Bel ve Sırt Ağrıları Nedenleri ve Çözüm Önerileri

Bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte görülme sıklığı gün geçtikçe artan, bel ve sırt ağrısı, kimi zaman kas incinmesi gibi basit bir nedenle oluşurken, kimi zaman ise fibromiyaljiden, kemik erimesine kadar çeşitli ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor!

Sırt ağrısı; boyun bölgesinden başlayarak, omuzların arka kısımları, kürek kemikleri ve bele kadar uzanan geniş bir bölgeye yayılır. Genel araştırmalara göre her 5 kişiden birinde sırt ağrısı problemine rastlanıyor, gençler, orta ve ileri yaştaki kişilere kadar hemen her yaş grubunda görülebiliyor. Sırt ağrıları kimi zaman kas incinmesi gibi basit bir nedenle oluşabilirken, kimi zamanda fibromiyaljiden, (inatçı adale ağrıları, yorgunluk ve vücutta bazı hassas ağrılı noktalarla karakterize bir hastalıktır) kemik erimesine kadar pek çok ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor.

Belirtisi sırt ağrısı ile başlayan çok önemli 5 hastalık var;
1. Myofasiyel Ağrı Sendromu: Uzun süreli sırt ağrıları başlangıç semptomları olabiliyor.
2. Boyun Fıtığı: Boyun ağrısına kollarda uyuşukluk, her zamanki gücünde yetersizlik eşlik ediyorsa, boyun fıtığı adına bir kontrole girmeniz doktorlar tarafından tavsiye ediliyor.
3. Fibromiyali: Kadın hastalarda daha sık görülen ve boyun ile sırt bölgesi başta olmak üzere, yaygın vücut ağrısına neden olan bir tablo.
4. Skolyoz: Omuz, kürek kemikleri ve kalçalardaki asimetrik yapılar bu hastalığın belirtileri arasında sayılıyor. Çocuklarda ağrısız olabiliyor.
5. Osteoporoz: Yaşlı ve sıklıkla kadın hastalarda kemik erimesi işaretini, sırt kemiklerinde kırılmalar ve buna bağlı boy kısalması ile sırt ağrısı olarak verebiliyor.

Nadiren de olsa omurgaları tutan kötü huylu hastalıklar da sırt ağrısına neden olabiliyor. Bu yüzden ağrılarınız sıksa, sürekli ya da şiddetli ise, kilo kaybı varsa zaman kaybetmeden doktora başvurmalısınız.

Bilgisayar başında çalışan veya uzun zaman geçiren, ağır işlerde çalışıp gün içerisinde bel bölgesine fazla oranda yük bindiren, nakış, dikiş gibi eğilerek, boyundan omuriliğe eğik bir pozisyonda uzun süre kalan insanların boyun, sırt ve bel bölgesinde şiddetli ağrılar söz konusu oluyor. Yukarıda bahsettiğim hastalıklardan veya yaşam, hatta yatış biçimimizden kaynaklanan bu durum, yaşam kalitemizi yüksek oranda düşürüyor.

Ağrılar arttığında, çeşitli krem ve losyonlar, biraz eski usul olsa da yakılar ve korseler işe yarayabiliyor. Ancak bunlar, sorun anında çözüm odaklı ve anlık uygulamalar. Bunların haricinde, sürekli kullanım için uygun aparatlarla yaşamak çok daha kalıcı çözümler getirebiliyor.

Bel Yastığı


Sandalyeye takılan, bel dolgusu aparatlar günlük kullanımda faydalı.
Ancak oturarak çalışmıyorsanız veya gün içerisinde hareketli iseniz sabit bir ürün olduğundan verim açısından kısır kalabiliyor.

İkincil olarak önereceğim;
Manyetik Sırt Destek Yeleği
Şimdilik sıcaklarda pek mümkün olmasa da kendi adıma, kıyafetlerimin içine giyebildiğim bir yelek bu. Yine de bel ağrılarım çok arttığında özellikle klimalı ortamlarda bluzumun üstüne de takabiliyorum.

Manyetik disklerinin ağrılara uyguladığı etkiyle bir rahatlık söz konusu oluyor. Bu tıpkı spa taşları gibi. Ağrı vücudun, kas ve kemik sistemi arasında oluşan bir enerjidir temelinde. Ve akupunktur, SPA, masaj ya da manyetik ürünlerin faydası da buradan ileri gelir. Ama bunun dışında, bluzumun üstünden de kullandığım zamanlarda, sırtımı ve belimi destekleyip dik tutmaya yardımcı olduğu için, hem kambur, eğik durarak zayıflayan bel kaslarını kuvvetlendiriyor hem de ağrıların yüksek oranda azalmasına sebep oluyor. Yani sadece dik tutması için bile kullanılabilir bir ürün.

Ben şiddetli bel ağrıları hatta siyatiksel sorunlar yaşadığım zamanlarda eğer iğne olacak kadar kötüleşmediysem, çözümü bu şekilde buluyorum. Sırt destek yeleğini bir müddettir kullanıyorum, ağrı kesici kremler ve korsenin haricinde. Dediğim gibi bunlar daha anlık çözümler. Sırt destek yeleğini ve bel yastığını alışveriş merkezlerinde bulamadım, ben internetten aldım. Artık günlük yaşamımın içinde de sırt, bel ve boyun sağlığıma, duruş pozisyonlarıma dikkat edebildiğim için, korse, krem, iğne hatta düz sert zeminlerde yatmak gibi çözümlere bir müddettir ihtiyaç duymuyorum.

Ancak bu yazdıklarım, benim doktorumla görüştüğüm, haricinde uzun zamandır yaşadığım bel ve sırt problemlerim için yaptığım araştırmalar ve deneyimler sonucudur. Günlük olası sırt ağrıları için olumlu çözümlerdir. Eğer ciddi bel, sırt, omurilik problemleriniz varsa öncelikle bir hekime başvurmanızı tavsiye ederim. Çünkü omurilik kemik sistemimizdeki en önemli yapı ve şakaya, ihmale gelir bir tarafı gerçekten yok. Geri dönüşü zor ve imkansız durumlarla karşılaşmamak adına ihmal etmemek gerek diye düşünüyorum.

Sağlıklı günler diliyorum.

SUZAN BEKTAŞ

.alıntıdır.