TÜRKİYE Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ayfer Tuncer, “Her aşı gibi domuz gribi aşısı da ‘anaflaksi’ denilen ölüme kadar götüren bir alerjik reaksiyonu ortaya çıkartabilir. Aşının rastgele ortamlarda yapılması doğru değil” dedi.

Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AID) tarafından bu yıl 17'ncisi düzenlenen Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Kongresi, Antalya'nın Konyaaltı İlçesi'ne bağlı Beldibi'ndeki Rixos Sungate Otel'de bugün başladı. Kongreyle ilgili düzenlenen basın toplantısında AID Başkanı Prof.Dr. Ayfer Tuncer, yapılan araştırmalar neticesinde domuz gribi aşısının da alerjik reaksiyonlar ortaya çıkartabileceğini söyledi. Her aşının mutlaka bir yan etkisi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tuncer, “Tabii bu aşılar geliştirilirken yan ektkiler minimuma indirilmeye çalışılıyor. Ama bu her zaman mümkün olmayabiliyor. Kızamık aşısının da, üçlü- beşli aşıların da kısa veya uzun vadede yaptığı yan etkiler vardır. Domuz gribi aşısı yeni bir aşı. Üzerinde çok deneyimimiz yok. Bu aşının da araştırdığımız kadarıyla alerjik reaksiyonlar yapabilceğini gördük” diye konuştu.

Her tedavinin yararlı ve zararlı etkilerinin gözönüne alındığını, yararlı etkilerin zararlı etkilerin üzerine çıkması durumunda uygulandığını belirten Prof.Dr. Ayfer Tuncer, “Biz, astım gibi çok önemli bir hastalık grubuyla uğraşıyoruz. Domuz gribinde en önemli risk grubu solunum yolu ve kalp hastalığı olanlar. Biz gereken vakalarda domuz gribi aşısının yapılmasını öneriyoruz. Kaldı ki astımlı hastalarda domuz gribi daha ağır seyrediyor” dedi. Domuz gribi aşısının ortaya çıkarabilceği alerjik reaksiyonlar konusunda somut bir bilginin bulunmadığını, uzun dönemde ortaya çıkabilecek etkileri konusunda konuşmanın erken olduğunu belirten Prof.Dr. Ayfer Tuncer, şöyle konuştu: “Biz, aşı yapılan mekanlarda bazı önlemler alınarak aşının yapılması yanlısıyız. Her aşıda gibi, domuz gribi aşısı da ‘anaflaksi’ dediğimiz birden fazla sistemi tutan, şidetli ağrı geliştiren ve ölümle sonuçlanan alerjik reaksiyon ortaya çıkarabilir. Ama ‘anaflaksi’ başa çıkılabilecek durumdur. Aşının bu nedenle rastgele ortamlarda yapılması doğru değil. Aşı, gerekli önlemlerin alındığı yerlerde uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.” AID Başkanı Prof.Dr. Ayfer Tuncer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aşı yaptırmayacağını açıklamasının toplumda kafa karışıklığına yol açıp açmayacağı yönündeki bir soruya ise şu yanıtı verdi: “İstemeyenler yaptırmayabilir ama benim kanaatimce sağlık personeli yaptırmak zorunda. Sayın Başbakan'ın açıklaması için bir yorum yapmak istemiyorum. Belki Sayın Başbakan'ın aşı yapılması konusunda bir rahatsızlığı olabilir. Onları kendi hekimleriyle paylaşması gerekir.”

-memurlarnet-