Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Türkiye'de internet kullanım süresinin aylık 31,7 saat olduğunu bildirdi. Acarer, ''Bu oran, Hollanda ve İngiltere'nin ardından Avrupa'da interneti en yoğun kullanan üçüncü ülke olduğumuza işaret ediyor.'' dedi.

‘Sınırlar Kalkıyor' ana temalı ICT Summit Eurasia Bilişim Zirvesi 11 başladı. 3-5 Ekim tarihlerini içeren zirvenin açılışına Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış, BTK Başkanı Tayfun Acarer ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkan Yardımcısı Dursun Topçu da katıldı.

Açılışta konuşan Tayfun Acarer, Türkiye’de bugün itibari ile 64 milyon mobil, yaklaşık 16 milyon sabit abone bulunduğunu ifade etti. Taşınan mobil numara sayısının 34 milyonu aştığını açıklayan Acarer, şöyle devam etti:

“Gelinen aşamada 64 milyon toplam abone var. Geniş bant abone sayısı 11,3 milyon. Burada bir hususu hatırlatmak istiyorum. 11,3 milyon demek ülke nüfusuna göre yüzde 45 giriş demek. Bu aynı zamanda da son 10 senede Türkiye’de geniş bantın artış oranını yüzde 7 bin 777 olması demektir. Avrupa Birliği’nde bu oran aynı dönem içerisinde yüzde 833'dür. Biz son 5-6 senedir geniş bantta görülen artışta hakikaten dünyada ilk 10 ülke, belkide ilk 5 ülke arasındayız.”

Türkiye'de konuşma süresinin aylık 270 dakika olduğunu aktaran Acarer, şunları kaydetti:

"Geçen sene bu oran aylık 219 dakikaydı. Fransa ve İrlanda'dan sonra Avrupa'nın konuşan üçüncü ülkesiydik. Bu iki ülkenin bu seneki değerlerini bilmiyoruz ama eğer onların değeri aynı kaldıysa şu anda Türkiye Avrupa'nın en çok konuşan ülkesi. Türkiye'de internet kullanım süresi de aylık 31,7 saat. Bu oran, Hollanda ve İngiltere'den sonra Avrupa'nın üçüncü interneti en yoğun kullanan ülke olduğumuza işaret ediyor. Facebook’u dünyada en çok kullanan dördüncü ülkesiyiz. Bugün Türkiye'de yaklaşık 2,5 milyon kişi e-devletten işlemlerini yapıyor. Bu rakamlar sektörün şuandaki genel hatlarıyla durumu.''

Sayısal uçurumu tamamen kaldırmayı öngördüklerini anlatan Acarer, geniş bant başta olmak kaydıyla sabit ve mobil alt yapının geliştirilmesinin, siberin evlere kadar gitmesinin en önemli hedeflerinden biri olduğuna işaret etti.

Sektörde en önemli sorunlardan birinin rekabetin makul değerleri aşması olduğunu bildiren BTK Başkanı, şu uyarılarda bulundu:

“Bütün firmalarımız bu konuya duyarlı olmalılar. Kısa vadede karlı bile çıksalar, orta ve uzun vadede hem kendileri hem de bu sektör zarar görür. Öte yandan büyük arama motorlarının sektörde etkinliklerinin artıyor. Bunlar, büyük arama motorları, uluslararası motorların sektörde etkinliğinin artması demek, faal oyuncuların ekonomi güçlerin daralması hatta çok önemli oranda vergi kaybı demek. Bu konuda mutlaka ortak bir paydayı belirlememiz gerekiyor.”

Kira ve altyapı bedellerinin artışını da tehdit olarak değerlendiren Dr. Tayfun Acarer, İlgili tüm paydaşların, mikro hedeflerini Türkiye'nin makro hedeflerinin üzerine çıkmamasına gayret etmesi gerekiyor. Hiç bir mali idarenin menfaati Türkiye'nin menfaatinin üstünde değildir. Bu sebeple alt yapı ve kira bedelleri konusunda herkesin makul ölçüde davranması gerekiyor.'' dedi.


CİHAN