MİLLİ Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, yeni eğitim sisteminin en çok tartışılan uygulaması olan “seçmeli derslerin tanıtım videolarının” 10 Eylül’den itibaren internet sitesine konulacağını açıkladı.

Öğrenci ve velilerin özgür iradesi ile seçim yapacağını anlatan Dinçer, “Okul yönetimleri, velileri yönlendirsin istemedik” dedi. Dinçer, 4+4+4 eğitim sisteminin en çok merak edilen ilköğretim ayağındaki uygulama ve birinci sınıflarla ilgili yaptıkları hazırlıkları Hürriyet’e şöyle anlattı:

“10 Eylül’den itibaren bakanlığın sitesine seçmeli derslerle ilgili videolar yüklenecek. Veliler, bu videolar aracılığı ile tüm seçmeli dersleri tanıyacaklar. Öğrenciler internet üzerinden seçmeli dersleri belirleyecekler. Bu yöntemi özellikle gündeme getirdik. Çünkü okulların inisiyatifine bırakılsaydı, belki müdürler veya öğretmenler velileri yönlendirip, etkileyebilirlerdi. Aileler kendileri karar versin istedik. MEB sitesi üzerinden tercih yapacaklar. Bu konuda çok rasyonel ve analitik davranıyoruz.”

Seçmeli için 12 öğrenci şart

“Seçmeli ders sınıfının açılabilmesi için en az 12 öğrenci bulunması şart olacak. Eğer yeterli öğrenci sayısına ulaşılamazsa veya öğretmen yoksa o sınıf açılmayacak. O zaman öğrenciden yeniden seçim yapmasını isteyeceğiz. Yakın iki okuldaki öğrenci sayısı seçmeli ders sınıfı açılmasına yetiyorsa, öğrenciler birleştirilecek. Bu da olmuyorsa, bu yıl o seçmeli sınıf açılmayacak. Birinci sınıfların müfredatı tamamen değişti.”

2 saat fiziksel etkinlik

“‘Fiziksel etkinlik ve oyun dersi’ olacak. Her gün 2 saat sınıfta öğrenciler fiziksel etkinlik ve oyun dersi görecekler, bir saat de okul bahçesinde etkinlik olacak. Bunun için oyun kartları hazırladık. Birinci sınıf öğretmenlerine bu kartlar dağıtılacak. Bu zaten bir AB projesiydi. Tüm okullarda uygulanacak. Çok sayıda okulda tadilat yapılıyor. Ödeneklerin yeterli olmadığı doğru değil, her okula gerekli para gönderildi.”

Çocuklara göre lavabolar

“Geleneksel oyunların yer aldığı kartlar da olacak. Her okulun bahçesinde bir geleneksel oyun köşesi olacak. Örneğin mendil kapmaca, köşe kapmaca veya topaç gibi oyunlar teneffüslerde oynanabilecek. Birinci sınıflar için bir saat serbest olacak. Okullardaki tuvalet ve lavabolar birinci sınıfa başlayacak çocukların kullanabileceği şekilde tadilat yapılıyor.”

40 bin atama yapılıyor

“Bu yıl için 700 bin civarında birinci sınıflara yeni kayıt oldu. Ayrıca 300 bin civarında 60-66 aylık olanların kaydı var. Yaptığımız tahminlere göre bu yaş aralığında okula gelmeyecek çocuk sayısı 150 bini geçmeyecek. Bu yıl 40 bin öğretmen ataması yapılıyor. 15 bin civarında açık kalacağını düşünüyoruz. Bunu ücretli öğretmen yöntemi ile kapatacağız.” HÜRRİYET