduğunu, insanların da bu yüzden çok rağbet gösterdiğini kaydetti. Günde 150 civarında incir sattığını anlatan Kalkan, incir bittiğinde tezgahına başka meyveler koyduğunu söyledi.

Her gün en az 5 tane dikenli incir yediğini söyleyen Metin Akar, faydasını gördüğünü belirterek, "Özellikle yemeklerden sonra yediğimde midemde müthiş bir rahatlama hissediyorum. Bunun yanında tadı da çok güzel. Güney bölgesi için bu mevsimin vazgeçilmez meyvesi." dedi.

ZAMAN