Bursa Emniyet Müdürlüğü, okullarda meydana gelebilecek kriz sayılan (cinayet, yaralama, rehin alma) olaylarına müdahale için ‘Kriz Müdahale Ekibi’ kurdu. Bursa Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü’nce polis sorumluluk bölgesindeki 390 resmi ve özel okulda 2011–2012 eğitim-öğretim döneminde görev yapacak 199 okul irtibat görevlisiyle ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

İl Emniyet Müdürlüğü’nce 2011 – 2012 eğitim-öğretim döneminde “Kozadan Kelebeğe Güvenle Geçiş” projesi kapsamında il merkezi polis sorumluluk bölgelerinde bulunan 390 okulda görevlendirilen 199 personel, dış ilçe Emniyet müdürlük ve amirlikleri sorumluluk bölgelerinde bulunan 145 okulda 171 personel ile toplam 370 personel ‘okul irtibat görevlisi’ olarak görevlendirildi.

Okullarda meydana gelebilecek kriz sayılan (cinayet, yaralama, rehin alma, cinsel istismar, intihar) olayların müdahale ve soruşturmalarını takip etmekle görevli il merkezinde 158 ekip, dış ilçelerde ise 39 ekip olmak üzere il genelinde 54 “Kriz Müdahale Ekibi” oluşturuldu. Asayiş tedbirleri olarak 88 motorize ekip, ayrıca Çocuk Şube Müdürlüğü’nde görevli 14 yaya personel ile dış ilçelerde 63 ekip olmak üzere il genelinde toplam 151 ekip görevlendirildi. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nce ise 12 okulda 12 ekip, dış ilçelerde 27 ekip olmak üzere toplam 39 ekip görevlendirildi.

ŞİDDET GÖREN ANNE DE ÇOCUĞUNA ŞİDDET UYGULAR

Proje kapsamında Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından il merkezinde görevlendirilen 199 personele yönelik Tayyare Kültür Merkezi’nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Uludağ Üniversitesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı Eski Başkanı Prof. Dr. Suna Taneli, ihmal ve istismar gören çocukların ne gibi durumlarla karşılaşacağı, şiddetin sonuçları, aile içi şiddette çocukların durumu ve şiddetin önlenmesi gibi konu başlıkları üzerinde durdu.

Prof. Dr. Suna Taneli, “Aile içi şiddeti tanık olan çocuk şiddeti iki kere yaşar. Şiddet gören anne de çocuğuna şiddet uygular. Çocuklar şiddetten büyük zarar görürler. 14 yaşına kadar şiddet gören çocuk 14 yaşından sonra şiddet uygulamaya başlar. Şiddet toplumda ilgi görememelidir.” dedi.

Bursa Emniyet Müdürlüğü Rehberlik ve Danışma Büro Amirliği’nde görevli Psikolog Nesibe Aydın ise ‘güvenli okul’ kavramını anlattı.

Aydın şunları kaydetti: “Okulların da kendi içlerinde yapmaları gereken şeyler var. Okullar çocuğa akademik anlamda katkı sağlıyorlar ama sosyal ve duygusal desteğini de programlarına katmalılar. Bizler bir şeyleri örnek alarak, model alarak öğreniyoruz. O zaman onların ilgisine çekecek ne olursa olsun bizim yanı başımızda olmalı. Çocuklara karşı eşit davranmak da çok önemli. En önemlisi de aileyi bu sürece katmak. Siz çocuklar için ne kadar çok şey yapsanız da ailesi sizin yanınızda değilse her şey havada kalıyor.” şeklinde konuştu.

OKUL ÖNLERİNDEKİ SEYYAR SATICILAR UZAKLAŞTIRILACAK

Proje kapsamında il genelinde toplam 586 okulda 370 Okul İrtibat Polisi’nin görevlendirildiğini belirten Çocuk Şube Müdürü Mustafa Avcı da ‘irtibat görevlisi’ polisler hakkında bilgi verdi.

Avcı, şunları kaydetti: “Görevlilerimiz öğrenci-vatandaş-polis işbirliğinde köprü vazifesi görüp, pozitif ilişkiler geliştirerek bu görevin teşkilatımız için bir tanıtım fırsatı olduğu gerçeği ile hareket edeceklerdir. Görevliler, okulların açıldığı ilk gün ve ilk haftada okullara bizzat giderek okul idarecileriyle irtibat kurup iletişim bilgilerini paylaşacaklardır. Okullarda bulunan özel güvenlik görevlileri, okul servis şoförleri, kantin çalışanları ve temizlik görevlilerinin gerekli incelemeleri ve araştırmaları yapılacaktır."

Okul müdürleri, okul aile birlikleri ve öğrencilerin de imkânlar ölçüsünde sosyal faaliyetlere katılacağına değinen Avcı, "Okul önlerinde ve çevresinde bulunan kimliksiz-şüpheli vb. okulla ilişkisi olmayan şahısları tespit edecek ve gereken işlemi yapacaklar. Okul önlerindeki seyyar satıcılar uzaklaştırılacak, öğrencilere (kesici alet, tiner-bali, sigara) satış yaptığı tespit edilenler ile ilgili ise Çocuk Şube Müdürlüğü ve ilgili polis merkezleri ile irtibata geçerek işlem yapılmasını sağlayacaklardır.” şeklinde konuştu.


CİHAN