Piyasalarda euroya karşı esen sert rüzgar, İsviçre Merkez Bankası'nın 'Frangın euro karşısında değerlenmesine izin vermeyeceğiz' açıklamalarıyla ters döndü. Açıklama sonrası rekor kıran altın iki dakikada 40 dolara yakın düşerek 1.862 dolara kadar geldi.

Küresel piyasalarda artan resesyon korkusu ve Avrupa'daki borç krizi nedeniyle güvenli liman olarak görülen İsviçre Frangı'ndaki aşırı değerlenmeye İsviçre Merkez Bankası müdahale etti.

Kuru sabitleyen SNB, euro/frank paritesinde 1.20'yi taban olarak belirleyip, 'koşullar gerektirirse yeni önlemler alırız' ve 'sınırsız miktarda döviz almaya hazırız' açıklamasını yaptı.

İsviçre frankının aşırı değerli olmasının, 'İsviçre ekonomisi için güçlü tehdit ve deflasyonist gelişme riski' oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, "euro/frank paritesinin 1.20 frank olan minimum oranın altında seyretmesine daha fazla fırsat verilmeyeceği" belirtildi.

SNB'nin açıklamasından önce 1.10 frankdan işlem gören euro açıklamayı takiben 1,2024 franktan işlem görmeye başladı.

İsviçre Merkez Bankasının açıklamasından sonra frank, euro karşısında yüzde 8.5 ve ABD doları karşısında yüzde 8 değer kaybetti.

Açıklamayla birlikte 1.40'lı seviyelerde işlem gören euro/dolar paritesi de 1.4280'e kadar çıktı. Parite daha sonra yeniden 1.42'nin altına sarkarak, 1.4190'a geldi.

Paritedeki harekete paralel olarak dolar/TL 1.77'li seviyelerden, 1.76'ya, euro/TL de 2.50'den, 2.52'ye çıktı.

Kararın ardından diğer bir güvenli liman olan ve onsu 1,900 doların üstünde işlem gören altın da 'iki dakika' gibi kısa sürede 40 dolara yakın düşerek 1,865 dolara geldi. Altın daha sonra yeniden toparlanarak 1,900 dolara kadar çıktı.

Hürriyet