Diş Gıcırdatma - Diş Sıkma Nedenleri, Zararları ve Tedavisi

Diş sıkma ve gıcırdatma genel olarak uyku esnasında kişinin farkında olmadan yaptığı çene hareketleridir. Dişlerini sıkan ve dişlerini gıcırdatanlar bireylerin pek çoğu böyle bir alışkanlık sahibi olduklarından haberdar değildirler.

Diş Sıkma ve Diş Gıcırdatma Nedenleri

Stres: Diş sıkma ve diş gıcırdatmanın en önemli nedenlerinden birisi de strestir. Aşırı derecede titiz, hassas ve asabi olmak diş sıkma ve diş gıcırdatmanın faktörlerindendir. Dişini sıkmak gibi deyimlerinin ortaya çıkışı da diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi çene hareketlerinin duygusal temalı olmasıdır.
Malokluzyon: Gelişimden, eski protezden veya dolgulardan kaynaklı olarak dişlerin diziliminde bozukluklar farklı bir deyişle malokluzyon oluşur. Diş dizilimi de diş sıkma ve diş gıcırdatmanın nedenlerindendir.

Diş Sıkma ve Diş Gıcırdatmanın Belirtileri ve Zararları

Diş sıkma ve diş gıcırdatma sırasında dişler devamlı olarak birbiri ile temas halinde olduğundan dişlerin çiğneyici yüzeylerinde mine kayıpları olur ve aşınır dişlerin çiğneyici yüzeylerinde görülen bu aşınmalar diğer dişlere oranla ön dişlerde daha belli olur. Bu aşınmaların hızla ilerlemesi sonucunda dişlerde sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet oluşur.

Diş sıkma ve diş gıcırdatma sonucu diş etlerinde çekilmeler ve dişin sert dokularında çentikler meydana gelir. Dişin bu sert dokularında meydana çentikler sebebi ile dişlerde hassasiyet oluşur ilerlediği takdirde diş kırılabilir.

Diş sıkma ve diş gıcırdatma hareketlerini kişi uyku esnasında fark etmeden yapar. Tüm gece bu çene hareketlerini yapmak sabahları yorgun kalkmaya, baş ağrısına, şakak ve yanaklarda kas ağrısına neden olur. Bunun yanı sıra çene ekleminde kilitlenme ve çıtırtı sesleri de olur.



Diş sıkma ve diş gıcırdatma da sürekli ısırma hareketi gerçekleştiğinden yanak içinde dişlerin birbiri ile temas ettikleri yerde irritasyonlar ve beyaz çizgili bir hat oluşur.

Diş gıcırdatma nedeniyle hem ön dişlerin kesici kenarında hem de arka dişlerin çıkıntılı bölgesinde mikro çatlaklar meydana gelir. Dişlerde meydana gelen bu çatlaklar da dişlerin kırılmasına, diş kayıplarına neden olur.

Diş Sıkma ve Diş Gıcırdatmanın Tedavisi

Diş sıkma ve diş gıcırdatma tedavisinin en önemli amacı çene eklemini korumak, dişlerde aşınmayı engellemek, baş ağrısını, şakak ve yanaklarda kas ağrısını ortadan kaldırmaktır.

Gece uyku esnasında meydana gelen diş sıkma ve diş gıcırdatma hareketlerini ve bu hareketlerin sonuçlarını ancak silikon plaklar ile dişlerin birbiri ile olan temassızlığını sağlayarak engelleyebiliriz.

Diş sıkma ve diş gıcırdatma rahatsızlığının ileri düzeyinde kas gevşetici ve uyku düzenleyici ilaçlar kullanılır, eski veya hatalı dolgu ve protezler yenilenir ve eksik olan dişler uygun protez uygulamasıyla tedavi edilir.

.alıntıdır.