Bebek ve Müzik

Bebeğinize hamilelik sırasında ve doğumdan sonra da her zaman şarkı söyleyebilirsiniz. Sesinizin ne kadar güzel veya kötü olması önemli değil.

Uykuya geçmek veya sakinleşmek isteyen bebeğe yavaş tempolu ve enstrümantal müzikleri (Mozart Twinkle twinkle v.s.). Uyandıktan sonra ise hızlı tempolu ve sözlü müzikler (çocuk şarkıları,Mozart küçük bir gece müziği v.s.) dinletebilirsiniz.

Bebeğinize hamilelik sırasında ve doğumdan sonra da her zaman şarkı söyleyebilirsiniz. Sesinizin ne kadar güzel veya kötü olması önemli değil. Annesinin veya babasının sesinden duyacağı herhangi bir melodi bebeğinizi rahatlatacaktır.

Bebekler tekrardan çok hoşlanırlar. Bebeğinize her yatma saatinde söyleyeceğiniz aynı ninni veya her yemek vaktinde mırıldandığınız aynı melodi, onun belli bir süre sonra yemek veya uyku zamanının geldiğini hissetmesine sebep olacaktır.Bir yaşını dolduran bebekler artık duydukları melodiye dans edercesine ritmik hareketlerle eşlik edebilirler. Müzik seçimini yaparken klasik müzik veya çocuk şarkılarını tercih ediniz.

Bebeğinizin hoşuna gidecek bir şarkı bulun ve ona söyleyin. Söylerkende şarkının ritmine göre onu kucağınızda sallayın yada dizlerinize oturtup zıplatın. Birkaç kez bunu tekrar ettiğinizde artık bebeğiniz bu şarkıyı duyduğunda şarkının ritmine göre dansını gösterecektir.

Bas ( kalın ) ve sabit sesler bebeklerin gevşemelerine ve sakinleşmelerine yardımcı olur. Elektrikli süpürge makinesini , çamaşır makinesini bebeğinizin yanında çalıştırmaktan çekinmeyin. Arabada giderken bebeklerin nekadar sessiz sakin ve uykulu olduklarını hatırlarsanız evdeki küçük makinelerinde bebeğinizi rahatsız etmediğini farkedebilirsiniz.

Bebeğinize hamilelik sırasında ve doğumdan sonra bir melodiyi mırıldanarak sizi sesinizden tanımasını sağlayabilirsiniz. Sizden duyacağı herhangi bir melodi bebeğinizi rahatlatacaktır. Bebekler tekrardan çok hoşlanırlar. Bebeğinize her yatma saatinde söyleyeceğiniz aynı ninni onun belli bir süre sonra uyku zamanının geldiğini anlamasına sebep olacaktır.

Bebeğinize şarkı söylerken basit hareketler yaptırıp onun el, kol ve göz koordinasyonunu da geliştirebilirsiniz. Bir şarkı eşliğinde ellerinizi havaya kaldırıp indirerek bebeğin bunu gözleriyle takip etmesini sağlayabilirsiniz. Bunu birkaç defa tekrarlayın, göreceksiniz ki ne kadar çabuk sizi taklit edecektir.

4-6 ay arası bebekler kendi seslerinin farkına vardıkları için artık değişik sesler çıkarmaya başlarlar.Bu beyin gelişiminin de bir parçasıdır. Bunu daha da geliştirmek için bebeğinize farklı şarkılar söyleyerek size, kendi çıkarttığı seslerle eşlik etmesine yardımcı olabilirisniz.

Vurmalı oyuncaklar (davul , tef v.s) , bebeğinizin el-göz koordinasyon gelişimine yardımcı olacaktır.Bebekler; herhangi bir nesneden çıkartabildikleri seslerden çok etkilenirler. Bu şekilde dokunarak (hissederek), görerek ve duyarak üç ayrı duyu organları da uyarılacaktır.

Bir yaşından itibaren çocuklar duydukları ritmleri tekrar etmeye başlarlar.Bu dinledikleri bir müzik ile dans etmek olarak dışa vurulur.Bebeğinize değişik tarzlarda müzikler dinletmeniz ,O’nun ritm duygusunu daha da güçlendirecektir.

Yeni doğan bebekler dogumundan 24 saat sonra seslere tepki verebilir.Bebeginizin kulağının yanında sallayacağınız bir çıngırak, bebeğınızın kafasını o yöne çevirmesini sağlar. Bu kadar küçük yaşta insanlar seslere tepki vermeye başlıyor…


.ALINTIDIR.