Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Torba Yasa'da Yeşil Kart sahipleri ile ilgili yeni düzenleme yapıldığını açıkladı. Dinçer, Yeşil Kart sahiplerinin İş-Kur'a işsiz olarak kayıtlarının yapılacağını belirterek, "Buradan Yeşil Kart sahibine üç kez iş teklifi yapılacak. Kabul edenin Yeşil Kartı askıya alınacak. Üç iş teklifini kabul etmeyenin, çalışmayanının kartı iptal edilecek." dedi. Bakan Ömer Dinçer, 2011 yılında ilaç fiyatlarında da yüzde 10 indirim yapılacağını duyurdu.

Bakan Ömer Dinçer, partisinin Kayseri'deki İl Danışma Meclis Toplantısı'na Enerji Bakanı Taner Yıldız ile birlikte katıldı. Burada partililere yönelik konuşma yapan Dinçer, son zamanlarda tartışma konusu olan Torba Yasası ile ilgili bilgiler verdi. Yeşil Kartlılar için yapılan yeni düzenleme hakkında bilgi veren Dinçer, şöyle konuştu: "Bizim özellikle Yeşil Karttan nasıl tecrübe edindiğimizi biliyorsunuz. Türkiye'de Yeşil Kart insanlara doğrudan nakit yardımı yapan sistem değil. Sağlık sistemi sunan hizmet. Ama Yeşil Kart sistemi insanlarımıza öyle bir sağlık hizmeti sunuyor ki, kart sahibi olanlar Sosyal Güvenlik Sistemi'ne tabi olarak çalışmayı reddediyor. Çok sayıda Yeşil Kart sahibi iş bulmuşsa kayıt dışı çalışmayı şart koşuyor. 2009 yılında kriz nedeniyle insanlarımız evlerine ekmek götürsün diye toplum yararına çalışma programları başlattık. Onun içinde en az 60 bin kişiye iş verme imkanı sunduk. 2009 yılında 60 bin kişi, yine 2010 yılında da 60 bin kişi olmak üzere 120 bin kişiye iş vermeyi planladık. Ama çalışacak insan bulamadık kriz döneminde. Çünkü oraya daha çok fakir kişiyi almak istedik. Evine ekmek götürme politikası amaçlamıştık. Birinci yıl 46, ikinci yıl 44 bin kişide kaldık. Böyle olunca biz Yeşil Kartta yeni bir düzenleme yapmaya karar verdik. Torba Yasa'da yeni bir düzenleme var. Düzenlemenin mahiyeti şu; herhangi bir Yeşil Kart sahibi konusunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu ve genel müdürlüklerdeki vakıf çalışanlarını eğittik. Onların her birini İşkur ofisi olarak da kullanacağız. Yeşil Kart sahipleri her yıl oraya vize için geliyor. Buraya gelenler arasında fiziki ve sağlık olarak çalışma imkanları varsa onları İşkur'a işsiz olarak kayıt edeceğiz. Onlara üç kez iş teklif edeceğiz. Bu işlerden birini kabul eder ve çalışırsa biz onun kartını askıya alacağız. Çalıştığı sürece kayıt altında olacak. Sosyal Güvenlik Sistemi'ne dahil olacak. Eğer teklif ettiğimizi üç işi kabul etmez ve çalışmazsa Yeşil Kartını iptal edeceğiz. Kayıt dışılığı önlemek ciddi bir irade, çalışma ve denetimi beraberinde getiriyor."

İLAÇTA YÜZDE 10 İNDİRİM VAR

Geçmiş yıllarda ilaçtaki indirimin bütçeye olumlu yansıması olduğunu anlatan Bakan Ömer Dinçer, 2011 yılında ilaç fiyatlarında yüzde 10 indirim olduğunu açıkladı.

Bakan Dinçer, "Bu yıl ilaç fiyatlarında yüzde 10 indirim var. Hatırlarsanız geçen yıl ilaçların fiyat seviyesinde yüzde 30 indirim oldu. 2009 yılındaki bu anlaşma sonrasında 2010 yılında 5 milyar 100 milyon ilaç tasarrufu oldu. Bunu teyit de edilebiliriz. Sosyal Güvenlik Kurumu 2010 yılında 32 milyar lira olarak planladık. Bu yıl sonunda 26.5 milyar lira ile kapattık. Bu da tarihinde ilk oluyor." dedi.

ERKEN DOĞUM VE PREMATÜRE DOĞUM YAPAN ÇALIŞAN KADINLARA MÜJDE

Bakan Ömer Dinçer, Torba Yasa'daki düzenlemeler arasında kadınların unutulmadığını belirtti. Ev hanımlarına kadar yeni düzenlemelerin olduğunu aktaran Dinçer, erken doğum yapan, prematüre doğum yapan çalışan kadınların izin haklarının doğum öncesi ve sonrasında kullanma fırsatı verildiğini belirtti.

Dinçer, şu bilgileri verdi: "Hanımlar için müjdeli haber var. Prematüre doğan çocuklarla ilgili yeni bir düzenleme var. Buna göre herhangi bir kadın, doğum öncesi ve sonrasında 8'er hafta izinli oluyordu. Yani 4 aylık çalışmadığı döneme ait süredeki ücretini Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alıyordu. Ama eğer çocuk erken doğdu ise doğumdan önceki iznini kullanmadığı için sadece doğum sonrasındaki 8 haftalık süreci kullanabiliyordu. Hele hele çocuk prematüre ise bebek küvezden çıkmadan, annesi kucağına almadan, şefkatle onu tutmadan işyerine dönmek zorunda kalıyordu. Biz onu düzenledik. Çocuk erken doğdu ise ne kadar erken doğduysa 8 haftalık süreci doğumdan sonra kullanabilecek. Doğum sonrasında 16 haftayı kullanabilecek. Biz onun ücretini ödemeye devam edeceğiz."

memurlarnet