Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye’nin dünyada çok fazla örneği olmayan hastane gemisi ya da yüzen hastane yapmak için harekete geçtiğini söyledi. Yüzen hastanelerin Amerikan donanmasında sayıca fazla olmasa da benzerlerinin bulunduğunu belirten Bakan Akdağ, “Özel yapım bir şey olması gerekiyor.

Başbakanımıza arz ettik, prensip olarak makul gördü. Kalkınma Bakanlığından finansman önceliği var mı diye tartışıyoruz. Böyle bir hastane yapmaya doğrusu niyetimiz var” dedi. Anadolu Ajansı Editör Masası’nın ilk konuğu olan Bakan Recep Akdağ, sağlık alanında tartışılan güncel konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Yanlış adres veriliyor

Ambulansların, hastanın adresini kolay bulması için çalışma yapıldığını ifade eden Bakan Akdağ, şunları söyledi: “Vatandaşlar, eğer bulundukları yeri doğru tarif edeceklerine inanıyorlarsa ambulansı çağırsın ve beklesinler. Hatta yerine göre 112 onlara ambulans yetişinceye kadar o hastaya nasıl davranacaklarını da anlatacaktır. Olay şu, bir ambulans evimize ulaştığı anda hastanın tedavisi başlar, evde kaza geçirmişse evde başlar, yoldaysa yolda başlar. Ambulansların içi tam bir yoğun bakım odası gibidir. O zaman yapacağımız iş, yerimizi iyi tarif edebileceğimiz bir yerdeysek mutlaka telefon açıp ambulansı beklemek. Bazen yer tarifi yapılamıyor. Yanlış adres veriliyor, ondan sonra ambulans geliyor, bulamıyor.”

Ambulans yeri tespit edecek

Sağlık sistemi içinde en fedakar, en cefakar çalışanların ambulans ekipleri olduğunu da belirten Bakan Akdağ, şöyle devam etti: “Şunun üzerinde de çalışıyoruz; Türkiye’de bu elektronik sistemler, yer bulma sistemleriyle ilgili hususlarda birtakım gelişmeler var. Ama cep telefonuyla yer bulma sistemi şu anda çok gelişmiş değil. Çok daha dakik yer bulma sistemleri de var. Bunlar üzerinde de çalışıyoruz. Yeri tarif edemeseniz bile açtığınız telefondan yerinizi noktasal olarak bulma imkanına sahip miyiz ya da ne kadar sahibiz. Teknolojiyi bu anlamda da sonuna kadar kullanmaya kararlıyız, üzerinde araştırma yapıyoruz.”

En önemli sorunumuz şişmanlık ve hareketsizlik

ŞİŞMANLIĞI önleme konusunda gıda ve ikram sektörüyle ilgili çalışma yapıldığını anlatan Bakan Recep Akdağ, şöyle konuştu: “İşin içinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığının yanı sıra biz varız. Bir tek okul kantinleriyle ilgili bir yaptırım geldi, ne kadar tartıştık. Reklamlardan tutun da lokantalardaki porsiyonlara kadar işin düzenlenmeye çalışıldığı bir alan söyleyin, oradan anlayın ne kadar çok tartışma çıkacaktır. O zaman bunun en kestirme yolu, mümkün olduğunca sektörle anlaşarak ve bunu biraz zamana yayarak yapmak lazım. Şişmanlık ve hareketsizlik konusu Türkiye’nin şu anda en önemli sağlık problemi. Türkiye şimdi enfeksiyon hastalıklarından kırılan, aşıyla önlenebilir hastalıklardan dolayı çocukların SSPE olmaya devam ettiği bir ülke de olabilirdi.”

Anadolu Ajansı