19 ARALIK 2009

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, YÖK'ün aldığı son kararın katsayılarla ilgili belirsizliği ortadan kaldırdığını söyledi.

Buna göre sınav takvimini en kısa sürede belirleyip açıklayacaklarını belirten Yarımağan, değişikliğin iptali yönünde bir adım atılması halinde büyük sıkıntı yaşanacağına dikkat çekti.

İlk sınavın yapılacağı 11 Nisan tarihinde bir değişikliğin artık söz konusu olamayacağını vurgulayan Yarımağan, "Katsayıyla ilgili son karara yönelik bir başvuru olur ve karar iptal edilirse asıl tehlike o zaman ortaya çıkar. İnşallah böyle bir şey olmaz. O zaman sınav takvimi ciddi şekilde aksar. Üniversiteler zamanında açılamaz." dedi.

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, Çukurova Üniversitesi Mithat Özhan Amfisi'nde düzenlenen 'Yapılan Değişikliklerden Sonra Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı' konulu konferansta YÖK'ün önceki gün duyurduğu katsayı düzenlemesini değerlendirdi.

Yeni düzenleme çerçevesinde sınav takvimini önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını belirten Yarımağan, "1. sınavı 11 Nisan'da yapmak istiyoruz. İlk başvuru tarihi olarak 11 Ocak 2010'u planlamıştık. Şimdi bunu bir iki hafta geciktirebiliriz. Kesin olmamakla birlikte nisan ayında yapılacak sınavın sonucunu mayıs ayı içerisinde açıklarız. İkinci aşamayı da haziran ayı sonunda yapmayı planlıyoruz." dedi.

ÖSYM Başkanı, eski sistemde alan dışı yerleşmenin neredeyse imkânsız olduğunu hatırlatarak, "Bir öğrencinin alan içi tercihiyle dış tercih arasında yaklaşık 50 puanlık fark bulunuyordu. Bu da soruların yüzde 29,6'sına denk geliyordu. YÖK'ün katsayı kararı sonrası bu fark azaldı. Yaklaşık 10 puana indi, bu da soruların ortalama yüzde 2,5'ine denk geliyor." bilgisini verdi.

Prof. Dr. Yarımağan, 2006 yılında tek oturumlu sınav sistemine yönelik değişiklik yapıldığını anlatarak, bu değişikliğin üç aşamalı değişim sürecinin birincisi olduğunu kaydetti. İkinci aşamasının bu yıl uygulanacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı (LGS) olduğunu aktardı. Üçüncü aşamasının ise 3-5 yıl sonra uygulanacak açık uçlu soru sorulması olacağını bildirdi.

Yeni sınav sisteminin içerik olarak geçen yılkinden bir farkı olmadığını dile getiren Yarımağan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yılki sınavda sorulacak sorular geçen yılki ile aynı türden olacak. Sadece uygulama değişti. Bu nedenle öğrenciler panik yapmasın. ÖSS'nin adı çok yıpranmıştı bunun için de adını değiştirdik. Ayrıca, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ile Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (AOBP) hesaplanmasında da yöntem değişikliği yapılmadı. Sadece değer aralığı eskiden 50-100'dü, şimdi 100-500 oldu. Ayrıca, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nı eleştirenler var. Ancak, AOBP öğrenciler arasında adaleti sağlıyor. Başarılı öğrenci ödüllendiriliyor. Ben değişmemesi gerektiğine inanıyorum."

Yarımağan, bir öğretmenin yeni sınav sistemi sonrası yapılacak tercihlere yönelik çekinceleri olduğu yönündeki ifadesi üzerine ise şunları kaydetti: "Puan aralıkları değiştiği için geçen yılki minimum puanlar elimizde yok. Bunu ortadan kaldırmak için geçen yılki soruları bu yılki sınav sistemine göre değerlendireceğiz. Adaylara yardımcı olmaya çalışacağız. Bu çok hassas bir çalışma gerektirdiği için biraz uzun sürebilir."

alıntı