Bugün 5 memur konfederasyonuna bağlı memurlar, ‘uyarı grevi’ olarak iş bırakma eylemi yapıyor. Eylem gece yarısı ilk olarak demiryollarında başladı. Yurt genelinde tren seferleri durdu. ''Uyarı grevi''nin eğitimin yanı sıra ulaşım, sağlık ve maliye olmak üzere, çeşitli kamu hizmetlerinde aksamalara yol açıyor.
KESK ve Türkiye Kamu Sen'in çağrısıyla bugün 5 memur konfederasyonuna bağlı yaklaşık 2.5 milyon memur "uyarı grev"ine çıkıyor. Memur konfederasyonlarının temel talebini, kamu çalışanlarına grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkı verilmesi ve toplu pazarlığın alt yapısının kurulması oluşturuyor. Eyleme destek veren öğretmenler de derslere girmeyerek grev kararına uydu.

ANKARA'DA BİR GRUBA POLİS MÜDAHALESİ

Türkiye Kamu-Sen ve KESK'in çağrısıyla yapılan memurların ''uyarı grevi''ne destek veren bir gruba, polis müdahale etti.

Ellerinde ÖDP, Öğrenci Kollektifleri ve Sosyalist Parti bayrakları taşıyan bir grup, Ziya Gökalp Caddesi SSK İş Hanı önündeki üst geçite çıkmak istedi. Polisin izin vermemesi üzerine göstericilerle polis arasında arbede yaşandı.

Eylemcilerin ellerindeki sopalarla polise vurması sonrasında güvenlik görevlileri biber gazı kullanarak grubu üst geçitten indirdi.

Bu arada eylemcilerin kendi aralarında da tartıştığı gözlendi. Tartışanlar diğer eylemciler tarafından sakinleştirildi.

Bazı göstericiler polisin müdahale sırasında kullandığı biber gazından etkilendi.

BAHÇELİEVLER'DE ÖĞRETMENLERİN GREVİ

Bahçelievler'de bulunan Yenibosna Lisesi'nde eyleme katılan öğretmenler okulun önüne "Bu iş yerinde grev var" afişi asarak derslere katılmadı. Eyleme destek veren Felsefe Öğretmeni Mehmet Kemir, ''Bu grev bizim en doğal hakkımız sonuna kadar kullanacağız, bu gün derslere girmeyeceğiz" dedi. Lise öğretmenlerinden Yunus Öztürk de ''Bu eylem sadece öğretmenlerin değil tüm kamu kesiminin eylemidir. Kamudan herkes destek vermektedir. Bu bize Anayasanın ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin verdiği haklardır. Bu uyarı grevi tüm kamu çalışanlarının özlük hakları içindir" diye konuştu. Öğretmenlerin derslere girmemesi üzerine dersleri boş geçen öğrencilerin bir kısmı okulun bahçesinde futbol oynadı, bir kısmı da evlerine gitti.

KAMU HİZMETLERİNDE AKSAMA

Memur konfederasyonlarının yapacağı "uyarı grevi"nin başta ulaşım, eğitim, sağlık ve maliye olmak üzere çeşitli kamu hizmetlerinde aksamalara yol açıyor.

Türk-İş, DİSK, TTB, TMMOB'un da aralarında bulunduğu konfederasyon, meslek ve sivil toplum örgütleri memurlara destek verecek. Türk-İş ve DİSK, üyelerine, yasal çerçeveler içerisinde 25 Kasım'da yapılacak eyleme katkıda bulunmaları yönünde çağrı yaptı. Memur konfederasyonlarının temel talebini, kamu çalışanlarına grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkı verilmesi ve toplu pazarlığın altyapısının kurulması oluşturuyor. Konfederasyonlar, hükümetin son sözü söylediği toplu görüşme sürecinin yıllardır biriken sorunları çözmekte yetersiz kaldığını savunuyor. İş bırakma eyleminin yaratacağı aksaklıkları için halktan anlayış bekleyen konfederasyon yöneticileri, eylemin aynı zamanda kamu hizmetlerinin ücretsiz ve daha kaliteli olmasına yönelik olduğunu belirterek, vatandaşlardan çocuklarını okula göndermeyerek, acil haller dışında sağlık kuruluşlarına gitmeyerek kendilerine destek verilmesini talep ediyor.

VATANDAŞTAN DESTEK İSTENDİ

Ücretlerinin düşük olduğunu ileri sürerek grev kararı alan kamu çalışanları sabahın erken saatlerinden itibaren iş bıraktı. Taksim İlkyardım Hastanesi'nde grev yapan sağlık çalışanları, vatandaşlardan destek istedi. Sabahın erken saatlerinde ellerinde bildirilerle hastanenin önünde greve başlayan sağlık çalışanları, "Hükümet bir çok şeye yüklü miktarlarda zam yaparken bizlere düşük zam veriyor. Bu şartlarda geçinmemiz çok zor. Mücadelemizde haklıyız" şeklinde konuştular. Kamu çalışanlarının bu grevine vatandaşlardan da destek geldi. Sağlık çalışanları grev sırasında acil vakalar dışında sağlık hizmeti vermeyecek. Grev nedeniyle hastanenin çeşitli yerlerine de 'Bu işyerinde grev var' yazısı asıldı.

YOLCULAR MAKİNİSTİ ALIKOYDU - VİDEO

HAYDARPAŞA'DA TREN SEFERLERİ DURDU

Memurların bir günlük ''uyarı grevi'' kapsamında Haydarpaşa Garı'nda tren seferleri durdu.
TCDD'de çalışan işçilerin, memur konfederasyonlarının aldığı bir günlük ''uyarı grevi''ne destek amacıyla işbaşı yapmamaları nedeniyle Haydarpaşa Garı'ndan, banliyö, ana hat ve bölgesel yolcu trenleri sefere çıkmadı.

Haydarpaşa Garı'na gelerek beraberindeki sendikacılarla basın açıklaması yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren, demir yolu işçilerinden ''uyarı grevi''ne büyük destek olduğunu belirterek, ''İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir ve Diyarbakır gibi büyük şehirlerde greve büyük destek var. Bu şehirlerde banliyö ve ana hat trenleri bugün çalışmayacak. Trenlerin yanı sıra hastaneler, yatan hastaları ve acil hastalar dışında bugün hizmet vermeyecek. Greve öğretmenlerden de büyük katılım bekliyoruz'' dedi.

Evren ayrıca, grevin bayramdan önce gerçekleştirilmesinin kasıtlı olarak belirlenmediğini kaydederek, ''Daha ağır koşullarda bu grevi gerçekleştirmek istemedik. Vatandaşlarımızdan eylemimize anlayış göstermelerini umuyoruz. Yaptığımız eylem, özünde onlara daha iyi hizmet sunabilmek içindir'' şeklinde konuştu.

Evren ve beraberindekiler, garda görevli olan ve greve katılan çalışanları ziyaret ederek, trenlere ve garın çeşitli yerlerine ''Bu iş yerinde grev var'' pankartlarını astı.

Memur konfederasyonlarınca ''uyarı grevi'' olarak adlandırılan iş bırakma eylemi kapsamında, çeşitli illere seferler düzenleyen Anadolu, Güney, Ankara, Fatih ve İç Anadolu Mavi ekspresleri 5 saat boyunca Sakarya'nın Arifiye ilçesindeki tren garında bekletildi. Uzun süren bekleyişin ardından Fatih ve Anadolu ekspresleri Ankara'ya hareket etti.

Arifiye Tren Garı'nda memurların 1 günlük iş bırakma eylemi, gara gelen trenlerin görevlilerce durdurulmasıyla başlatıldı. Eyleme Türk Ulaşım-Sen Sakarya Şubesi üyeleri de destek verdi. Eylem nedeniyle Fatih, Anadolu, Ankara, Güney ve İç Anadolu Mavi ekspres trenlerinde bulunan çok sayıda yolcu garda beklemek zorunda kaldı. Vatandaşlar bekleyişin uzaması üzerine yetkililere tepki gösterdi.
Sakarya Valisi Hüseyin Atak, gara gelerek sendika ve TCDD yetkilileri ile görüştü. Yaklaşık iki saat süren görüşmenin ardından Fatih ve Anadolu ekspresleri Ankara yönüne hareket etti.
Atak, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, söz konusu uygulamanın Türkiye çapında yapıldığını belirterek, ''Trenler peyderpey hareket edecek. Arkadaşlarımızla görüştüm, onlar da sağ olsunlar genel merkezleriyle görüştüler. Trenler 15'er dakika arayla kalkacak'' diye konuştu.

5 saatlik bekleyişin ardından Fatih ve Anadolu ekspresleri Ankara'ya doğru hareket etti. Güney, Ankara ve İç Anadolu Mavi ekspresleri ise garda bekletiliyor.


GAZİANTEP

Memurların bir günlük ''uyarı grevi'' kapsamında Gaziantep'in İslahiye ilçesine bağlı Fevzipaşa tren istasyonunda seferler yapılamayınca, yolcular minibüslerle taşındı.

Adana-Diyarbakır seferi yapan Güney Ekspresi, Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Ulaşım-Sen'e üye makinistlerin iş bırakması nedeniyle İslahiye Fevzipaşa beldesi tren garında motorlarını susturarak yoluna devam etmedi.Tren garına gelen TCDD Gaziantep Bölge Amiri İbrahim Temizsoy, makinistlerle görüşerek yola devam etmelerini istedi.

Makinistlerin bunu kabul etmemesi üzerine, 94 yolcu minibüslerle gidecekleri yerlere taşındı.
Yolcularla sendika üyeleri arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı.

İslahiye-Mersin arasında yolcu taşıyan Raybüs treni de bugün eylem nedeniyle yolcu taşımadı.
Türk Ulaşım-Sen Gaziantep Şube Başkanı Adem Akkuş, uyarı grevine TCDD çalışanlarından büyük destek olduğunu söyledi.

TCDD personelinin çalışma şartlarının düzeltilmesini istediklerini belirten Akkuş, şöyle konuştu:
''Tren garının ve lojmanların fiziki görüntüleri rehabilite edilmeli, Türkiye'ye yakışır demir yolları yapılmalı. Bugün burada siyaset ve ülkemiz gibi, gündemi meşgul eden konulara girmeden, kamu çalışanlarının sosyal ve ekonomik yapısına birkaç başlıkta değinip TCDD ve DHMİ çalışanları olarak talep, istek ve sıkıntılarımızı iletmek adına eylem yapıyoruz. Bizler sadece iş bırakıyoruz. Makinist arkadaşlar sabaha kadar trenleri bekleyecek. Herhangi zarar gelmemesi için nöbet tutacak. Vatandaşlarımızdan eylemimize anlayış göstermelerini bekliyoruz.''

SAĞLIK BAKANLIĞI:MÜSAMAHA GÖSTERMEMİZ BEKLENEMEZ''

Sağlık Bakanlığı, memurların ''uyarı grevi'' ile ilgili, ''Böyle çok önemli ve olağanüstü bir dönemde hak arayacağız diye sağlık hizmetlerinin aksatılmasına müsamaha gösterilmesinin beklenemeyeceğini'' bildirdi.

Sağlık Bakanlığının internet sitesinde ''Memur Eylemi Hakkında Bakanlık Duyurusu'' başlığı altında yapılan açıklamada, hukuk çerçevesinde hak aranabileceği, ancak ''hiçbir hak arama eyleminin, insan haklarını, bu haklar içerisinde en önemli hak olan sağlık hizmetlerine erişme hakkını engellememesi, sağlık hizmeti sunumunda aksaklıklara, olumsuzluklara yol açmaması'' gerektiği vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''Ayrıca ülkemizin, evrensel boyutları da olan çok önemli bir salgın sürecinden geçtiği unutulmamalıdır. Böyle olağanüstü dönemlerde sağlık hizmetlerine erişim ve bu hizmetin insanımıza sunumu daha da önem kazanmaktadır.

Çünkü hiçbir hak arama gerekçesi sağlık hizmetlerinin aksatılmasını mazur gösteremez. Böyle çok önemli ve olağanüstü bir dönemde hak arayacağız diye sağlık hizmetlerinin aksatılmasına müsamaha göstermemiz beklenemez. Sağlık hizmetlerinin sunumunda aksaklıklara sebep olan ve insanımıza sunulan hizmetlerde özensiz davranan personelimiz hakkında yine mevzuat ve hukuk çerçevesinde her türlü işlemin yapılacağının bilinmesini isteriz.''

alıntı sabah