Okul öncesi eğitimde çocukların okul fobisini yenecek ’akıllı ayna’ geliştirildi...

Erzurum’da Rıfkı Salim Burçak Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri Berire Akça ile Sümeyye Zorlugil, okul öncesi eğitimde çocukların okul fobisini yenecek ’akıllı ayna’ geliştirdi ve 10 öğrenci üzerinde yaptıkları testten olumlu sonuç aldılar. Aynaların enerjiyi artıran bir sembol ve vücuttaki negatif enerjinin pozitif hale dönmesine yardımcı olduğunu söyleyen Akça ile Zorlugil, aynaları biraraya getirerek her eğitim kurumunda bulunması gereken bir materyal hazırladıklarını söylediler. Proje kapsamında, çocuklara bir hafta süreyle; içbükey, dışbükey, normal ve renkli aynalar kullanılarak yapılan ’akıllı aynalar’ın karşısında oyunlar oynatıldı. Projenin okul öncesi eğitim kurumlarında büyük fayda sağlayacağı belirtildi.

Merkez Palandöken İlçesi’nde bulunan Rıfkı Salim Burçak Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri Berire Akça ile Sümeyye Zorlugil, okul öncesi eğitim kurumları ile ilköğretim birinci sınıfa giden çocuklarda oluşan okul fobisini yenmek ve çocukların okula uyumlarını sağlamak için ’Akıllı Aynalar’ projesini hazırladı. Balık şeklinde yapılan ve üzerinde içbükey, dışbükey, normal ve renkli aynalar bulunan ’akıllı aynalar’ı ana okulunda okuyan çocuklar üzerinde test eden iki öğrenci, ilk çalışmalarında başarılı oldular.

Günümüzde eğitimcilerin ve ailelerin karşılaştığı en büyük sorunun çocuklarda okul fobisi olduğunu belirten Akça ile Zorlugil, sıkça karşılaşılan bu problemi çözmek için çalışma yaptıklarını söylediler. Aynalarla ilgili bilimsel çalışmalardan yola çıkarak projelerini hazırladıklarını ifade eden Berire Akça ile Sümeyye Zorlugil, "Aynaların insan üzerindeki etkilerinden yola çıkarak bu çalışmayı gerçekleştirdik ve akıllı aynalar projemizi tasarlayıp uygulamaya geçtik. Aynaları biraraya getirerek her eğitim kurumunda bulunması gereken bir materyal hazırladık" diye konuştular. Projenin özgün olmasını sağlayan aynaların okullarda oyun aracı olarak kullanılması gerektiğine dikkat çeken Akça ile Zorlugil, bunda ’aynanı seç’ oyunun etkili olduğunu anlattılar.

’Akıllı aynalar’ın çocukların üzerindeki etkisini belirlemek için okul fobisi bulunan 10 öğrenci üzerinde test yaptıklarını vurgulayan Berire Akça ile Sümeyye Zorlugil, bir hafta süreyle çocuklara aynaların karşısında oyun oynatıldığını anlattılar. Akça ile Zorlugil, "Çocukları akıllı aynalar deneyine almadan önce ailelerine 15 sorudan oluşan testler yaptık. Bir haftalık eğitimin ardından ailelere yine 15 soruluk bir anket yaptık. Anket sonuçları, akıllı aynaların deney yaptığımız çocuklarda okula karşı oluşan olumsuz duyguları ve okul fobisini azalttığını ortaya çıkarmıştır. Bu da projemizin geçerliliğini kanıtlamıştır" ifaelerini kullandılar.

HER GÜN AYNAYA BAKTILAR

Projeyi hazırlarken çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini düşündüklerini kaydeden, iki öğrenci, "Her çocuğun akıllı aynamıza bakmasını sağladık. Akıllı aynaya bakan çocuk o andan itibaren olumsuz duygu ve düşüncelerinden arınarak daha rahat bir şekilde eğitim-öğretime devam etmiştir" diye konuştular.

alıntı