MÜLAKATTA ŞAŞIRTAN SORULARA HAZIR OLUN


İş başvurusu yapan adayı daha iyi tanımak ve bunu kısa zamanda yapabilmek için alışılmadık sorular gelebilir. İşe alım yetkilisi sadece tepkilerinizi görmek amacıyla size tuhaf gelebilecek sorular yöneltebilir. Sinirlenmek yerine yapacağınız en doğru şey, olumsuz cevap verecekseniz bile bunu nazik bir şekilde yapmak. İşte bu sorulardan bazıları ve birkaç öneri...

* Yeni dahil olduğunuz ekip içinde güvenilirliğinizi hızlıca sağlamak için ne yaparsınız?
Kendi kişilik özelliklerinize uygun bir cevap olmalı. ‘Mükemmel görüneyim’ derken sizi anlatmayan, gerçekdışı bir cevap vermeyin, inandırıcı olmaz.

* Sizden daha az bilgisi ve deneyimi olan birinin emrinde çalışsanız ne hissederdiniz?
Tuzak soru! Çok dikkatli ve akıllıca bir cevap gerekiyor. Böyle bir şeyi kim ister ki? Öncelikle yöneticinizin sizden daha alt seviyede olduğu nereden belli? Eğer torpille orada bulunmuyorsa mutlaka artı bir özelliği vardır. Yoksa da, böyle bir anlayışı ısrarla sürdüren bir işyerinde çalışmanın, iş anlayışınıza uygun düşmeyeceğini ifade edebilirsiniz.

* Sizin için ideal şirket hangisi? Örnek verebilirsiniz? Neden?
Sizin idealiniz, yüklü bir maaş ve 2 ay yıllık izin veren bir şirket olabilir! Ancak karşı tarafın duymak istediği bu mu? Başarılı şirketlerin neler yaptığını gözünüzün önüne getirin. Bir şekilde yakından tanıma fırsatı bulduğunuz firma varsa o zaman ismini verip örneklendirebilirsiniz.

* Kariyerinizde ilerlemek için en çok neye ihtiyacınız var?
Motivasyon mu, iyi çalışma koşulları mı, birilerinin fırsat vermesi mi? Siz kendi hedeflerinize göre karar vereceksiniz.

* En sevdiğiniz yöneticiniz kimdi ve neden?
Mesela şöyle bir cevap: “Genelde hiçbir yöneticimle sorun yaşamadım ama özellikle ... şirketindeki yöneticimden çok şey öğrendim. Çok tecrübeli bir isimdi ve bunu ekibiyle paylaşmasını çok iyi biliyordu”.

Yazan : Didem Tekin