- Bazı ilk ve ortaöğretim okullarında öğrencilerin sınıflara başarı durumuna göre dağıtılmasının, çocuklarda "değersizlik duygusu" yarattığı bildirildi.

Psikolog Gülgün Sharafat, yaptığı açıklamada, eğitim sisteminin bilginin depolanmasına değil, kullanılmasına yönelik olduğunu, bu nedenle bilginin ne ölçüde kullanılabildiğinin kısa süreli sınavlarla değerlendirilmesinin doğru olmayacağını söyledi.

Bu tür testlerde başarının yerine performansın ölçülebildiğini belirten Sharafat, şöyle konuştu:

"Çocukların sınıflara ders notlarına ya da o kısa süreli test sonuçlarına göre ayrılması, çocuğun kendi içinde değerler sistemine zarar veriyor. Çocuğun kendisini başkasıyla kıyaslamasına yol açıyor. Maddi durumu iyi olan ailelerin çocukları dershaneye gidiyor, özel ders alıyor. Bu fırsata sahip olmayanlar ne yapmalı? Bu ayrım çocukları son derece olumsuz etkiler."

Sharafat, bu uygulamanın eğitime katkısı olup olmadığından çok, çocuğun ruhsal yapısına nasıl yansıdığının önemsenmesi gerektiğini ifade etti.

İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜR YARDIMCISI ÇAKAL

Eğitim Öğretimden Sorumlu İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Çakal da akademik açıdan, çocuk psikolojisi ve eğitim yönetimi açısından böyle bir uygulamanın doğru olamayacağını söyledi.

Çakal, "Amacımız, matematikte, fende çok başarılı öğrenciler yetiştirmek değil. Onların başarısı iyi bir vatandaş olmaları yönünde" dedi.

Mustafa Çakal, uygulamayla ilgili şikayet olduğunda ilgili okula gerekli uyarıları yapıyoruz" diye konuştu.

-VELİLER DE ŞİKAYETÇİ

İzmir Öğrenci Velileri Derneği (İZÖVDER) Başkanı Orhan Yüce ise konu ile ilgili şikayetlerin, sıkıntıların kendilerine de aktarıldığını bildirerek, şöyle dedi:

"Baştan bazı çocuklar kazanmış, bazıları kaybetmiş duruma getiriliyor. Çocukların kişiliklerinin geliştiği dönemler bunlar bilgilerini pekişmeye başladığı dönemler. Şimdiden ayırırsanız, 'sen alt sınıfsın', 'sen üst sınıfsın' derseniz, eğitime zarar veririz. Çocuklara da velilere de zarar veriyor. Ayrımcılık doğru bir şey değil."



-memurlarnet-