7 Temmuz 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında özel eğitim anaokulları, özel eğitim anasınıfları ile özel eğitim sınıflarında görevli özel eğitim öğretmenleri nöbet görevlerini yerine getirecekler.
Özel eğitim öğretmenlerine nöbet görevi ek ders ücreti verilecek

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği içerisinde yaptığı değişiklikle birlikte “özel eğitim anaokulları, özel eğitim anasınıfları ile özel eğitim sınıflarında görevli özel eğitim öğretmenleri” için nöbet görevi düzenlemesine gitti. Artık özel eğitim öğretmenlerine de nöbet görevi verilebilecek ve karşılığında nöbet ek ders ücreti ödenecek.

ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİ


7 Temmuz 2018 tarihli 30471 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ” ile birlikte önceki yönetmeliğe göre birçok düzenleme yapıldı. Özel eğitim ihtiyacı olan bireylere sunulacak eğitim ve öğretim hizmetlerinin yürütülmesine yönelik hükümleri kapsayan özel eğitim hizmetleri yönetmeliği değişikliklerinden birisi öğretmenlerin nöbet görevi konusunda yapıldı. Özel eğitim hizmetleri yönetmeliğinde yer alan özel eğitim öğretmenlerini kapsayan nöbet görevi kısmında öğretmenlerin okul idareleri tarafından hazırlanan nöbet çizelgesine göre nöbet görevlerini yerine getirecekleri hükmü yer aldıç

ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENLERİNE NÖBET GÖREVİ
Özel eğitim öğretmenlerinin nöbet görevleri ile ilgili yönetmelikte yer alan maddeler;
Öğretmenlerin okul müdürlüklerince düzenlenen nöbet çizelgesine göre nöbet tutmaları sağlanır. Özel eğitim anaokulları, özel eğitim anasınıfları ile özel eğitim sınıflarında görevli özel eğitim öğretmenleri nöbet görevlerini teneffüs ve yemek saatlerinde sınıflarına kayıtlı öğrencilerin gözetimine devam ederek yerine getirirler.
Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer.
Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında, derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.
Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülerek okul yönetimince nöbetçi öğretmen görev talimatnamesi hazırlanır. Öğretmenlere yazılı olarak duyurulur.
Engelli çocuğu bulunan öğretmenlerin haftalık ders programları ile nöbetlerinin belirlenmesinde gün ve saat tercihlerine öncelik verilerek düzenleme yapılır.
Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği özel eğitim öğretmenlerinin nöbet görevi;


Nöbet görevi
Yeni yönetmelikle birlikte özel eğitim öğretmenlerine nöbet görevi verilebilecek ve nöbet görevini yerine getiren özel eğitim öğretmenlerine nöbet ek ders ücreti ödemesi yapılacak.

07/07/2018 tarihli ve 30471 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği ile birlikte 31/5/2006 tarihli ve 26184 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği de yürürlükten kaldırıldı. Ayrıca Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği içerisinde hüküm bulunmayan hususlarda; Millî Eğitim Temel Kanunu, 1/7/2005 tarihli ve 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun ve 30/5/1997 tarihli ve 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye dayanılarak çıkarılan yönetmelik hükümleri ile ilgili diğer kanun ve yönetmelik hükümleri uygulanır.