Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Cnbc-e'ye konuşuyor. İşte konuşmasından satırbaşları:

- Bizim gibi ülkeler gündemdeki krizi çok iyi biliyor. Çözümün ne olması gerektiğini de bizim gibi ülkeler yaşayarak öğrendi.

- Dünyada hep gelişmekte olan ülkelerin kamu borcu sorunları vardı. O yüzden bu ülkeler uzmanlık edindiler. Ama gelişmiş ülkeler bu sorunla yeni tanıştılar. Ve nasıl davranacağında hata yapabiliyorlar. Piyasa çok hızlı olduğu için bir iki günlük gecikmeler önemli sorunlara sebep oluyor.

- Bu ülkelerde kriz çözümleme tarafı geliştirilmemiş. Ama onlar başa geldikten sonra harekete geçiyorlar. Avrupa'da borç sorunu krizinin İspanya ve İtalya'ya sıçramasını önlemek gerekiyordu.

- AB'nin adım atmakta gecikmesi nedeniyle ara bir PPK toplantısı yapttık geçen hafta.

- Piyasalar AB'nin aldığı tedbirlerden tatmin olmuş değil. Sorunların çözümü için likidite desteği ve mali uyum planı gerekiyor

- Avrupa Merkez Bankasının açıklaması, İspanya ve İtalya Merkez Bankasının yaptığı açıklamalar çok önemli. Bu ve benzeri gelişmeleri izliyoruz.

- Eğer piyasada Türk Lirası ihtiyacı duyulursa onu şu anda kolaylıkla sağlayabiliriz. Haftalık repo ihalelerinin artırılması yoluyla piyasanın likidite ihtiyacını hatta daha fazlasını bile sağlayabiliriz. TL tarafında bunlar oynaklığı azaltacak önlemler.

- Döviz tarafından düzenli döviz satım ihaleleri ve yabancı para zorunlu karşılıklar ile iligli indirimler yapılabilir. Bankaların bizden alabileceği bir haftalık döviz likiditesi faizleri düşürme imkanımız mevcut. Dövizde 3 kanaldan döviz likiditesini sağlayabiliriz. Altyapı hazır şimdi ne zaman yapacağımızı izleyip göreceğiz.



memurlar.net