Akdeniz Diyeti!

Akdeniz insanlarının sağlıklı yaşamlarının sırrı, sağlıklı beslenmelerinden geçiyor. Akdeniz tarzı beslenmede tüketilen yiyecek maddeleri, uzun ve sağlıklı bir yaşam için ideal bir tarz oluşturuyor.


Günümüzde insanların %75’inde kalp ve damar hastalıklarından ve kanser çeşitlerinden öldüğünü düşünürsek, Akdeniz beslenme tarzı, bu hastalıklara karşı mükemmel bir koruma sağlıyor.

Akdeniz Mutfağı’nın temel yiyecekleri:

Tahıl: Buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahıl ürünleri, Akdeniz diyetinde en çok tüketilen ürünler. Ekmek sofralardan hiç eksik olmuyor ancak tam tahıl unundan yapılmış oluyor.

Sebze ve meyve: Akdenizliler sebze, salata ve meyveyi, her öğünde tüketiyorlar. Yemeklerden sonra tatlı yerine meyve tercih ediyorlar. Salata ve yemeklerde, aroma ve tat için mutlaka kekik, maydanoz, biberiye, nane, zencefil, rezene gibi otlar kullanıyorlar. Kanser ve kalp rahatsızlıklarının Akdeniz insanlarında az görünmesinin en önemli sebebi, sebze, salata ve meyve tüketmeleridir.

Zeytinyağı: Akdenizlilerin tükettiği tek yağ, zeytinyağıdır. Kahvaltıda ekmeklerini banarak, salatalarında ve yemeklerinde sadece zeytinyağı kullanırlar.

Balık ve Deniz Ürünleri: Akdenizlilerin en büyük protein kaynağı, deniz ürünleridir. Haftada en az 3 defa balık yerler. Deniz ürünlerini ise hem ana yemek öncesinde, hem de yemeklerin içinde sıklıkla kullanırlar. Balık ve deniz ürünleri çok az yağ içerdikleri için şişmanlatmaz. Ayrıca Omega-3 yağ asitleri, kalp ve damar hastalıklarına karşı korur.

Şarap: Akdenizliler şarabı sofradan eksik etmezler. Ancak şarabı sadece yemekle ve az şekilde tüketirler. Şarabın hastalık yapan pek çok bakteriyi öldürdüğüne inanırlar. Kırmızı şarabın içinde bulunan bioaktif maddeler, kanın akışkanlığını arttırır ve iyi huylu kolesterolü yükseltir.

Egzersiz:

Akdeniz diyetini uygularken, egzersiz de yaparsanız, sağlıklı şekilde kilo verebilirsiniz. En az günaşırı 30-60 dakika ara vermeden spor yapmalısınız. Bu diyeti destekleyen sporlar ise:

Yürümek

Yüzmek

Bisiklete binmek

Tenis oynamak

Squash oynamak

Jimnastik yapmak

Bunların içinde en kolay yapılabilecek olan yürümektir. Unutmayın ki, çok yürüyen sağlıklı zayıflar!

.ALINTIDIR.