İstanbul'da yaşamak, biz farkına varmasak da büyük bir nimet... Dillere destan güzelliği, yaklaşık yüzyıldır yapılan tahribatlarla gölgelense de endamından pek de bir şey kaybetmedi bu koca şehir.

Ama bu güzellik, zaman geçtikçe bağrını açtığı insanların gözünde 'sıradan'laşıyor. "Yabancı Seyyahlar Gözüyle İstanbul 2009" (İstanbul Photo Contest 2009) uluslararası fotoğraf yarışması, işte bu sıradanlığa bir 'isyan' niteliği taşıyor. 40 ülkeden, 213 fotoğrafçının 1117 fotoğraf karesiyle katıldığı yarışma geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. İlk kez, Fransız, Amerikalı ve Çinli fotoğrafçıların katıldığı yarışmanın 13 Aralık 2009 Pazar akşamı Tarihi Binbirdirek Sarnıcı'nda ödül gecesi düzenlenecek. Gecede fotoğraflar da ilgililerin beğenisine sunulacak.

Les Arts Turcs ve Şengüler Turizm'in düzenlediği İkinci Yabancı Seyyahlar Gözüyle İstanbul 2009'a, 34 fotoğrafçıyla İtalya damgasını vurdu. Rusya 26, Fransa 20 fotoğrafçıyla yarışmaya katıldı. Endonezya, Filipinler, Bosna-Hersek ve Makedonya gibi ülkeler de yarışmaya bu yıl ilk kez katıldı.

"Sokak Futbolu" adını verdiği fotoğraf karesiyle Fransız Vincent Rok, yarışmada birinci oldu. Rok, tam anlamıyla bir fotoğraf aşığı. Nişanlısıyla Türkiye'ye gelip otostop çekerek çok sayıda il gezip fotoğraf çekmiş. İstanbul'da kaldığı sürece de elinde harita ve akbille her yeri gezip fotoğraf çekmiş. Yarışma duyurusunu bir mağaza vitrininden görerek fotoğrafları ilgili internet adresine yollamış. Rok, birinci olduğuna çok şaşırmış. Fotoğraf sanatçısı, "İstanbul'da yaşamak hayallerin en güzellerinden bir tanesi." diyor.

Savaştan kaçtı, 'Okuyan Türkiye'nin fotoğrafını çekti

"Okuyan Türkiye" fotoğrafıyla ikinciliği kazanan Amerikalı Zouhair Ghazzal, aslen Suriyeli. Üniversiteyi Lübnan'da okumuş. Ancak 1988'de iç savaş çıkınca Amerika'ya göç etmiş. Ghazzal'ın Ortadoğu üzerine pek çok makalesi ve araştırması bulunuyor. Çağdaş Suriye ceza sistemi üzerine bir kitap yazan Ghazzal, Boğaziçi Üniversitesi'nde 2008'de Türkiye ve İran sineması üzerine de seminer vermiş. Ghazzal, İstanbul'un en çok sosyal yaşamından etkilenmiş.

Kırmızı bir tramvay, yeni evlenmiş bir çift...

Hong Kong doğumlu, 29 yaşındaki Wong Wai-Kei tam bir seyyah. Türkiye'yi karış karış gezmiş. Gezdiği her ülkede fotoğraf çeken ve bir internet sitesi kuran Çinli yarışmacı, İstanbul'da aşkı yakalamış. Nasıl mı? Taksim Meydanı'nda yürürken önce kırmızı bir tramvay görmüş. Onun önünde de gelin ve damat... Deklanşöre basmış ve İstanbul'un en romantik karesini yakalamış. Wai-Kei, "İstanbulda Aşk" adını verdiği fotoğrafıyla yarışmada üçüncü oldu.

En çok camilerin fotoğrafları çekiliyor

"İstanbul Photo Contest" araştırma grubu bir yılda internette on beş bin fotoğraf blog'unda İstanbul'u fotoğraflayan sanatçıya ulaştı ve en çok fotoğraflanan mekânı belirledi. Araştırmaya göre Paris'te Eyfel Kulesi, Çin'de Çin Seddi, Newyork'ta Özgürlük Anıtı, Moskova'da Kızıl Meydan, İstanbul'da da en çok Sultanahmet Camii fotoğraflanıyor. Jürisinde Tülin Ersöz, Patrizia Beninca, Ersin Kalkan, Selahattin Sevi gibi isimlerin yer aldığı "İkinci Yabancı Seyyahlar Gözüyle İstanbul 2009" yarışmasının ödül töreni 13 Aralık Pazar akşamı Binbirdirek Sarnıcı'nda düzenlenecek.

ZAMAN