Doktorlardan tam güne tepki!
"Son gelişmeler çalışanların emeğine saygısızlık"

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, hükümetin sağlık alanındaki politikalarını değerlendirmek, ülke çapında eylem ve etkinlikler programlamak üzere tabip odaları ile uzmanlık dernekleri başkanlarının 13 Ocakta Ankara'ya çağrıldığını bildirdi.

Gürsoy, İstanbul Tabip Odasında düzenlediği basın toplantısında, ''Sağlık ortamındaki son gelişmelerden ve çalışanların emeğine yönelik saygısız tutumlardan kaygı duyduklarını'' kaydetti.

Hastayı ''müşteri'', hastaneyi de ''işletme'' olarak gören anlayışın yaratacağı halk sağlığı sorununun oluşturacağı tahribatın toplumsal maliyetinin telafisinin çok güç olacağını, kendilerini ''tüccar siyasetin misyonerleri'' olarak görenlere anlatmanın mümkün olmadığını ifade eden Gürsoy, ''Başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanları ve vatandaşların bu konuya müdahil olması, emeğine ve sağlık hakkına sahip çıkması durumunda bu anlayış durdurulabilir'' dedi.

Sağlık sorunlarının çözümünü, ''tam gün'' uygulamasında aramanın yalan ve demagojiden ibaret olduğunu iddia eden Gürsoy, ''tam gün'' taslağının sağlık çalışanları açısından kalıcı, güvenceli bir özlük hakkı kazanımı sağlamadığını savundu.

Taslağın ''sağlık iş gücü piyasası'' düzenlemesi amacıyla oluşturulduğunu belirten Gürsoy, piyasacı bir sağlık sisteminin ise hekim emeğini ucuzlatmayı amaçladığını ileri sürdü.

TTB'nin, hükümetin sağlık alanındaki uygulamalarında ''ideolojik'' davrandığı kanısında olduğunu ifade eden Gürsoy, şöyle devam etti:

''Hükümetin, bu neoliberal ideolojik tutumuna ve sağlık ortamındaki bu girişimlere karşı sessiz kalmayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz. Emeğimizden, iş güvencemizden vazgeçmeyeceğimizi ilan ettiğimiz sağlık meslek odaları, sağlık sendikaları ve dernekleriyle tepkimizi göstereceğiz. Bu tepkimizi, mağdur edilen tüm çalışanların, Tekel işçilerinin, itfaiye çalışanlarının, kepenk kapatma aşamasına gelen eczacıların emeğine sahip çıkma mücadelesi ile birleştireceğiz.

Bu bakış açısıyla TTB Merkez Konseyi, tüm tabip odaları ve uzmanlık derneklerinin başkanlarını acil olarak 13 Ocakta Ankara'ya çağırma kararı aldı. Sağlıktaki son gelişmeleri değerlendirip, ülke çapında eylem ve etkinlikleri programlamak ve aynı gün Sağlık Bakanlığı önünde tepkimizi ve kararlılığımızı ifade etmek üzere yapılan bu çağrı tüm sağlık çalışanları ile sürekli ve karalı bir eylem programına dönüştürülecektir.''

AA


.ALINTIDIR.