Özel Eğitimde Şekil Kavramının Öğretimi


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Özel Eğitimde Şekil Kavramının Öğretimi

  • #1
    Meryem DURMUŞ (ermer) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Mart.2009
    Nereden
    BOLU-SAMSUN-ELAZIĞ ŞİMDİ DE ÜNYE :)))
    Mesajlar
    9,925
    @Meryem DURMUŞ (ermer)



    Özel Eğitimde Şekil Kavramının Öğretimi





    Şekil Kavramının Öğretimi

    Çocukta ifade edici dil becerisi varsa, öğretilen şekilleri adlandırması istenir; ifade edici dil becerileri yoksa, sadece istenilen şekilleri göstermesi yeterli olur.
    Kavram: Kare
    Amaç: Aynı ölçülerde ve aynı renkte iki nesne arasında, “Kare olanı göster” diye yönerge verildiğinde kareyi gösterebilme.
    Materyal: Birinci set, kahverengi muşambadan bir kenarı 10 santimetre olan kare
    Kahverengi muşambadan çapı 10 santimetre olan daireİkinci set, mavi eli
    İkinci set, mavi elişi kâğıdından bir kenarı 7 santimetre olan kareMavi elişi kâğıdından bütün kenarları 7 santimetre olan üçgen
    Üçüncü set, siyah sert plastikten bir kenarı 8 santimetre olan kare
    Siyah sert plastikten bir kenarı 8 santimetre olan yıldız
    Yöntem: Sözel yardım, işaret yardımı, yönerge verme, soru sorma.
    Uygulama: Çocukla masada karşılıklı oturulur. Materyal setleri eğitimcinin kolaylıkla ulaşabileceği ve çocuğun göremeyeceği bir yere bırakılır. Önce birinci set kutudan çıkartılıp masanın üzerine konur ve çocuğun dikkati materyallere çekilir. Çocuğun materyallere dokunmasına ve eline almasına 5-6 saniye izin verilir. Sonra çocuktan elini masadan çekmesi istenir. Çocuğa, “Seninle bugün kareyi çalışacağız,” denir. Kare çocuğa gösterilerek şöyle denir: “Bak bu şeklin adı kare,” sonra karenin köşeleri gösterilerek, “Bunlar da karenin köşeleri, şimdi bunun adını sen söyle” denir. Çocuktan cevap gelmezse, tekrar ettirilir ve kare masada bulunan diğer şeklin yanına bırakılır. Çocuğa, “Kare olanı göster,” diye direktif verilir. Çocuk, doğru tepkide bulunursa, ödüllendirilir. Eğer tepkisiz kalırsa ya da yanlış tepki verirse, sözel ipucu yardımıyla “O kare değil” denir ve işaret ipucu yardımıyla kare gösterilerek, “Kare bu” denir. Birkaç deneme daha yapılır ve çocuk kareyi gösterene kadar çalışmaya devam edilir. Daha sonra diğer sete geçilir. Çocuğun sıkıldığı hissedilirse, yeteri kadar ara verilir ve aradan sonra öğretime devam edilir. Her çalışmadan sonra kareler çocuğun görebileceği şekilde masanın bir kenarına bırakılır, diğer şekiller de masada başka bir yere konur. Son olarak kare olanlar sırayla gösterilerek “Bunun adı ne?” diye sorulur. Çocuğun doğru tepkileri ödüllendirilir.

    Kavram: Kare
    Amaç: Aynı ölçülerde ve aynı renkte üç nesne arasında, “Kare olanı göster” diye yönerge verildiğinde kareyi gösterebilme.
    Materyal: Birinci set, kahve renkte muşambadan bir kenarı 10 santimetre olan kare
    Kahve renkte muşambadan çapı 10 santimetre olan daireSiyah renkte mu
    şambadan bir kenarı 10 santimetre olan üçgen
    İkinci set, mavi renkte elişi kâğıdından bir kenarı 7 santimetre olan kareMavi renkte eli
    şi kâğıdından bütün kenarları 7 santimetre olan üçgenMavi renkte elişi kâğıdından bir kenarı 7 santimetre olan yıldız
    Üçüncü set, siyah renkte sert plastikten bir kenarı 8 santimetre olan kare
    Siyah renkte sert plastikten bir kenarı 8 santimetre olan yıldız
    Siyah renkte sert plastikten çapı 8 santimetre olan daire
    Yöntem: Sözel yardım, işaret yardım, yönerge verme, soru sorma.
    Uygulama: Çocukla masada karşılıklı oturulur. Materyal setleri eğitimcinin kolaylıkla ulaşabileceği ve çocuğun göremeyeceği bir yere bırakılır. Önce birinci set kutudan çıkartılıp masanın üzerine konur ve çocuğun dikkati materyallere çekilir. Çocuğun materyallere dokunmasına ve eline almasına 5-6 saniye izin verilir. Sonra çocuktan elini masadan çekmesi istenir. Çocuğa, “Seninle yine kareyi çalışacağız,” denir. Kare çocuğa gösterilerek şöyle denir: “Bak bu şeklin adı kare,” sonra karenin köşeleri gösterilerek, “Bunlar da karenin köşeleri, şimdi bunun adını sen söyle” denir. Çocuktan cevap gelmezse, tekrar ettirilir ve kare masada bulunan diğer şekillerin yanına bırakılır. Çocuğa, “Kare olanı göster,” diye direktif verilir. Çocuk, doğru tepkide bulunursa, ödüllendirilir. Eğer tepkisiz kalırsa ya da yanlış tepki verirse, sözel ipucu yardımıyla “O kare değil” denir ve işaret ipucu yardımıyla kare gösterilerek, “Kare bu” denir. Birkaç deneme daha yapılır ve çocuk kareyi gösterene kadar çalışmaya devam edilir. Daha sonra diğer sete geçilir. Çocuğun sıkıldığı hissedilirse, yeteri kadar ara verilir ve aradan sonra öğretime devam edilir. Her çalışmadan sonra kareler çocuğun görebileceği şekilde masanın bir kenarına bırakılır, diğer şekiller de masada başka bir yere konur. Son olarak kare olanlar sırayla gösterilerek “Bunun adı ne?” diye sorulur. Çocuğun doğru tepkileri ödüllendirilir.

    Kavram: Kare
    Amaç: Farklı ölçülerde ve aynı renkte iki nesne arasında, “Kare olanı göster” diye yönerge verildiğinde kareyi gösterebilme.
    Materyal: Birinci set, kahverengi tahtadan bir kenarı 5 santimetre olan kare
    Kahverengi tahtadan çapı 9 santimetre olan daire
    İkinci set, mavi ketenden bir kenarı 6 santimetre olan kare
    Mavi ketenden bütün kenarları 4 santimetre olan üçgen
    Üçüncü set, siyah kumaştan bir kenarı 10 santimetre olan kareSiyah kumaştan bir kenarı 8 santimetre olan yıldız
    Yöntem: Sözel yardım, işaret yardım, yönerge verme, soru sorma.
    Uygulama: Çocukla masada karşılıklı oturulur. Materyal setleri eğitimcinin kolaylıkla ulaşabileceği ve çocuğun göremeyeceği bir yere bırakılır. Önce birinci set kutudan çıkartılıp masanın üzerine konur ve çocuğun dikkati materyallere çekilir. Çocuğun materyallere dokunmasına ve eline almasına 5-6 saniye izin verilir. Sonra çocuktan elini masadan çekmesi istenir. Çocuğa, “Seninle yine kareyi çalışacağız,” denir. Kare çocuğa gösterilerek, “Bak bu şeklin adı kare,” denir. Sonra karenin köşeleri gösterilerek, “Bunlar da karenin köşeleri, şimdi bunun adını sen söyle” denir. Çocuktan cevap gelmezse, tekrar ettirilir ve kare masada bulunan diğer şeklin yanına bırakılır. Çocuğa, “Kare olanı göster,” diye direktif verilir. Çocuk, doğru tepkide bulunursa, ödüllendirilir. Eğer tepkisiz kalırsa ya da yanlış tepki verirse, sözel ipucu yardımıyla “O kare değil” denir ve işaret ipucu yardımıyla kare gösterilerek, “Kare bu” denir. Birkaç deneme daha yapılır ve çocuk kareyi gösterene kadar çalışmaya devam edilir. Daha sonra diğer sete geçilir. Çocuğun sıkıldığı hissedilirse, yeteri kadar ara verilir ve aradan sonra öğretime devam edilir. Her çalışmadan sonra kareler çocuğun görebileceği şekilde masanın bir kenarına bırakılır, diğer şekiller de masada başka bir yere konur. Son olarak kare olanlar sırayla gösterilerek “Bunun adı ne?” diye sorulur. Çocuğun doğru tepkileri ödüllendirilir.

    Kavram: Kare
    Amaç: Farklı ölçülerde ve aynı renkte üç nesne arasında, “Kare olanı göster” diye yönerge verildiğinde kareyi gösterebilme.
    Materyal: Birinci set, kahverengi muşambadan bir kenarı 10 santimetre olan kare
    Kahverengi muşambadan çapı 7 santimetre olan daireSiyah mu
    şambadan bir kenarı 5 santimetre olan üçgen
    İkinci set, mavi elişi kâğıdından bir kenarı 9 santimetre olan kareMavi eli
    şi kâğıdından bütün kenarları 6 santimetre olan üçgenMavi elişi kâğıdından bir kenarı 7 santimetre olan yıldız
    Üçüncü set, siyah sert plastikten bir kenarı 8 santimetre olan kare
    Siyah sert plastikten bir kenarı 4 santimetre olan yıldız
    Siyah sert plastikten çapı 6 santimetre olan daire
    Yöntem: Sözel yardım, işaret yardım, yönerge verme, soru sorma.
    Uygulama: Çocukla masada karşılıklı oturulur. Materyal setleri eğitimcinin kolaylıkla ulaşabileceği ve çocuğun göremeyeceği bir yere bırakılır. Önce birinci set kutudan çıkartılıp masanın üzerine konur ve çocuğun dikkati materyallere çekilir. Çocuğun materyallere dokunmasına ve eline almasına 5-6 saniye izin verilir. Sonra çocuktan elini masadan çekmesi istenir. Çocuğa, “Seninle yine kareyi çalışacağız,” denir. Kare çocuğa gösterilerek, “Bak bu şeklin adı kare,” denir. Sonra karenin köşeleri gösterilerek, “Bunlar da karenin köşeleri, şimdi bunun adını sen söyle” denir. Çocuktan cevap gelmezse tekrar ettirilir ve kare masada bulunan diğer şekillerin yanına bırakılır. Çocuğa, “Kare olanı göster,” diye direktif verilir. Çocuk, doğru tepkide bulunursa, ödüllendirilir. Eğer tepkisiz kalırsa ya da yanlış tepki verirse, sözel ipucu yardımıyla “O kare değil” denir ve işaret ipucu yardımıyla kare gösterilerek, “Kare bu” denir. Birkaç deneme daha yapılır ve çocuk kareyi gösterene kadar çalışmaya devam edilir. Daha sonra diğer sete geçilir. Çocuğun sıkıldığı hissedilirse, yeteri kadar ara verilir ve aradan sonra öğretime devam edilir. Her çalışmadan sonra kareler çocuğun görebileceği şekilde masanın bir kenarına bırakılır, diğer şekiller de masada başka bir yere konur. Son olarak kare olanlar sırayla gösterilerek “Bunun adı ne?” diye sorulur. Çocuğun doğru tepkileri ödüllendirilir.

    Kavram: Kare
    Amaç: (1) Farklı ölçülerde, farklı renkte ve farklı malzemeden yapılmış iki nesne arasında, “Kare olanı göster” diye yönerge verildiğinde kareyi gösterebilme. (2) Farklı ölçülerde, farklı renkte ve farklı malzemeden yapılmış iki nesne arasında, kare gösterilerek “Bu ne?” diye sorulduğunda “Kare” diye yanıt verebilme.
    Materyal: Birinci set, kahverengi muşambadan bir kenarı 10 santimetre olan kareSiyah elişi kâğıdından bir kenarı 6 santimetre olan yıldız
    İkinci set, mavi sert plastikten bir kenarı 7 santimetre olan kare
    Mavi elişi kâğıdından bütün kenarları 9 santimetre olan üçgen
    Üçüncü set, siyah mukavvadan bir kenarı 5 santimetre olan kare
    Sarı temizlik bezinden bir kenarı 8 santimetre olan yıldız
    Yöntem: Sözel yardım, işaret yardımı, yönerge verme, soru sorma.
    Uygulama: Çocukla masada karşılıklı oturulur. Materyal setleri eğitimcinin kolaylıkla ulaşabileceği ve çocuğun göremeyeceği bir yere bırakılır. Önce birinci set kutudan çıkartılıp masanın üzerine konur ve çocuğun dikkati materyallere çekilir. Çocuğun materyallere dokunmasına ve eline almasına 5-6 saniye izin verilir. Sonra çocuktan elini masadan çekmesi istenir. Çocuğa, “Seninle yine kareyi çalışacağız,” denir. Kare çocuğa gösterilerek, “Bu ne?” diye sorulur. Çocuktan cevap gelmezse, kısmi sözel ipucu ile “Ka” denir; çocuk yine tepkisiz kalırsa, tam sözel ipucu yardımıyla “Kare” demesi sağlanır. Daha sonra çocuğa, “Kare olanı göster,” diye direktif verilir. Çocuk, doğru tepkide bulunursa, ödüllendirilir. Eğer tepkisiz kalırsa ya da yanlış tepki verirse, sözel ipucu yardımıyla “O kare değil” denir ve işaret ipucu yardımıyla kare gösterilerek, “Kare bu” denir. Birkaç deneme daha yapılır ve çocuk kareyi gösterene kadar çalışmaya devam edilir. Daha sonra diğer sete geçilir. Çocuğun sıkıldığı hissedilirse, yeteri kadar ara verilir ve aradan sonra öğretime devam edilir. Her çalışmadan sonra kareler çocuğun görebileceği şekilde masanın bir kenarına bırakılır, diğer şekiller de masada başka bir yere konur. Son olarak kare olanlar sırayla gösterilerek “Bunun adı ne?” diye sorulur. Çocuğun doğru tepkileri ödüllendirilir.

    Kavram: Kare
    Amaç: (1) Farklı ölçülerde, farklı renkte ve farklı malzemeden yapılmış üç nesne arasında, “Kare olanı göster” diye yönerge verildiğinde kareyi gösterebilme. (2) Farklı ölçülerde, farklı renkte ve farklı malzemeden yapılmış üç nesne arasında, kare gösterilerek “Bu ne?” diye sorulduğunda “Kare” diye yanıt verebilme.
    Materyal: Birinci set, sarı temizlik bezinden bir kenarı 9 santimetre olan kare
    Siyah elişi kâğıdından bir kenarı 5 santimetre olan yıldız
    Beyaz tahtadan bütün kenarları 7 santimetre olan üçgen
    İkinci set, mavi sert plastikten bir kenarı 5 santimetre olan kare
    Yeşil mukavvadan bir kenarı 9 santimetre olan daire
    Siyah deriden bütün kenarları 7 santimetre olan üçgen
    Üçüncü set, siyah mukavvadan bir kenarı 5 santimetre olan kare
    Sarı temizlik bezinden bir kenarı 8 santimetre olan yıldız
    Beyaz ince köpükten çapı 6 santimetre olan daire
    Yöntem: Sözel yardım, işaret yardımı, yönerge verme, soru sorma.
    Uygulama: Çocukla masada karşılıklı oturulur. Materyal setleri eğitimcinin kolaylıkla ulaşabileceği ve çocuğun göremeyeceği bir yere bırakılır. Önce birinci set kutudan çıkartılıp masanın üzerine konur ve çocuğun dikkati materyallere çekilir. Çocuğun materyallere dokunmasına ve eline almasına 5-6 saniye izin verilir. Sonra çocuktan elini masadan çekmesi istenir. Çocuğa, “Seninle yine kareyi çalışacağız,” denir. Kare çocuğa gösterilerek, “Bu ne?” diye sorulur. Çocuktan cevap gelmezse, kısmi sözel ipucuyla “Ka” denir; çocuk yine tepkisiz kalırsa, tam sözel ipucu yardımıyla “Kare” demesi sağlanır. Daha sonra çocuğa, “Kare olanı göster,” diye direktif verilir. Çocuk, doğru tepkide bulunursa, ödüllendirilir. Eğer tepkisiz kalırsa ya da yanlış tepki verirse, sözel ipucu yardımıyla “O kare değil” denir ve işaret ipucu yardımıyla kare gösterilerek, “Kare bu” denir. Birkaç deneme daha yapılır ve çocuk kareyi gösterene kadar çalışmaya devam edilir. Daha sonra diğer sete geçilir. Çocuğun sıkıldığı hissedilirse, yeteri kadar ara verilir ve aradan sonra öğretime devam edilir. Her çalışmadan sonra kareler çocuğun görebileceği şekilde masanın bir kenarına bırakılır, diğer şekiller de masada başka bir yere konur. Son olarak kare olanlar sırayla gösterilerek “Bunun adı ne?” diye sorulur. Çocuğun doğru tepkileri ödüllendirilir.
    Öğretilmesi hedeflenen bütün şekiller yukarıdaki plan doğrultusunda öğretilir. Bir şekli kimi çocuk bir etkinlikte öğrenirken, kimi çocuk da üç ayda öğrenebilir. Bu nedenle acele edilmemeli, sabırla çalışmaya devam edilmelidir. Şekiller öğretildikten sonra kâğıt üzerinde çizilerek çalışılmalıdır. Daha sonra çevredeki nesneler sorularak “Bu neye benziyor?” veya “...... benzeyen şekil hangisidir?” gibi sorularla çocuğun bilgisinin genelleşmesine ve çocuğun çevresini daha iyi tanımasına olanak sağlanır.

    KAYNAK: Çetin ÖZBEY, Özel Eğitimde Kavram ve Beceri Öğretimi, , İstanbul, 2007.

    ALINTI::::::::::.

  • #2
    Gülşah MUTLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Tekirdağ ve İstanbul=)
    Mesajlar
    32,039
    @Gülşah MUTLU







    araştırman için eline sağlık meryemcim.. teşekkürler..
    6. yaşımız kutlu olsun!!!
    Ögretmen, insan davranislarini ve yeteneklerini gelistiren bir davranis mühendisidir.


    10.Yıl
    Önce Okul Öncesi

    #DİRENKPSS2015

  • #3
    Meryem DURMUŞ (ermer) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Mart.2009
    Nereden
    BOLU-SAMSUN-ELAZIĞ ŞİMDİ DE ÜNYE :)))
    Mesajlar
    9,925
    @Meryem DURMUŞ (ermer)







    rica ederim canım.

  • #4
    gulcinnnnn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09.Mayıs.2009
    Nereden
    İSTANBUL BOSTANCI artık izmir :(
    Mesajlar
    8,706
    @gulcinnnnn







    paylaşım için teşekkürler....

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Özel Eğitimde Niteleme Kavramlarının Öğretimi
      Konu Sahibi Meryem DURMUŞ (ermer) Forum ÖĞRETMEN SORUNLARI VE ETKİLEŞİMİ
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 25.Temmuz.2010, 20:47
    2. Özel Eğitimde Renk Kavramının Öğretimi
      Konu Sahibi Meryem DURMUŞ (ermer) Forum ÖĞRETMEN SORUNLARI VE ETKİLEŞİMİ
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 25.Temmuz.2010, 20:39
    3. Özel Eğitimde Okuma-Yazma Öğretimi
      Konu Sahibi Meryem DURMUŞ (ermer) Forum ÖĞRETMEN SORUNLARI VE ETKİLEŞİMİ
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 25.Temmuz.2010, 20:32
    4. Özel Eğitimde Zıtlık Kavramlarının Öğretimi
      Konu Sahibi Meryem DURMUŞ (ermer) Forum ÖĞRETMEN SORUNLARI VE ETKİLEŞİMİ
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 06.Mart.2010, 17:31
    5. Özel Eğitimde Tane Kavramının Öğretimi
      Konu Sahibi Meryem DURMUŞ (ermer) Forum ÖĞRETMEN SORUNLARI VE ETKİLEŞİMİ
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 20.Kasım.2009, 00:07

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş