İstanbul Büyükşehir Belediyesince yapılan Kadıköy-Kartal metro hattında, 52 bin 896 metre olan toplam tünel uzunluğunun 38 bin 537 metresinin kazısı tamamlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Kartal Taş Ocakları mevkisinden Ağustos ayında zemine sürülen bir TBM (köstebek) makinesinin Kartal istasyonunda zemini kırarak istasyona varışı, yarın Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katıldığı tören ile gerçekleştirilecek.

Toplam 4 TBM makinesinin yanı sıra, klasik kazı metoduyla da çalışmaların sürdüğü hatta, günde ortalama 100-150 metre tünel kazı çalışması yapılıyor.

Çalışma kapsamında bağlantı tünelleri, şaftlar ve merdivenler dahil 52 bin 896 metre olan toplam tünel uzunluğunun 38 bin 537 metresi kazıldı.

İnşaat çalışmalarının 2010 yılı sonunda tamamlanması ve 2011'in ilk yarısında vagonların gelerek, araç-hat entegrasyon test sürecinin başlatılmasının ardından, 2011 yılı sonuna doğru yolcu seferleri başlayacak.

Güzergah uzunluğu 21 bin 759 metre olan hatta, 16 istasyon yer alacak ve bu hat ile yapımı devam eden diğer hatlar tamamlandığında, Kartal'dan Kadıköy'e 29, Üsküdar'a 35, Yenikapı'ya 47, Taksim'e 55, Otogar'a 66, Hacıosman'a ve Atatürk Havalimanı'na 79, Olimpiyat Stadı'na ise 89 dakikada ulaşılacak.

Toplam 1 milyar 340 milyon dolara mal olacak Kadıköy-Kartal hattının, Marmaray Projesi kapsamında Pendik'ten Sabiha Gökçen Havalimanı'na uzatılacak hatla entegre olacağı gözönünde bulundurularak, hat, Kaynarca'ya kadar uzatılacak. Gerekli çalışmaların başlatıldığı 4.5 kilometre uzunluğundaki hatta, Yakacık, Pendik ve Kaynarca olmak üzere 3 istasyon yer alacak.

Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, "Akıllı Sinyalizasyon-Akıllı Tren Konsepti" kapsamında New York Metrosu'nun sinyalizasyon sistemini Yenikapı-Hacıosman metro hattında uygulamaya başladı. Böylece sefer aralıklarını daha çok kısaltmak mümkün olacak.

Belediye, bu uygulamayı Kadıköy-Kartal metro hattında bir adım daha ileri götürerek, trenleri makinistsiz olarak sadece merkezdeki operatör tarafından bilgisayar ile idare edilmesini sağlayacak.

Uygulama ile park etme, temizlik, bakım mahalline gitme, sabah ilk sefer için trenin gerekli istasyona intikali gibi birçok tünel içi aktivite, onlarca makinisti gece tutmadan yapılabilecek. Trenlerin park edilmesi makinistten bağımsız hale geldiğinden, treni hattın herhangi bir yerinde imal edilen yedek tünellere park etmek mümkün olacak. Sistem, gündüz, makinistli ancak otomatik olarak çalıştırılacak. İleride istendiğinde ilave modifikasyonlarla gündüz de makinistsiz sürüş yapılabilecek.

-memurlarnet-