Dünyagöz Adana Hastanesinden Doç. Dr. Hülya Kocaoğlan, bayramda aşırı şeker tüketen diyabet hastalarının gözün sinir tabakasının zarar görmesi ile oluşan retinopati hastalığına yakalanma riskinin olduğunu belirterek, diyabetin göz hastalıklarını tetiklediğini söyledi.

Doç. Dr. Hülya Kocaoğlan, “Özellikle 10 yıldan fazla diyabet hastası olan kişiler retinopati riskiyle karşı karşıya. Tip 1 diyabet veya insüline bağımlı genç diyabetiklerde ergenlik çağından sonra retinopati görülme sıklığı yaşla doğru orantılı olarak artıyor. Bunun yanı sıra kan şekerinin kontrolü önemli bir faktör. Kan şekerinin düzensiz seyretmesi, ani kan şekeri yükselmesi veya düşmesi, retinanın bozulmasını ve retinopati hastalığının ilerlemesine neden oluyor.” dedi.

Retinopati hastalığında erken teşhisini önemini vurgulayan Doç. Dr. Kocaoğlan, diyabet teşhisinin hemen ardından hastanın göz muayenesi olması gerektiğini belirtti.

Diyabet hastalarının 1 yıllık aralarla diyabet kontrollerinin bir parçası olarak rutin göz muayenelerine devam etmeleri konusunda uyaran Doç. Dr. Hülya Kocaoğlan, “Özellikle göz dibi muayenesi, retinada meydana gelen değişikliklerin erken safhada tespit edilmesini sağlar ve hastaya başarılı şekilde tedavi olma şansı sunar. Diyabet tanısı sonrası 1 yıllık aralarla 5 yılı geçen diyabet hastalarının 6 ayda bir, göz dibi problemi tespit edilen diyabetlilerin 3 ayda bir göz muayenesi olması gerekmektedir.” diye konuştu.

Diyabetik retinopati hastalığının lazer tedavisi ile çözülebileceğini ifade eden Doç. Dr. Hülya Kocaoğlan sözlerini şöyle sürdürdü: “Retinopatide kullanılan tek tedavi yöntemi lazerfotokoagulasyon. Laser tedavisinde, ince demet şeklindeki argon laser ışığı sızdıran kan damarlarının kapatılmasında ve kan gitmeyen iskemik retinanın kapatılmasında kullanılır. Bu tedavi uygun zamanda ve uygun şekilde uygulandığı takdirde şeker hastalığına bağlı ciddi görme kayıplarını önlemenin tek yoludur. Retinopati bulgularının erken dönemde tespit edilmesi, tedavi başarısının anahtarıdır.”

Cihan Haber Ajansı