Kamu kurum ve kuruluşlarında 48 bin 549 engelli istihdam kadrosu bulunuyor. Ancak, sadece 10 bin 357 engelli vatandaş istihdam ediliyor. Engelli istihdam etme zorunluluğunu yerine getirmeyen yöneticiye ceza geliyor

SONGÜL SELVİ (Arşivi)

ANKARA - Kamu kurumlarında yasa kapsamında mevcut kadrosunun yüzde 3’ü oranında ‘engelli’ istihdam etme zorunluluğunu yerine getirmeyen yöneticiye ceza geliyor. Kamu kurumların özürlü istihdam etmekte geri kalması çare özürlü istihdamını kamuda zorunlu hale getirmekte bulundu.

Hükümet, özürlü istihdamı konusunda yasal zorunluluğu kamu kurumlarının yerine getirmemesi üzerine düğmeye bastı. Özürlüler için mevcut kadronun ancak dörtte birinden fazlasının boş olması üzerine yeni yapılacak mevzuat çalışmasında özel sektörde olduğu gibi kamuda da yasal oranda özürlü istihdamının zorunlu hale getirilmesine yönelik düzenlemeye gidiyor. Bu kapsamda, Devlet Personel Başkanlığı ve Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanacak yeni tasarı ile özürlüler için merkezi sınav sistemi oluşturularak esnek kota ve sorumluluklarını yerine getirmeyen yöneticiye yaptırım uygulanacak. Daha önce özürlü personel alımına ilişkin olarak Devlet Personel Başkanlığınca yılda üç kez ilan yapılıyor.

Sınav yetersiz kaldı

Bu kapsamda 2002 yılından bu yana Başkanlıkça özürlü istihdamına yönelik olarak 228 kamu kurum ve kuruluşunun toplam 3 bin 492 adet kadrosu için sınav açıldı. 657 sayılı Kanun kapsamında ve Devlet Personel Başkanlığı’nın görev alanında yer alan genel ve özel Bütçeli İdareler, Sosyal Güvenlik Kurumları ve Kefalet Sandıklarına ait kadro ve pozisyonda 1 milyon 720 bin 585 memur, 155 bin 217 sözleşmeli personel, 75 bin 58 sürekli işçi olmak üzere toplam 1 milyon 950 bin 860 personel çalışıyor. Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarının kadro ve pozisyonunda ise, 6 bin 791 memur, 81 bin 584 sözleşmeli personel, 138 bin 666 sürekli işçi, 3 bin 268 kapsam dışı olmak üzere toplam 230 bin 309 personel çalışıyor. Oysa kamuda sadece 48 bin kişilik özürlü istihdamının büyük bir bölümü doldurulamadı.

Kadronun dörtte biri boş

Kamu kurum ve kuruluşlarının yasa kapsamında kadrosunun yüzde 3’ünü ‘özürlü’ istihdamına ayırması gerekiyor. Bu kapsamda kamu kurum ve kuruluşlarında toplam 48 bin 549 özürlü istihdam kadrosu bulunuyor. Ancak, kamu kurumlarında sadece 10 bin 357 özürlü vatandaş istihdam ediliyor. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, özürlü istihdamında geri kalınmasında en fazla kadroya Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının sahip olduğu bu alanlarda özürlü istihdamının zor olduğu savunmasında bulundu.

Sicil notu kalkıyor

Daha önce devlet memurlarına sicil affı getiren Hükümet, bir yandan ‘sicil notu’ uygulamasını kaldırmaya hazırlanırken diğer yandan da üst düzey yöneticilerin özel sektörden ‘ithal edilebilmesinin’ önünü açıyor. Sicil notunun kaldırılmasıyla kademe ilerlemelerinde kullanılan ve zaman zaman yargıya intikal eden düşük sicil not uygulaması çözülecek.



-memurlarnet-