Okulöncesinde yabancı dil... - Sayfa 3


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Okulöncesinde yabancı dil...

Like Tree26Likes

Konu: Okulöncesinde yabancı dil...

  1. #21
    pembe panter - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10.Mayıs.2009
    Mesajlar
    737
    @pembe panter







    Bu konuyu açalı 4 yıl olmuş ve ben fikir değişikliğimi belirtmeden geçemeyeceğim. Biz bazı anasınıfı öğretmenleri, mesleğimizin ilk yıllarında çok iştahlı oluyoruz ve sınıfta çocuklara vermemiz gerekenden fazlasını ya da lüzumsuz şeyleri vermeye çalışıyoruz. Okulöncesi eğitimin çocukların ilerdeki ders yükünü azaltan bir eğitim olduğundan bahsetmişim. Zira anasınıfında alınan iyi bir eğitimin farkı ilkokulda kendini belli ediyor fakat asıl ders yükünün çocukları yarış atı gibi zamansız bilgiyle donatmak olduğunu gözden kaçırmışım. Güzel bir eğitimle ileride derslerinde daha başarılı olabilecekleri bir altyapı hazırlamaya çalışıyoruz fakat Okulöncesi eğitimin amacı tabiki de çocukların ilerdeki ders yükünü azaltmak değil. Şu an mesleğimin sekizinci yılındayım ve 5-6 yaş gurubu öğrencileri için yabancı dil eğitiminin çok erken ve gereksiz olduğunu düşünüyorum. Önceki yıllardaki aceleciliğimden ve hırsımdan sonra şimdi biraz daha sakinim ve durup düşünüyorum. Eğitim etkinliklerimizden zaman kalırsa ingilizce gibi gereksiz gördüğüm kelimeleri vermek yerine bir kaç dakikalık bir zaman bile olsa çocuklara bol bol oyun oynatıyorum. Sohbet ediyorum, kendilerini ifade etmelerine olanak sağlıyorum.
    Emel Hoca and goncafiliz like this.
    Birşeyler yapmak lazım,
    Birşeyler yapmalıyım,
    Benim bir şeyler yapmam lazım,
    Ne olduğunu bilmiyorum ama yapmalıyım,
    Dur...galiba biliyorum,
    Evet evet, tabi yaaa...neden olmasın?

  2. #22
    eylül9 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    06.Ağustos.2011
    Mesajlar
    60
    @eylül9







    Bende bu sene vermeye başladım hatta okul öncesi bile bence dil gelişimi için geç bir çocuk 3 yaşında bile yabancı dili çok güzel konuşabilir Türkçe 'nin doğru ve güzel konuşulması için kitap okuma alışkanlığı lazım yoksa çok farklı bir sonuç ortaya çıkarmış oluruz bugün kendini kanıtlamış bilge insanlarımız 2-3 yabancı dili biliyorlar ki müfredatımızı ötelemeden ,okula gidiş saatinde oyun yoluyla vermeye çalışıyorum. Ve şuna gerçekten inanıyorum günde bir sadece 20 ya da 30 dk çocuklara verilse en geç iki senede kaparlar Bir günde 24 saat var ve 5 saat okul ile çocuğun yorulduğu düşüncesini çıkarıyoruz çocuklarımızın her anı değerli ve özel olmalı ki çağımızın gerçek bilge mucit temiz yetişkinleri olsunlar Saygılar
    goncafiliz likes this.

  3. #23
    goncafiliz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    23.Haziran.2009
    Nereden
    adana
    Mesajlar
    6,083
    @goncafiliz







    Öğretmenim son yıllarda yapılan araştırmalar yabancı dil eğitiminin belli bir yaştan sonra verilmesinin daha doğru olduğunu vurguluyor. Ben de bu görüşe katılıyorum. Henüz kendi dilinin kurallarını cümle yapısını ve kelime hazinesini tam olarak kavrayamamış bir çocuğa yabancı bir dil eğitimini vermek ne kadar doğru olabilir? Şimdi diyeceksiniz ki ; biz yabancı dil eğitimi vermiyoruz, bunlar basit şeylerin öğretimi ya da İngilizce'yi sevdirmek adına yapılan şeyler, ama onlar da bir eğitimin temelini oluşturduğundan, ustalık ve eğitim gerektiren konular bence. Belki konunun başlarında belirtilen "yabancı dile" ya da "İngilizce" ye ilgi uyandırma, farkındalık yaratma adına bir şeyler yapılabilir ama bunun öğrenme ya da öğretme çabasına dönüşmemesi gerektiğine inanıyorum. Şu anda 2. sınıfta verilen İngilizce derslerinin müfredatını ve ders kitaplarını incelerseniz, (2. sınıfa giden kızımdan biliyorum) onların bile öğretme kaygısından çok temel oluşturma, İngilizce'ye ilgiyi artırma ve ileriki yaşlarda oluşabilecek, "yabancı dili öğrenmek çok zor" kaygısını yok etmeye yönelik, oyun içerikli bir program olduğunu fark edeceksiniz.
    Ben de sınıfa girdiğimde bazen "goodmorning clasroom" derim ama sadece farklı bir giriş olsun, beni ya da yapmak istediklerimi fark etsinler diye. Ben çocuklara meyve sebze ayrımını anlatmaya çalışırken; meyvelerin isimlerini İngilizce öğretmeye kalkmam; yürümeye çalışan çocuğa takla atmayı öğretmem gibi olur.

    İlgi çekici olsun diye basit ingilizce şarkılara da yer veriyoruz (father finger, ya da animal sounds gibi) fakat bunun bile sakıncaları olabilir.yanlış telaffuz önümüze çıkan en zorlu engel mesela. Yani en basit şeylerden bile bahsetsek (basit kavramlar, şarkılar gibi) eğitim gerektiren konulardır.

    Derseniz ki; devlet okullarında müfredat düzenlenerek 2. sınıftan değil de ana sınıfından itibaren İngilizce dersi verilsin, buna katılırım. Böylece branş öğretmenleri (yani konunun uzmanları) bu eğitimi vermiş olur. Ama bunun için de yabancı dil öğretmenliğine bu konuya uygun dersler koyulmalı. Stajlarında okul öncesi kurumlara da yer verilmeli.
    Ya da okul öncesi öğretmenliğine "İngilizce eğitimi" dersi koyulsun, sonra biz de verebiliriz, belki buna da katılırım. Ama bu şimdilik bizim harcımız değil diye düşünüyorum. Konuya ait tüm cevapları okuduysanız, pembe panter öğretmenimizin de fikirlerinin yıllar içinde değiştiğini göreceksiniz. Zaten kendisi de bunu açık yüreklilikle ifade etmiş. Ben de aynı fikirdeyim. Önceleri hevesle yapmaya çalıştığımız bir şeydi ama her şeyin yeri ve zamanı ve ustası vardır öğretmenim. Kaş yapalım derken göz çıkarmayalım.

    Konuyu kesinlikle dil milliyetçiliği ya da yabancı dil düşmanlığı açısından değerlendirmiyorum. Sadece ve sadece eğitim açısından fikirlerimi söylüyorum. Yine de güzel Türkçe'mizin bir atasözüne uyarlama yaparak "Yarım hoca dinden; yarım doktor candan; yarım İngilizce öğretmeni de yabancı dilden eder diyerek konuyu bağlıyorum.
    bu da sadece yüzünüzde bir gülümseme uyansın diyedir. sürç-ü lisan ettim ise affola..
    Emel Hoca and umut dalları like this.
    Rabbim...

    Benliğimin gururundan uzak eyle beni...

    AMIN...

  4. #24
    Emel Hoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    05.Mart.2009
    Nereden
    Eskişehir
    Mesajlar
    13,302
    @Emel Hoca







    goncafiliz öğretmenim son noktayı koymuşsun. Harikasın.

    pembe panter öğretmenim, yıllar geçtikçe görüşümüz, deneyimlerimiz değişiyor.

    Meslek hayatımın en son noktasını çok iyi bir kurumsal özel anaokulunda yaptım. Burada da her özel okulda olduğu gibi İngilizce eğitim var.

    Size okul öncesinde bir başka yabancı dilin öğretilip öğretilmemesi konusundaki düşüncelerimi anlatmayacağım, sadece bir anımı paylaşacağım.

    Sınıf öğretmenlerinin rahatsızlığı nedeni ile bir gün üç yaş grubunun dersine girmek zorunda kaldım. Başımızı tanıyacaklardı. Renkli göz çıktıları aldım. Masalara kare kestiğim renkli fon kartonları bıraktım. Tek tek ne renk fon kartonları istediklerini sordum. Bana Türkçe değil ingilizce yanıt verdiler. Sıra yüzü tamamlayıp gözlere geldiğinde ben yine Türkçe olarak hangi renk göz istediklerini sordum. Bana yine İngilizce yanıt verdiler.

    Benim o gün kü deneyimim şuydu: Çocuk anadilini öğrenmeden bir başka dil öğrenmemeli. Çünkü gerçekten renklerin Türkçe karşılıklarını bilmiyorlardı.
    goncafiliz and umut dalları like this.

  5. #25
    pembe panter - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10.Mayıs.2009
    Mesajlar
    737
    @pembe panter







    Ben de artık ingilizce eğitimi hakkındaki görüşümü tamamen değiştirmiş bulunuyorum. OKULÖNCESİNDE SADECE ANADİL EĞİTİMİ!
    Birşeyler yapmak lazım,
    Birşeyler yapmalıyım,
    Benim bir şeyler yapmam lazım,
    Ne olduğunu bilmiyorum ama yapmalıyım,
    Dur...galiba biliyorum,
    Evet evet, tabi yaaa...neden olmasın?

  6. #26
    goncafiliz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    23.Haziran.2009
    Nereden
    adana
    Mesajlar
    6,083
    @goncafiliz







    Emel öğretmenim çok güzel şeyler yazmış ama ben şu kısımda takıldım..

    Alıntı EMEL ÖZDEMİR Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    goncafiliz öğretmenim son noktayı koymuşsun. Harikasın.
    umut dalları likes this.
    Rabbim...

    Benliğimin gururundan uzak eyle beni...

    AMIN...

  7. #27
    umut dalları - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    19.Şubat.2010
    Nereden
    Ağrı / fransa
    Mesajlar
    6,706
    @umut dalları







    arkadaşlar bu konuda biraz gerçekçi olalım lütfen türkiyemin bilmem hangi dağının arkasındaki köyde daha Türkçe dahi konuşmasını bilmeyen Türkçeyi Kürtçeye katık edip kendini ifade etmeye çalışan ve sürekli bir anlaşılma çabası içinde olan nice çocuklarımız var ben eğitim konusundaki oyumu çocuklara hem kendi dilleri ile birlikte kaynaştırıcı, akıcı ,düzgün anlaşılması tabi bir Türkçe eğitimi vermekten yana kullanıyorum (bir ülkenin en büyük zenginliği dilidir.) ...
    goncafiliz likes this.

  8. #28
    tamer2000 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27.Nisan.2014
    Mesajlar
    2
    @tamer2000



    Eğitim Seti





    Herkese Merhabalar
    Biz ekibimizle okul öncesi öğrencileri için bir eğitim seti hazırlıyoruz.Bunun için ciddi bir kaynak ayırdık. Okul öncesinde derse giren veya girmekte olan öğretmen arkadaşlarımızın tecrübelerine ihtiyaç duyduk.(Her türlü önerinin bizim için önemi büyüktür.) Aşağıdaki soruları bizim için yanıtlarsanız bizi çok mutlu etmiş olursunuz.
    Öncelikle:

    1- İngilizce kaynak kitap seçerken nelere dikkat ediyorsunuz ?
    2- Fiyatı ne kadar olmalı ?
    3- Piyasadaki ürünler ihtiyacınızı ne oranda karşılıyor ?

    Gösterdiğiniz ilgiye şimdiden teşekkür eder her şeyin gönlünüzce olmasını dileriz.

YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

Benzer Konular

  1. okulöncesinde gelişim testleri
    Konu Sahibi sakızağacı Forum DİĞER DOSYALAR
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 01.Aralık.2011, 22:20
  2. okulöncesinde ingilizce?
    Konu Sahibi hkaran Forum ÖĞRETMEN ETKİLEŞİMİ
    Cevap: 13
    Son Mesaj : 30.Nisan.2011, 11:09
  3. okulöncesinde stranç
    Konu Sahibi hatcehatce Forum ETKİNLİK İSTEKLERİNİZ
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 25.Nisan.2011, 11:13
  4. okulöncesinde kitap yasak mı
    Konu Sahibi mercanfunda Forum ÖĞRETMEN ETKİLEŞİMİ
    Cevap: 4
    Son Mesaj : 17.Şubat.2011, 22:57
  5. okulöncesinde karne verilmelimi?
    Konu Sahibi elif81 Forum GENEL SORUNLARINIZ
    Cevap: 13
    Son Mesaj : 17.Şubat.2011, 15:14

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Giriş

Facebook ile Baglan Giriş