Üniversiteden atılmayı kaldırmaya hazırlanan YÖK, yeni bir uygulamaya geçiyor. Üniversitede sınıf geçme yerine kredili sisteme geçilmesini öngören çalışmaya göre her bölüm veya fakülte için öğrencinin alması gereken kredi belirlenecek.

YÖK'ün belirleyeceği krediyi tamamlayan öğrenciler fakülteden mezun olacak, bitiremeyenler kredisini tamamlamak için ders almaya devam edecek. Böylece fakülte için 4-5 veya 6 yıl okuma kuralı yerine 50-60-70 gibi kredi almak gerekecek.

Kredili sistemde fakülte 4 yılda tamamlanabileceği gibi okuldan atılma olmadan istenildiği kadar uzatılabilecek. Ancak normal sürede bitirilememesi halinde öğrenci aldığı her kredi için daha fazla harç ödeyecek. Yeni sistemde öğrencinin çok başarılı olması halinde fakülteyi erken bitirmesi de mümkün olacak.

İBRAHİM ASALIOĞLU/ Zaman


Krediyi tamamla erken mezun ol

YÖK, üniversitelerde başarılı öğrencilerin eğitim süresini kısaltacak ve dört yıllık okuldan üç yılda mezun olma yolunu açacak yeni bir sistem için kolları sıvadı. Buna göre, üniversitelerdeki her bölümün bir kredisi olacak. Kendine güvenen öğrenci, bu kredilerin tümünü üç yılda tamamlayıp diplomasını bir yıl erken alacak

Öğrencilerin okuldan atılmalarına son veren yasa taslağını, görüş için Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderen YÖK, bu kez de başarılı üniversite öğrencilerinin eğitim süresini bir yıl kısaltacak düzenleme için düğmeye bastı. Buna göre, üniversitelerdeki her bölümün bir kredisi ve zorunlu dersleri olacak. Öğrencilerin okuldan mezun olabilmeleri için, dört yıllık eğitim sürecince verilecek dersleri ifade eden bu krediyi tamamlamaları gerekecek. Her öğrenci başarı durumuna göre kredi kullanabilecek. Kendisine güvenen öğrenciler, dört yıllık eğitim süresince tamamlamaları gereken toplam krediyi, üç yılda kullanarak, bir yıl erken mezun olma avantajından yararlanabilecek. Örneğin, toplam 100 kredisi olan bir hukuk fakültesi öğrencisi, tüm dersleri ifade eden 100 krediyi, dört yıllık eğitim süresi yerine üç yılda alarak, sınavları başarması koşuluyla okulu bir yıl erken bitirebilecek.

İsteyen ara verecek

Taslak aşamasındaki sisteme ilişkin bilgi veren YÖK yetkilileri, 'Sistemle, çok erken mezun olacaklarını öngörmedik. Üniversitedeki dersleri 1-2 yılda tamamlamak mümkün değil. Öğrenci çok başarılı olsa dahi, en erken üç yılda mezun olabilir' değerlendirmesi yaptılar.

YÖK'ün yeni çalışması kapsamında, üniversite öğrencilerinin dil öğrenimi, askerlik, iş veya özel hayatla ilgili bir gerekçe nedeniyle eğitimlerine ara verip, daha sonra kaldıkları yerden devam etme yolu da açılacak. Öğrenci, eğitim gördüğü bölümün toplam kredisinin bir bölümünü tamamlayıp, kalanını daha sonra tamamlamak koşuluyla eğitimine bir ila üç yıl süresince ara verebilecek. YÖK'ün önerdiği sistem kabul görürse, Bakanlar Kurulu'nda görüşülerek Meclis'e sevk edilecek.

Okuldan atılmaya son

YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı'na geçtiğimiz haftalarda gönderilen yasa taslağında ise öğrencilerin üniversiteden atılmasını kaldıran bir düzenleme önermişti. Buna göre, öğrenciler okuldan atılmayacak, böylece belli dönemlerde çıkarılan affın da önüne geçilmiş olacak. Dört yılda üniversiteyi bitiremeyen öğrenciler, devam ettikleri sürede iki kat harç ödeyerek eğitimlerine devam edecek.

Z. Kıvanç EL / Akşam