İstanbul Valisi Muammer Güler, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Dolmabahçe Sarayı'nda verdikleri resepsiyonda, "pastanın içinden Atatürk maketinin çıktığı" iddialarının kesinlikle doğru olmadığını belirterek, "Bunu, görkemli kutlamayı, verilen emeği gölgeleme çabas ı olarak değerlendiriyorum" dedi.

Muammer Güler, Sabiha Gökçen Havalimanı yeni terminal binasının açılışında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Vali Güler, Dolmabahçe'deki resepsiyon sırasında pastadan Atatürk maketi çıktığı yolundaki iddiaları değerlendirirken, öncelikle İstanbul'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinin çok görkemli geçtiğini, muhteşem gösteriler yapıldığını söyledi.

Dolmabahçe Sarayı'ndaki kutlamalar sırasında yapılan bir gösterinin, pasta kesimiyle karıştırıldığını ifade eden Güler, şunları kaydetti:

"Hepiniz oradaydınız. O gösteri yapıldığı zaman hiçbir tepki gelmediği gibi birçok kişi de takdirlerini ifade etti. Orada iki gösteri yapıldı. Bir tanesi özel bir mekanizmayla hazırlanmış pastanın hemen gerisindeki platforma Cumhuriyetimizin kurucusu büyük Önder Atatürk'ün orijinal maketi, orijinal elbiseleriyle bir mekanizma içinden çıkıp halkı selamlayıp 10. Yıl Nutku'nun bir bölümünü 10. Yıl Marşı'nın eşliğinde söyledi. Sonrasında da bu platformun önündeki pastayı kestik. Geçen sene de benzer bir gösteri yapmıştık. Hiç bir yorum olmamıştı ama bu sene maalesef magazinleştirilen zorlama bir mizahi yorumun getirilmesi üzüntü vericidir. Anlaşılan bu konuyla ilgili Meclise soru önergesi vereceğini ifade eden arkadaşımız orada bulunmayan bir kişiydi. Orada bulunan 6 bin kişi, bu manzarayı izledi. Tekrar ifade ediyorum. Pastanın içinden Atatürk çıkması asla söz konusu olmamıştır. Bunu, görkemli kutlamayı, verilen emeği gölgeleme çabası olarak değerlendiriyorum."

İstanbul Valisi Muammer Güler, grip salgını nedeniyle özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olanların dikkatli olmalarını istedi. Güler, domuz gribiyle ilgili son durum hakkında da şu bilgileri verdi:

"Çapa'da dün 8 kişide daha H1N1 virüsü tespit edildi. Böylece sayı 417'ye ulaştı. Bu sayı tahlil yapılanlarla ilgilidir. Bunun içinde öğrencilerin payı yüzde 6'dır. Tahlili yapılamayan ama evde istirahatte bulunanların olduğunu da biliyoruz. Koruma tedbirlerinin alınmasına devam edilecek. Şu anda, biri 18 aylık diğeri 9 yaşında iki kişinin yoğun bakımda tedavisine devam ediliyor."

Vali Güler, okullardaki temizlik çalışmalarının tamamlandığını belirterek, "Pazartesi gününden itibaren devamsızlıkları tekrar izleyeceğiz. Bu iş, uzun soluklu bir koruma tedbirini gerektiriyor. Aşı yapılana kadar bu hastalıktan mümkün olduğunca az sayIda kişinin etkilenmesini umut ediyoruz" dedi.

Muammer Güler, aşılamanın ne zaman başlayacağı sorusu üzerine, Pazartesi gününden itibaren sağlık çalışanlarının aşılanacağını, bu ayın sonun doğru da Sağlık Bakanlığının vereceği talimata göre risk grupları içinde önemli yeri teşkil eden çocuklardan başlamak üzere aşılamaya devam edileceğini bildirdi. Güler, kesin tarihi ise şimdilik veremediğini söyledi.

İstanbul Valisi Güler, Anadolu yakasındaki referans laboratuvar olacak Zeytinburnu'ndaki Hıfzıssıhha Laboratuvarında da pazartesi gününden itibaren tahlillerin yapılabileceğini bildirdi.

Okulların ne sıklıkta dezenfekte edileceğine ilişkin bir soru üzerine de Vali Güler, "Dezenfekte lafını kullanmıyoruz. Dezenfekte diye bir şey yok. Genel temizlik ve koruma tedbirlerinin sürdürülmesi var. Çocuklar okuldayken de bu koruma tedbirleri sürdürülmeli. Sıraların, masaların, elektrik düğmelerinin, muslukların temiz tutulması, okulların sık sık havalandırılması, temizlenmesi, bunlar önemli tedbirler. Çocukların ellerinin sıvı sabunla yıkanması... Öğretmenlerimiz bu konuda özel eğitimden geçirildi, çocuklarımıza gerekli uyarıları yapıyorlar."

Vali Güler son 16 günde 158 vakada H1N1 tespit edildiğini, son 6 günde de 46 olan öğrenci sayısının 106'ya çıktığını belirterek, "Bu da hastalığın artış hızını gösteriyor" dedi.

Ankara'da okullar tatil edilirken İstanbul'da neden edilmediği yolundaki bir soru üzerine de Güler, "Sağlık Bakanlığı ve pandemi kurullarının tavsiyesine göre kümelenme olmayan yerlerde tatilin anlamı yok. Koruma tedbirlerinin sürdürülmesi yeterli. Pazartesi gününden itibaren tekrar bakacağız. Devamsızlık durumlarını kontrol edeceğiz. Kümelenme olan okullarda elbette ki lokal tatil tedbirlerini uygulayabiliriz ama hayatı devam ettirerek bunu sürdürmek lazım."


-memurlarnet-