Anayasa Mahkemesi, Gelir Vergisi Kanununda yer alan yatırım indiriminde süre sınırlaması, ücretlilerin de yüzde 35'lik vergi tarifesine dahil olması ve geçici 67'inci maddede dar mükellefler için öngörülen tevkifat hükümlerini iptal etti.

Söz konusu düzenlemelerin iptaline ilişkin açıklama, Mahkemenin internet sitesinde yer aldı.

İptal kararı, CHP İstanbul Milletvekili Ali Topuz ve CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç ile birlikte 116 milletvekilinin 2006 yılında yaptığı ve o yıl çıkarılan "5479 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, Özel Tüketim Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un bazı hükümlerinin iptali başvurusu üzerine alındı.

Mahkeme, bu çerçevede, Gelir Vergisi Kanununun 103. maddesinde yer alan vergi tarifesindeki yüzde 35'lik orana ücretlilerin de tabi olması hükmünü iptal ederken, iptal kararının Resmi Gazete'de yayımından 6 ay sonra yürürlüğe girmesini öngördü.

Mahkeme, yatırım indirimiyle ilgili geçici 69. maddede yer alan 2006, 2007 ve 2008 ibarelerini da iptal etti. Bu şekilde yatırım indirimiyle ilgili süre sınırlaması da ortadan kalktı. Mahkeme, yatırım indirimiyle ilgili iptalin, kararın Resmi Gazete'de yayımıyla birlikte yürürlüğe girmesine hükmetti.

Bir diğer iptal kararını da Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67. maddesindeki dar mükelleflerle ilgili hüküm oluşturdu. Bu şekilde anılan maddede, tam mükelleflerle, dar mükellefler arasında var olan tevkifat oran farklılığı kaldırıldı.

Anayasa Mahkemesi, dar mükelleflerle ilgili bu iptal kararının da, Resmi Gazete'de yayımlanmasını takip eden 9'uncu ayın sonunda yürürlüğe girmesini öngördü.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞININ AÇIKLAMASI

Bu arada Gelir İdaresi Başkanlığı, Anayasa Mahkemesinin Gelir Vergisi Kanunuyla ilgili iptal kararı üzerine bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Gelir Vergisi Kanununun geçici 67. maddesinin 1 numaralı fıkrasında yer alan ve "dar mükellef gerçek kişi ve kurumlar için bu oran yüzde sıfır olarak uygulanır" hükmünün Anayasa Mahkemesince iptal edildiği ve iptal hükmünün de Resmi Gazete'de yayımlanmasından itibaren 9 ay sonra yürürlüğe gireceğinin öğrenildiği ifade edildi.

Bu aşamada Mahkemenin gerekçeli kararının beklenildiğine işaret edilen açıklamada, "Bununla birlikte, iptal hükmünün Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlanarak, 9 ay sonra yürürlüğe girecek olması nedeniyle mevcut uygulama, söz konusu süre içinde yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar aynen devam edecektir" denildi.

Mahkemenin ücretliler ve yatırım indirimiyle ilgili iptal kararlarına da yer verilen açıklamada, bu konularda da Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararlarının bekleneceği ve buna göre gerekli çalışmalara hemen başlanacağı vurgulandı. Açıklamada, ücretlilere ilişkin iptal hükmünün de 6 ay sonra yürürlüğe girecek olması nedeniyle mevcut uygulamaların, yeni düzenlemeler yapılıncaya kadar aynen devam edeceğine dikkat çekildi.

https://onceokuloncesi.com/dosya/upl...d7a9d75e63.doc