Önce Gözler Yaşlanıyor


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Önce Gözler Yaşlanıyor

  • #1
    Burcu Yeşilyayla - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    12.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    1,066
    @Burcu Yeşilyayla



    Önce Gözler Yaşlanıyor





    Yaşlılıktan en çok etkilenen organların başında gözler geliyor. Hatta bazı uzmanlar yaşlanmanın ilk belirtilerinin gözlerde olduğunu söylüyor.

    “Presbiyopi” adı da verilen ve kırk yaş sonrası kişilerde doğal kabul edilen kırma kusuru en sık görülen yaşlılık sorunlarından biri.
    Gençliğinizde yakını görmeniz için uyum yaparken bana mısın demeyen göz merceğinin yıllar içinde esnekliğini kaybedip sertleşmesi gözün yakındaki cisimlere odaklanmasını zorlaştırıyor. Bu durum hipermetropi tedavisinde kullanılan merceklerin benzerlerinin kullanılması ile düzeltiliyor.

    Aslında presbiyopi'yi tipik bir hipermetropi gibi kabul etmek de doğru bulunmuyor. Her iki sorunun ayrı göz kusuru tipleri olduğu kabul ediliyor.

    Yaşlanmanın doğal bir sonucu da olsa hiçkimse presbiyopi'yi kabullenmiyor. Sorun basit bir gözlükle kısmen düzeltilse bile daha köklü çareler aranıyor.

    Çok odaklı lensler bu amaçla geliştirilmiş ama yeteri kadar konforlu bulunmamış. Son yıllarda bu hastalara özel bir “kerotoplasti” uygulaması yapılıyor. Herkesi memnun edecek güvenli bir tedavi hâlâ bulunmuş değil.

    Yaşlılıkta sık ortaya çıkan göz problemlerinden biri de katarakt sorunudur. Göz merceğinin şeffaf yapısını kaybedip kesifleşmesi ve görmenin bulanmasına katarakt deniyor. Kataraktın göz yaşlanmasının sık görülen bir işareti. Katarakt sorununun şeker hastalığı, kortizon kullanımı, travmalar ve zehirlenmelerle de ortaya çıkabileceği biliniyor. Korumasız olarak uzun süre güneşte kalmanın da etkili olduğu belirtiliyor. Katarakt tedavisinde son yıllarda önemli başarılara imza attı. Göz hekimleri yüksek teknolojili donanımları ile başarı oranı çok yüksek, komplikasyon oranı çok düşük ameliyatlar yaparak mükemmel sonuçlar alıyor.

    SARI NOKTALARA DİKKAT

    Sarı nokta hastalığı diye bilinen, tıp bilimindeki ortak ismi “makula dejeneresansı” olan hastalık yaşlanan gözlerin başına gelen talihsizliklerin en önemlisi. “Sarı nokta” (makula) görme merkezidir ve gözün içinde ağ tabakanın tam ortasında yer alır. Bu bölgenin hastalanması, yapısının bozulmasının bir sonucudur. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kolesterol yüksekliği, hipertansiyonu olanlarda, genetik yatkınlığı bulunanlar ve sigara kullananlarda görülme sıklığı daha fazladır. Kontrolsüz ve aşırı güneş ışınına maruz kalmak bu hastalıkta da süreci hızlandırmaktadır. Hastalığın etkili bir tedavisi yoktur. Meyve sebze ağırlıklı beslenmek, lütein, E vitamini, C vitamini içeren besin desteklerinden istifade etmek, düzenli egzersiz yapmak, sigarayı bırakmak ve güneş gözlüğü kullanmak gibi önlemler tavsiye edilmektedir.

    GÖZ TANSİYONU

    Yaşlandıkça göz tansiyonu (Glokom) sorununa yakalanma sıklığı da artıyor. Dünyada körlük nedenleri arasında ikinci sırada yer alan bu önemli hastalık çoğu zaman baş ağrısı, gözlerde basınç hissi dışında herhangi bir belirti vermiyor. Bu nedenle yıllık sağlık kontrollerinde mutlaka göz içi basıncını da ölçmek gerekiyor. Glokom tedavisinde etkili birçok ilaç ve cerrahi yöntem var. Hangi hastada, hangi yöntemin daha faydalı olacağı kararını konunun uzmanı göz hekimleri veriyor.
    Yaşlanmadan en çok etkilenen organlarınızın başında gözlerinizin geldiğini unutmayın. Uzun ve sağlıklı bir yaşamdan keyif alabilmenin her şeyden önce “görebilmekle” mümkün olacağını aklınızdan hiç çıkarmayın.

    Gözlerinizle ilgili her şikâyeti ciddiye alın. Bir göz hekimiyle konuşarak çözümlemeye çalışın.
    Alıntı

  • #2
    Selma Hoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    çorum
    Mesajlar
    22,939
    @Selma Hoca







    teşekkürler
    Önceokulöncesi alanında lider ve öncü tek site...

  • #3
    Rabia PEKKAN (rpekkan) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    Antalya
    Mesajlar
    15,760
    @Rabia PEKKAN (rpekkan)







    Çok teşekkürler canım

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Gülen gözler...
      Konu Sahibi mamun Forum KARDEŞ OKUL VE YARDIMLAŞMALAR
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 17.Ekim.2011, 18:01
    2. Gözler Mutsuzluğu ele veriyor...
      Konu Sahibi Gülşah MUTLU Forum KİŞİSEL GELİŞİM
      Cevap: 4
      Son Mesaj : 15.Eylül.2011, 17:51
    3. Bu Gözler Düşüncelerinizi Okuyor
      Konu Sahibi okyanus75 Forum SERBEST KÜRSÜ
      Cevap: 22
      Son Mesaj : 23.Ağustos.2011, 19:01
    4. Zaman Hızla Yaşlanıyor / Antonio Tabucchi
      Konu Sahibi Cemile ÖZTÜRK Forum KİTAP-DERGİ
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 30.Ocak.2011, 17:43
    5. Bu çocuk bir yılda 5 yaş yaşlanıyor
      Konu Sahibi Arz Forum GÜNCEL HABERLER
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 26.Nisan.2010, 21:43

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş