MEB Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Remzi İnanlı, Türkiye genelinde okul öncesi öğrenci sayısının bu yıl 150 bin artarak 950 bine yükseldiğini, okul öncesi eğitimin zorunlu tutulduğu 32 ilde de okullaşma oranının ortalama yüzde 88'e çıktığını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Remzi İnanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okul öncesinde bu eğitim öğretim yılında yeni kayıt yaptıran öğrenci sayısının geçen yıla göre yaklaşık yüzde 40 arttığını kaydetti. Öğrenci sayısının 950 bine yükseldiğini belirten İnanlı, Türkiye'de 1271 ana okulunun faaliyet gösterdiğini, ilköğretim okullarında da ana sınıflarında eğitim yapıldığını anımsattı.

Bu eğitim-öğretim yılında 32 ilde okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirildiğini hatırlatan Remzi İnanlı, öğrenci sayısındaki artışın bundan da kaynaklandığını, ancak tüm Türkiye genelinde artış olduğunu gözlemlediklerini ifade etti.

Okul öncesi eğitimi, okullaşma oranı yüzde 50'nin üzerinde olan illerde başlattıklarını bildiren İnanlı, şu anda okul öncesi eğitimin zorunlu olduğu 32 ilde okullaşma oranının ortalama yüzde 88'e çıktığını bildirdi. İnanlı, bu illerde okula gidemeyen yüzde 12 oranındaki çocuğun genellikle nüfusu dağınık olan veya yaşlı nüfus sayısı fazla, çocuk sayısı bir sınıf açmaya yetmeyen yerleşim birimlerinde yaşadıklarını anlattı.

-''YENİ BİR PROJE GELİŞTİRİLECEK''-

MEB Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü İnanlı, şunları söyledi:

''Bu çocuklar için okul açamıyorsunuz, taşımalı eğitim kapsamına girmedikleri için taşıyamıyorsunuz. Mesela Trabzon'da yerleşim birimleri dağınık, çocuk köyde oturuyor. Bir çocuk veya üç beş çocuk var, sınıf açamıyorsunuz. Şimdi bu uygulamanın sonucunda yeni bir proje geliştirilecek. 'Dağınık olan bu yerlerde yaşayan çocuklara nasıl bir eğitim verilsin' diye çalışmalar yapılacak. Belki mobil anaokulu uygulaması genişletilebilir, belki gezici öğretmenler görevlendirilebilir. Yani öğretmenler belirli günlerde köylere gider, eğitim verir.''

İnanlı, okullaşma oranının bu hızla artması durumunda tüm Türkiye'de okul öncesi eğitimin zorunlu olması için öngörülen takvimin de değişebileceğini söyledi. İnanlı, ''Okul öncesi eğitimde zorunlu eğitime geçilmesi tüm Türkiye'de 2013 yılı olarak öngörülmüştü. Toplam 5 yılda geçilmesi planlanmıştı. Böyle giderse 5 yıla kalmayacak. Gelecek yıl 13 il daha okul öncesinde zorunlu eğitim kapsamına alınacaktı fakat bu rakam biraz daha artabilir, illerin sayısı toplam 50'yi bulabilir'' dedi.

İnanlı, bu eğitim-öğretim yılı sonunda okul öncesi eğitimin zorunlu olduğu 32 ilin yetkilileriyle bir değerlendirme toplantısı yapılacağını ve eksikliklerin tespit edilerek çalışmalara buna göre yön verileceğini ifade ederek, ''Zaten 32 ili kapsayan pilot projeye de başlanmasının nedeni buydu'' diye konuştu.

Okul öncesi alanında bu yıl 15 bin 356 öğretmen atandığına işaret eden İnanlı, ayrıca bu ay içinde 888 öğretmenin daha atamasının yapılacağını belirtti. İnanlı, en fazla okul öncesi öğretmen ihtiyacı olan illeri İstanbul, Ankara, Mersin ve Şanlıurfa olarak sıraladı.

-''KAMPANYA YAPILACAK''-

Remzi İnanlı, okul öncesi eğitime destek sağlamak amacıyla ilköğretim çağındaki çocuklar için geçmişte yürütülen ''Haydi Kızlar Okula'' benzeri bir kampanya da düzenlemeyi planladıklarını bildirdi.

Bu kampanya çerçevesinde toplumda öne çıkan bazı isimlerin de desteğinin alınmasının planlandığını kaydeden MEB Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü İnanlı, konuyla ilgili tüm illerde konferanslar düzenleneceğini söyledi.

-ZORUNLU İLLER-

Okul öncesi eğitimde 5 yaş (60-72 ay) grubunda okullaşma oranı yüzde 50'nin üstündeki Amasya, Trabzon, Burdur, Rize, Nevşehir, Yalova, Kırklareli, Isparta, Çanakkale, Muğla, Karaman, Kırşehir, Bilecik, Tunceli, Düzce, Giresun, Edirne, Kilis, Bartın, Uşak, Karabük, Bolu, Artvin, Eskişehir, Ardahan, Kırıkkale, Çankırı, Sinop, Gümüşhane, Bayburt, Kütahya ve Samsun'da bu eğitim-öğretim yılında zorunlu eğitime geçilmişti.

2010-2011 eğitim-öğretim yılında Mersin, Antalya, Balıkesir, Aydın, Elazığ, Niğde, Osmaniye, Manisa, Sakarya, Kocaeli, Denizli, Afyon ve Yozgat'ta; 2011-2012 eğitim öğretim yılında Iğdır, Erzincan, Tekirdağ, Malatya, Aksaray, Siirt, Tokat, İzmir, Zonguldak, Kayseri, Kastamonu ve Ankara'da; 2012-2013 eğitim öğretim yılında ise Hatay, Çorum, Bitlis, Bursa, Sivas, Muş, Bingöl, Konya, Adıyaman, Batman, Ordu, Diyarbakır, Adana ve Kahramanmaraş'ta okul öncesi eğitimin ''zorunlu'' olması planlanıyor.

AA

''Gelecek yıl 13 il daha okul öncesinde zorunlu eğitim kapsamına alınacaktı fakat bu rakam biraz daha artabilir, illerin sayısı toplam 50'yi bulabilir'' DEMİŞ. BU SÜPER BİR HABER BENİM İÇİN VE SENEYE KPSS YE GİRECEKLER İÇİN...