T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği



Tekirdağ ilimizde yaşanan gelişmeler;



12.09.2009 Cumartesi günü Tekirdağ’ da başlayan şiddetli sağanak yağış nedeniyle bazı dereler taşmış ve merkeze bağlı İnecik ve Naip köyleriyle Kumbağ beldesinde sel nedeniyle muhtelif hasarlar meydana gelmiştir.



Bu sebeple, olay yerinde tam donanımlı 7 ambulans ve 3 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), 1 Land Rover aracı diğer kurtarma ekipleri ile birlikte görev almıştır.



Yaklaşık 900 vatandaşımız bölgeden tahliye edilmiş, bunlardan 187’si Polis Evi, Öğretmen Evi ve Turizm Otelcilik Lisesi Otel kısmına geçici olarak barınmak amacıyla yerleştirilmiştir.



Toplam 12 vatandaşımız Tekirdağ Devlet Hastanesi’ne nakledilmiştir. 74 yaşındaki bir vatandaşımız Akut Koroner Sendrom tanısıyla hastaneye yatırılmış, diğerlerinin tedavileri ise ayaktan düzenlenerek yatışlarına gerek görülmemiştir.



Bölgenin içme suları sürekli olarak klorlanmakta ve vatandaşlarımız içme suları ile ilgili olarak alınması gereken tedbirler konusunda düzenli olarak bilgilendirilmektedir. Bunun yanı sıra suların günlük bakteriyolojik ve kimyasal analizleri devam etmekte, salgın hastalıklar konusunda günlük takipler yapılmaktadır. Bu bölgede şu ana kadar sele bağlı ishal ve diğer bulaşıcı hastalıklara rastlanmamıştır. Bahsedilen yerlerde bugün itibarıyla sel suları tamamen çekilmiştir.



Tekirdağ ili, Saray ilçesine bağlı Bahçeköy’ de başlatılan sağlık tedbirleri 24 saat esasına göre ve poliklinik hizmetleri olarak devam etmektedir. Şu ana kadar başka şikâyetlerle başvuran 72 hastanın muayene ve tedavileri yapılmıştır. Ayrıca tam donanımlı bir ambulans ve bir Land Rover aracıyla bir UMKE ekibi olabilecek muhtemel su taşkınlarına karşı bölgede ihtiyat olarak bekletilmektedir.



İzmir ilimizde yaşanan gelişmeler;



12.09.2009 akşam ve gece saatlerinde İzmir ili genelinde görülen sağanak yağmurda en yoğun yağışı alan Gaziemir ilçesindeki Hürriyet ve Fatih mahallerinde yaklaşık 40 evi su basmıştır. Yapılan inceleme sonucunda bu bölgenin alt yapısı, elektrik ve su şebekesinde herhangi bir hasar oluşmadığı bildirilmiştir.

Bölgede 24 saat görev yapan sağlık ekiplerimize su baskını nedeni ile eşya taşırken travmaya maruz kalan iki kişi dışında bir başvuru olmamıştır. Suların klorlanması ve vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi ile ilgili tüm tedbirler alınmış ve şu ana kadar bu ilimizde de sele bağlı olarak ishal ya da diğer bulaşıcı hastalık görülmemiştir.





İstanbul ilimizde yaşanan gelişmeler;



12.09.2009 akşam ve gece saatlerinde yoğun sağanak yağış sonucunda İstanbul Maltepe, Küçükyalı ve Sarıyer’ de bazı evler su basması sonucu yağmurdan etkilenmiştir. Bahsedilen bölgelerde alınan tedbirler sonucunda, su numunesi ölçümlerinde bir olumsuzluğa rastlanmamıştır. Günlük ishal ve salgın hastalık takibi devam etmektedir. Şu ana kadar bu şikâyetlerle sağlık birimlerimize bir başvuru olmamıştır. Çatalca İlim Yayma Cemiyeti yurdundaki öğrencilerin bazılarından şüphe üzerine alınan numunelerin ilk incelemelerinde bir olumsuzluğa rastlanmamış olmakla birlikte tetkikler sürmektedir.



Şu andaki bulgular, bahsedilen okul öğrencilerinde su baskınından kaynaklanan bir bulaşıcı hastalık olmadığı yönündedir. Çatalca ve Silivri bölgelerindeki Karacaköy, Karacaali köyü ve Oktanlı köyünde, kuyu sularında yapılan tetkiklerde kirlenme bulguları görülmüş ve ilgili kuyularda gerekli önlemler gecikmeksizin alınmıştır. Bölgeye Belediye tarafından temiz su sevkiyatı başlatılmıştır. Bahsedilen köylerde şu ana kadar ishal vakası görülmemiştir.



İstanbul Bakırköy Halk Sağlığı Laboratuarı ve Refik Saydam Hıfzıssıhha Bölge Laboratuarı gerekli tetkikleri gecikmeksizin yapmakta ve sonuçları Sağlık İl Müdürlüğümüze bildirmektedir. Ayrıca selden etkilenen tüm bölgelerde vatandaşlarımıza bilgilendirmek amacıyla el broşürleri dağıtılmaktadır. Şu ana kadar yapılan incelemelerde sele bağlı olarak su şebekelerinde herhangi bir hasar görülmediği bildirilmiştir.



Çatalca bölgesinde elektrik kesintilerinden dolayı su pompa istasyonları zaman zaman görev yapamamaktadır. İSKİ yetkilileri bölgeye temiz su tankerlerinin sevk edildiğini bildirmişlerdir. Bazı sel bölgelerinde bulunan ve sele kapılarak telef olduğu anlaşılan hayvan ölülerinin usulüne uygun gömülmesi için ilgili kurumlarla irtibat kurulmuştur. İstanbul il Hıfzıssıhha Kurulu toplanarak gerekli tedbirleri almış ve uygulamaya koymuştur.



Bakanlığımız, sel ve su baskınlarını izlemeyi 24 saat görev yapan kriz merkezi aracılığı ile sürdürmekte ve istenmeyen bulaşıcı hastalık risklerine karşı alınması gereken önlemleri gecikmeksizin ve titizlikle almaya devam etmektedir.