YÖK Başkanı'nı Zor İkna Ettiler

19 Aralık 2009

Katsayı iki sınavdan birinde etkili olsun" önerisi de Danıştay'ın yeni bir durdurması ihtimaline karşı kabul edilmedi

YÖK'ün katsayı konusundaki karar toplantısında Başkan Prof. Yusuf Ziya Özcan'ın, katsayı farkının 0.01'lik ya da bunun da yarısı olmasında ısrar ettiği öğrenildi. "Fark sembolik olsun. Eşitlik bozulmasın. Yarım puan olsun, en fazla bir puan olabilir" diyen Özcan, uzun süren müzakereler sonucunda ikna edilebildi.

YÖK Genel Kurulu'nun önceki günkü toplantısının perde arkasına ulaşıldı. Toplantıda, daha önce "Gerekirse hukuku dolanırız" sözü tartışma yaratan YÖK Başkanı Özcan, "0.15-0.14" ya da "0.15-0.14,5" olmasında uzun süre ısrar etti. Özcan, "Fark sembolik olmalı, eşitlik bozulmamalı" dedi. Bunun üzerine bazı YÖK üyeleri buna karşı çıktı. Bu üyeler, Danıştay'ın gerekçesindeki "ölçülülük" vurgusuna işaret ederek, "Böyle bir karar, yeniden yürütmeyi durdurma çıkmasını tetikler" dediler.

Uzun süren müzakere sonunda Özcan, 0.02 puanlık katsayı farkına ikna edildi. Kimi üyeler ise bunun da sembolik kalacağını savundu. Genel kurul toplantısında, "Karar oybirliği ile çıkacaksa 0.03 puan katsayı farkı olsun" görüşü ortaya atıldı. Ancak bu konuda uzlaşma sağlanamadı.

DANIŞTAY FRENİ
Katsayının hesaplanmasında, katsayının tesirinin sadece birinci ya da ikinci aşamada tutulması yöntemleri de uzun süre tartışıldı. Ancak bunun da yargıdan döneceği itirazları yaşanınca bu öneri de rafa kalktı. Yeni sınav sisteminde 17 puan türü var. İlk bine girenler, farklı alanları tercih etseler bile farklı katsayıyla karşılaşmayacak. İlk bine girenlerin sayısının, farklı puan türünde aynı kişiler olması nedeniyle yaklaşık 5 bin olacağı hesaplanıyor. Böylece bu sayıda üniversite adayı, dezavantajlı katsayı sorunu yaşamayacak.

alıntı