CEYDA KARAASLAN

Yeni terörle mücadele stratejisinde Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan da yararlanılacak. Sahil Güvenlik'ten gönüllüler sınır güvenliğinde görev alarak polis olacak

Terörle mücadelede özel harekat timlerini devreye sokan hükümet, sınır birliklerinde Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan da yararlanacak. İçişleri Bakanlığı'na bağlı Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndaki gönüllü personel sınır birliklerine kayarak polis olacak. Bu personel, Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde, sınır güvenliğini askerden alıp sivil kolluk gücüne devredecek olan Sınır Muhafaza Genel Müdürlüğü'nde görev yapacak. 50 bin kişinin görev alması beklenen Sınır Muhafaza Genel Müdürlüğü projesi ile yeni terörle mücadele stratejisi eş zamanlı yürütülecek. Projenin 1 yıl içinde hayata geçirilmesi planlanıyor. Sınır muhafızlığında görev yapacak personel Polis Akademilerine bağlı okullarda özel bir eğitime tabi tutulacak. Bu okullar mezun verene kadar birliklerde Sahil Güvenlik personeli çalışacak. Sınır Muhafaza Genel Müdürlüğü, kendi kabiliyetini aşan durumlarda, "Asli sorumluluk İçişleri Bakanlığı'nda kalmak üzere" TSK birliklerinden yardım isteyebilecek. Sınırların güvenliğinden sorumlu olacak Sahil Güvenlik personelinin rütbeleri de değişecek. Subay ve astsubay rütbeleri "Birinci Sınıf Sınır Muhafaza Müdürü", "Sınır Muhafaza Baş Komiseri", "Sınır Muhafaza Memuru" şeklinde değişecek. Personel 4 yılda bir atanacak. Sınır Muhafaza Genel Müdürlüğü'ne bağlı şu yedi daire kurulacak: 1- Kara Sınır Dairesi Başkanlığı, 2- Deniz Sınır Dairesi Başkanlığı, 3- Sınır Kapıları Dairesi Başkanlığı, 4- Risk Değerlendirme Dairesi Başkanlığı, 5- Operasyonel Faaliyetler Dairesi Başkanlığı, 6- Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı, 7- Havacılık Dairesi Başkanlığı.

Genelkurmay'dan şartlı 'evet' gelmişti

SINIR birliklerinde Sahil Güvenlik personelinden yaralanmasına yönelik çalışma geçen yıl İçişleri Bakanlığı bünyesinde başlatılmıştı. İlk taslakta Sahil Güvenlik Komutanlığı lağvedilerek personeli ve teçhizatıyla birlikte Sınır Muhafaza Genel Müdürlüğü'ne devredilecekti. Ancak Genelkurmay subayların uyum sorunu yaşayabileceğini öngörerek şartlı olur vermişti. Genelkurmayı, Sınır Güvenliği çalışması tamamlandığında Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan yararlanabileceğini bildirmişti. Bunu üzerine, Sahil Güvenlik personelinden gönüllü olanların sınır güvenliğine katılması kararı alındı. Sınır güvenliğini polise devreden çalışmada belli bir takvim dahilinde yetki devri yapılacak. Yunanistan ve Bulgaristan sınırları 2015, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan 2017, Suriye 2018 tarihlerine kadar Sınır Muhafaza'ya devredilecek. İran ve Irak sınırlarının devir tarihi daha sonra belirlenecek.

SABAH