Açıköğretim Kredili Sistem Nedir?


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Açıköğretim Kredili Sistem Nedir?

  • #1
    BURCU-BAŞKAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.Haziran.2009
    Nereden
    İZMRRR
    Mesajlar
    6,266
    @BURCU-BAŞKAL



    Açıköğretim Kredili Sistem Nedir?





    Açıköğretim Kredili Sisteme Geçiyor, Nedir Bu Kredili Sistem Dedikleri?

    Merhaba Arkadaşlar,

    Anadolu Üniversitesi ve YÖK, 2012′den itibaren geçerli olmak üzere Açık öğretim sisteminde çok önemli değişiklikler yapma kararı almıştır. Bunlardan bir kısmını aşağıya maddeler halinde ekliyorum.

    2011-2012 Eğitim yılında Kredili Sistemde Eğitim Yaptırılacak Bölümler Aşağıdadır.

    Uzaktan Eğitim Programları:

    · “Bilgi Yönetimi Ön Lisans Programı”
    · “Coğrafi Bilgi Sistemleri Ön Lisans Programı”
    · “Eczane Hizmetleri Ön Lisans Programı”
    · “Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Ön Lisans Programı”
    · “Kimya Teknolojisi Ön Lisans Programı”
    · “Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Ön Lisans Programı”
    · “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Ön Lisans Programı”

    Merkezi Açıköğretim Programları:

    · “Adalet Ön Lisans Programı”
    · “Çağrı Merkezi Hizmetleri Ön Lisans Programı”
    · “Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Ön Lisans Programı”
    · “İlahiyat Ön Lisans Programı”
    · “Laborant ve Veteriner Sağlık Ön Lisans Programı”
    · “Tarım Ön Lisans Programı”
    · “Felsefe Lisans Programı”
    · “İngilizce Öğretmenliği Lisans Programı”
    · “Okulöncesi Öğretmenliği Lisans Programı”
    · “Sosyoloji Lisans Programı”
    · “Tarih Lisans Programı”
    · “Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programı”

    Açıköğretim Kredili Sistem Hayatımıza Ne Katacak :

    * AÖF Sisteminde kredili sistem uygulamaya sokulacak. Her eğitim dönemi güz ve bahar şeklinde iki dönem olacak ve her dönemin kredi toplamı 30 olacaktır. Önlisans bölümlerinden mezun olmak için 120, lisans bölümlerinden mezun olmak için 240 krediyi tamamlamak gerekecektir.

    * Kredili sistemle birlikte her sınıfta branş dersleri haricinde seçmeli dersler olacak böylece, ilgimizi çeken dersleride alarak kendimizi dahada geliştirebileceğiz.

    * Dersler Güz ve Bahar şeklinde iki dönem halinde verilecek,

    * Sınavlar okullarda değil internet üzerinden online olarak yapılacaktır.

    * Sınavlarda yoğunluk oluşmaması için randevu sistemi uygulamaya sokulacaktır.

    * Bologna Süreci Açıköğretime adapte edilecek ve uygulanacaktır. Yani yurtdışındaki açıköğretim sistemi, Aöf sistemine entegre edilecek.

    * 2011 yılında ilk deneme İlahiyat Fakültesinde uygulanan kredili sistem 2012 eğitim döneminde tüm veya üniversitenin belirlediği diğer aöf bölümlerinde de uygulamaya sokulacak.

    * Açıköğretimde öğrencilere verilmiş olan tüm ders kitapları yenilenecek ve e-kitap hayata geçirilecek. Sadece isteyen öğrencilere kitap dağıtılacak. ( Böylece kapağını bile açmadığımız kitapları artık alıp eve getirerek yapılan sirafında önüne geçmiş olacaklar. )

    * Zor olarakm kabul ettiğimiz derslerde anlaşılacak olan Vakıf Üniversitelerinin kampüslerinde yüzyüze eğitim verilecek.

    * Bu sistemde, dersler, yıl hesabına göre düzenlenir. Kredi değerleri, ön koşulları ve yıllara göre dağılımı Fakülte Kurulu kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir.

    * Bir alt sınıftan başarısız dersi olan öğrenciler, bulundukları sınıfın üstündeki sınıflardan ders alamaz. Bulunduğu sınıftaki derslerin en çok ikisinden başarısız olanlar, bir üst sınıfın derslerine kaydedilir, başarısız ders sayısı ikiden fazla olanlara üst sınıflardan ders verilmez.

    * Her ders için en az bir ara sınav, bir yıl sonu ve bir bütünleme sınavı yapılır.

    * Herhangi bir nedenle sınavları geçersiz sayılan öğrenciler, bu ders veya derslerden sıfır almış kabul edilir. Kopya nedeniyle sınavları geçersiz sayılan öğrenciler, kopya olayının gerçekleştiği sınav dönemini izleyen ilk sınav döneminde hiç bir dersin sınavına giremez.

    * Sınavlarda değerlendirmeler 100 üzerinden yapılır. Başarı notu, yıl içi notları ile yıl sonu veya bütünleme sınav notunun katkılarıyla hesaplanır.

    * Senatoca belirlenen haklı ve geçerli nedenler dahil her ne sebeple olursa olsun, sınavlara katılmayan öğrenciler için telafi sınavı açılmaz. Öğrenciler katılmadıkları sınavlardan sıfır almış kabul edilir.

    Başarı notu, Senatoca belirlenen formüllere göre harf notuna çevrilir. Harf notları ve katsayıları şunlardır:

    Harf Notu Katsayı
    AA 4,0
    AB 3,7
    BA 3,3
    BB 3,0
    BC 2,7
    CB 2,3
    CC 2,0
    CD 1,7
    DC 1,3
    DD 1,0
    FF 00

    Bir dersten CC veya üstünde not alan öğrenci, o dersi başarmış sayılır; FF alan o dersi başaramamış sayılır. CD,DC ve DD alınan dersler, öğrencinin genel not ortalaması 2.00 ve üzerinde ise başarılmış, 2.00 nin altında ise başarılmamış sayılır.
    Detaylı bilgileri üniversite açıkladıkça sizlere duyurmaya devam edeceğiz.

    * MU (muaf) notu; kurumlararası yatay geçiş ile gelen öğrencilerin önceki yükseköğretim kurumunda alıp başarmış olduğu ve ilgili birimin yönetim kurulunca muaf tutulması uygun görülen dersler için verilir. Bu not, genel not ortalamasına katılmaz.

    * Öğrencilerin başarı durumu “genel not ortalaması (GNO)” ile belirlenir. Genel not ortalamasının hesaplanmasında öğrencinin FF ve DZ aldığı dersler dikkate alınmaz. Genel not ortalaması, öğrencinin almış olduğu bütün dersler için, ortalama hesabına katılan her dersin kredi değeri ile o dersten alınan harf notunun katsayısı çarpılarak bulunan değerlerin toplamının, bu derslerin toplam kredi değerine bölünmesiyle hesaplanır. Anadolu Üniversitesine devam ederken program değiştiren öğrencilerin genel not ortalamasının hesaplanmasında, önceki programda almış oldukları derslerden sadece ilgili fakülte yönetim kurulu kararıyla uygun görülenlerin notları dikkate alınır. Genel not ortalaması hesaplanırken, tekrar edilen ders bulunması halinde bu dersten alınan en son harf notu; seçmeli bir ders yerine, başka bir dersin tekrarlanması durumunda ise en son alınan dersin kredisi ve harf notu dikkate alınır. Genel not ortalaması, virgülden sonra iki basamaklı sayıya yuvarlanarak gösterilir.

    * Yıl sonu sınavlarından sonra öğrencilerin genel not ortalamaları hesaplanır. Genel not ortalaması 2.00 ve üzerinde olan öğrenciler FF aldıkları derslerden bütünleme sınavına girer. Genel not ortalaması 2.00 nin altında olan öğrenciler, o yıl CC nin altında not aldıkları bütün derslerden bütünleme sınavına girer. Bütünleme sınavlarından sonra öğrencilerin genel not ortalamaları tekrar hesaplanır. Genel not ortalaması 2.00 ve üzerinde olan öğrenciler FF aldıkları dersleri bütün gerekleriyle tekrar eder. Genel not ortalaması 2.00 nin altında olan öğrenciler, o yıl bütünleme sınavında CC ninaltında not aldıkları dersleri bütün gerekleriyle tekrar eder.

    * Duyurulan sınav sonuçları kesin olup, itiraz edilemez.

    * Öğrenciler, kayıt yaptırdıkları yıldan başlamak üzere ön lisans için dört, lisans için yedi yıl süreyle öğrencilik haklarından yararlanabilir. Öğrenciler kayıt yenilemedikleri yılda öğrencilik haklarından yararlanamaz. Kayıt yenilemedikleri öğretim yılları dört ve yedi yıllık öğretim süresinin hesabına katılmaz. Öğrenciler, sınav hakkı dışındaki öğrencilik haklarından yararlanmamak kaydıyla 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 44 üncü maddesinde belirtilen öğrenim süreleri ile sınırlı değildir. Ancak bazı özel programlar süreli olabilir. Bu programlara kayıtlı öğrencilerin öğrenim süreleri program süresiyle sınırlıdır. Kapatılan programlara kayıtlı öğrencilere ise Fakülte Kurulunca mezun olmaları için uygun bir süre tanınır. Bu süre sonunda mezun olamayan öğrencilerin ilişikleri kesilir veya Fakülte Kurulunca belirlenen bir programa yine bu Kurulca belirlenen koşullarla intibakları yapılır.

    * Bir öğrencinin kaydolduğu programı başarıyla bitirebilmesi için genel not ortalamasının en az 2.00 ve almış olduğu her dersin harf notunun en az DD olması ve öğrencinin Fakültenin öngördüğü diğer koşulları sağlamış olması gerekir. Programı başarıyla bitiren öğrenciye kayıtlı olduğu programın lisans veya önlisans diploması verilir. Lisans programına kayıtlı bir öğrenci isterse ilk iki sınıfın derslerini başarmış ve 2.00 genel not ortalamasını tutturmuş ise, kaydını sildirmiş olmak koşuluyla, önlisans diploması alabilir.

    Öğrenciler, Anadolu Üniversitesinden daha önce alıp da başarmış oldukları derslerden ilk kayıt süresi içerisinde kredi transferi isteğinde bulunabilir. Bunun için, dilekçelerinde almış oldukları hangi ders veya dersleri, hangi derse karşılık transfer etmek istediklerini açıkça belirtmiş olmaları gerekir. Öğrenciler, kredi transferi yaparken daha önce aldıkları birden fazla dersi bir derse karşılık gösterebilir. Bu istekleri Fakülte Yönetim Kurulunca aşağıdaki esaslar dahilinde karara bağlanır:

    a) Öğrencinin dersleri bire bir eşleşiyorsa doğrudan intibakı yapılır ve notları mutlak sistemde ise aşağıdaki tablo kullanılarak harf notuna dönüştürülür.

    Not Aralığı Harf Notu

    84 – 100 AA 4,00
    77 – 83 AB 3,70
    71 – 76 BA 3,30
    66 – 70 BB 3,00
    61 – 65 BC 2,70
    56 – 60 CB 2,30
    50 – 55 CC 2,00
    46 – 49 CD 1,70
    40 – 45 DC 1,30
    33 – 39 DD 1,00
    0 – 32 FF 0,00


    b) Öğrencinin birden fazla dersi bir derse eşleştiriliyorsa:

    1. Bu derslerin notları mutlak sistemde ise önce derslerin kredileri kullanılarak başarı notlarının ağırlıklı ortalaması hesaplanır, sonra bu maddenin (a) bendindeki tablo kullanılarak harf notu bulunur.

    2. Bu derslerin bazılarının notu mutlak sistemde bazılarının notu kredili sistemde ise, önce mutlak sistemdeki notlar bu maddenin (a) bendindeki tablo kullanılarak harf notuna dönüştürülür, sonra derslerin kredileri ve harf notlarının katsayıları kullanılarak ağırlıklı ortalama hesaplanıp en yakın katsayıya karşılık gelen harf notu bulunur.

    3. Bu derslerin hepsinin notları kredili sistemde ise derslerin kredisi ve harf notlarının katsayıları kullanılarak ağırlıklı ortalama hesaplanıp, en yakın katsayıya karşılık gelen harf notu bulunur.

    * Dikey geçiş yapan öğrenciler Yabancı Dil ile Türk Dili derslerini ön lisans programlarında almış olduklarından, lisans programındaki bu derslerden sorumlu tutulmazlar.

    * Öğrenciler, Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre başka yükseköğretim kurumlarının eşdeğer eğitim programlarından yatay geçiş yapabilir. Öğrencinin intibakı, geleceği programın derslerinin tamamını başarmış olduğu sınıfın bir üstüne yapılır ve geldiği sınıf ve üstünden ders muafiyeti tanınmaz.

    * İlk kez eğitim gördüğü sınıfta tekrar aldığı dersler dahil bütün derslerini başarmış ve not ortalaması 3,50 veya üzeri olanlar yüksek onur öğrencisi, not ortalaması 3,00 ile 3,49 arasında olanlar onur öğrencisi sayılır. Ancak disiplin cezası alan öğrenciler belirtilen not ortalamalarını sağlasalar bile yüksek onur öğrencisi veya onur öğrencisi sayılmazlar.

    * Genel not ortalaması 3,50 veya üzeri olanlar “Yüksek Onur Öğrencisi”, genel not ortalaması 3,00 ile 3,49 arasında olanlar “Onur Öğrencisi” olarak mezun olur. Ancak, disiplin cezası alan öğrenciler belirtilen genel not ortalamasını sağlasalar bile “Yüksek Onur Öğrencisi” veya “Onur Öğrencisi” olarak mezun olamaz.

    * Önemli: Bu Yönetmeliğin uygulanmasına karar verilen programların öğrencilerinin genel not ortalamaları, öğrencilerin bu Yönetmeliğe tabi olduktan sonraki harf notları dikkate alınarak hesaplanır ve öğrencilerden, daha önce almış oldukları notları dikkate alınmadan, bundan sonraki yıllarda 2.00 genel not ortalamasını sağlamaları istenir.

    Ancak bu öğrencilerin mezuniyet ortalamaları, daha önceki Yönetmeliğe göre başarmış oldukları derslerin notları 25 inci maddedeki tablo kullanılarak kredili sistemdeki harf notlarına dönüştürüldükten sonra hesaplanır.

    Peki Neden Kredili Sistem¿

    YÖK uzun zamandır Anadolu Üniversitesi’ni yeni açıköğretim sistemine uyması ve buna göre bir yapılandırma içerisine girmesi için uyarıyor ve Bolonia Kriterlerinin uygulanmasını istiyordu.
    Anadolu Üniversitesi altyapı hazırlığı olmadığı için bu talebe yanıt veremiyordu, fakat altyapı oluşturulmaya başlandı ve sona gelmek üzere.
    Anadolu Üniversitesi haricinde Erzurum Atatürk Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve ODTÜ’ de uzaktan eğitim sistemiyle AÖF bölümleri oluşturmak için YÖK’e başvuruda bulundu. Başka üniversiteler de bu kervana katılacaklardır. Kısaca açıköğretimde artık rekabet başladı.

    YÖK 2012 ‘de başvuruda bulunan diğer üniversitelere de Açıköğretim bölümlerini açmalarına izin verecektir.

    Sonuçta İse:

    Rekabet daima kaliteyi arttırır ilkemiz burada açıkça ortaya çıkmaktır. Anadolu Üniversitesi en iyi aöf benim iddiasını sürdürebilmek için yenilikler yapmaya devam etmek zorunda.

    Diğer kurulan üniversitelerin Anadolu Üniversitesi’nin payını azaltacağı kaçınılmaz bir gerçek olmakla birlikte Anadolu Üniversiteside bu gerçekle yüzleşmemek için yenilikler yapmak mecburiyetindedir. Özellikle İstanbul ve ODTÜ’nün oldukça ilgi göreceğinden şüphemiz yok.

    Unutulmaması gereken bir şeyde arkadaşlar, tahminimce kredili sistemin mevcut okuyan öğrencileri etkilemeyecek olmasıdır. Aöfde kredili sistem yeni kayıt olan öğrencileri kapsayacaktır. Mevcut öğrenciler aynı sisteme devam edeceklerdir. Tabii kredili sistemin gelmesi ile eğitim kalitesi artacak, ezbere dyalı veya sınav sorularına çalışmaya dayalı sınıf geçme ortadan kalkarak öğrenmeye dayalı bir sistem oluşacaktır. Buda açıköğretim kredili sisteme göre eğitim yapan öğrencilerin kalitesini arttıracaktır.

    alıntı

  • #2
    suves - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27.Eylül.2009
    Nereden
    istanbul
    Mesajlar
    1,036
    @suves







    teşekkürler hocam

  • #3
    dilara13 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Ağustos.2010
    Mesajlar
    37
    @dilara13







    bu ıstem yenı kayıt yaptıranlarımı yoksa herkesımı kapsıyor bılgısı olan varmı

  • #4
    BURCU-BAŞKAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.Haziran.2009
    Nereden
    İZMRRR
    Mesajlar
    6,266
    @BURCU-BAŞKAL







    herkesi kapsıyor

  • #5
    şekerşey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    07.Eylül.2011
    Nereden
    edirne
    Mesajlar
    66
    @şekerşey







    BU DURUMA GÖRE 3. SINIFTAN BAŞLIYORUZ VE DERS MUAFİYETİMİZ YOK...

  • #6
    rıfatılgaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    22.Ekim.2010
    Mesajlar
    208
    @rıfatılgaz







    Alıntı şekerşey Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    BU DURUMA GÖRE 3. SINIFTAN BAŞLIYORUZ VE DERS MUAFİYETİMİZ YOK...
    ne demek ders muafiyemiz yok demek anlamadım.

  • #7
    ..gözde.. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    22.Mart.2010
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    871
    @..gözde..







    merhabalar ben bu sene yeni kayıt oldum kayıtta bize internet şifresi verdiler ona girdim baktım derslere falan bakıyım diye fransızca ingilizce almanca 3 derste gözüküyor üstelik yanlarnda kredileride yazıo anlamadım açıkcası 3 derstende sorumlu olamayız dimi

  • #8
    tuba6060 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    06.Eylül.2011
    Nereden
    istanbul
    Mesajlar
    28
    @tuba6060







    ben şimdi 3.cu sınıftayım kredili sistemlemi devam etcek çok şey anladığımı söyleyemem iyimi oldu kötümü yakında bebeğim dünyaya gelcek ne olur zor olmasııııııııııııın)

  • #9
    BURCU-BAŞKAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.Haziran.2009
    Nereden
    İZMRRR
    Mesajlar
    6,266
    @BURCU-BAŞKAL



    MUTLAKA OKUYUN





    https://eogrenme.anadolu.edu.tr/File...ciKilavuzu.pdf

  • #10
    ..gözde.. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    22.Mart.2010
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    871
    @..gözde..







    arkadaşlar bi cevap verseydiniz soruma

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Aöf kredili sistem ve not uygulaması örnek gösterim
      Konu Sahibi BURCU-BAŞKAL Forum AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ
      Cevap: 11
      Son Mesaj : 02.Ekim.2012, 11:01
    2. Cevap: 0
      Son Mesaj : 23.Temmuz.2012, 17:51
    3. Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü (Dönemlik - Kredili Sistem)
      Konu Sahibi mihriban45 Forum AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ
      Cevap: 80
      Son Mesaj : 21.Ocak.2012, 19:44
    4. Açıköğretim Fakültesi'nin Dönemlik Kredili Programlarına İlişkin Kayıt Duyurusu
      Konu Sahibi peri kızı Forum AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 26.Ağustos.2011, 18:15
    5. Üniversitede kredili sisteme geçiliyor
      Konu Sahibi Ülkü DUYSAK Forum GÜNCEL HABERLER
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 04.Kasım.2010, 11:34

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş