MEB, sözleşmeli iken kadrolu atananlara haksızlık yapmamalıdır

MEB, 13 Haziran 2011 tarihinde yaptığı açıklamada, sözleşmeli iken 632 sayılı KHK'nın verdiği hakkı kullanarak kadroya geçecek adayların en çok merak ettiği bazı sorulara açıklık getirdi. Bunlardan birisi de zorunlu hizmet ve nakle ilişkindir. Ancak, MEB açıklamasında 6 Mayıs 2010 tarihinden önce sözleşmeli öğretmen iken daha sonra kadroya atananlara yönelik bir açıklama yer almamıştır.

632 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa Geçici 37. madde eklenmiştir. MEB yayımladığı genelgede ise daha ayrıntılı açıklamara yer vermiş ve 657 Sayılı Kanunun 4. Maddesinin (A) fıkrası kapsamında kadroya atanacak olan sözleşmeli Öğretmenlerden 06/05/2010 tarihinden önce Sözleşmeli Öğretmen (4/B) statüsünde göreve başlayanların, zorunlu hizmet yükümlülüğünden muaf tutulacağını belirtmiştir.

Diğer taraftan; 06/05/2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğin “İl içi ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirmeler” başlıklı 26. maddesi, 1. fıkrasında şu hüküm yer almaktadır:

"(1)Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayanlar, bu yükümlülüğünü tamamlayanlar ya da muaf tutulanlar ile sağlık ve eş durumu özrü nedeniyle zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenmiş olanlardan bulundukları eğitim kurumunda en az 3 yıl süreyle çalışan öğretmenler il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.
(2) Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayanlar, bu yükümlülüğünü tamamlayanlar ya da muaf olan öğretmenlerden bulundukları ilde en az üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunabilirler."

Bu hükümlere göre;

1- 632 Sayılı KHK ile kadroya geçen sözleşmeli öğretmenlerden 15 Eylül 2011 tarihi itibarıyla; görev yaptığı ilde en az 3 (üç) yılını dolduranlar iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.

2- 2011 yılı İl içi yer değişikliği başvuruları alınıp atamalar yapıldığı için 632 Sayılı KHK ile kadroya geçen sözleşmeli öğretmenler 2012 yılı il içi yer değişikliği başvurusunda bulunabileceklerdir.

3- 632 Sayılı KHK ile kadroya geçen sözleşmeli öğretmenlerin Özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için son olarak atandıkları görev yerlerinde en az bir yıl süreyle görev yapmış olmaları gerekir. 1 yılın hesabında yarıyıl tatilinin son günü, yaz tatili için 31 Ağustos, ara dönemler için yayınlanacak kılavuzda ilan edilen Takvim’de belirtilen başvuru tarihinin son günü esas alınmaktadır.

Fakat sözleşmeli öğretmen iken kadrolu atama dönemlerinde atanan öğretmenler de bulunmaktadır. Bu öğretmenlerin de 632 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kadroya geçen öğretmenlere verilen haklardan faydalandırılması adalet gereğidir.

Buna göre 06 Mayıs 2010 tarihinde önce sözleşmeli öğretmen iken;

Örnek 1: 4 Haziran 2010 tarihinde kadrolu atanan öğretmelerin de,
Örnek 2: 06 Aralık 2010 tarihinde kadrolu atanan öğretmelerin de,
Örnek 3: 09 Aralık 2010 tarihinde kadrolu atanan öğretmelerin de,
Örnek 4: 01 Haziran 2011 tarihinde kadrolu olarak atanan 28 bin 486 öğretmenden 632 sayılı KHK’ye göre kadroya geçmeyip, atandığı yere gitmeyi kabul eden öğretmenlerin de,

Zorunlu hizmet yükümlülüğünden muaf tutulması, Sözleşmeli iken adaylık eğitimi alanların adaylıklarının hemen kaldırılması ve Sözleşmeli öğretmenliğe başladıkları tarih itibarıyla bir yıllık süreyi tamamlamış olanların da kılavuzlarda belirtilen gerekli şartları taşımaları kaydıyla 2011 yılı iller arası isteğe bağlı yer değiştirme, alan değişikliği ve yaz dönemi özür durumuna bağlı yer değiştirmelere de başvuru yapabilmeleri sağlanmalıdır.

Ayrıca 06 Mayıs 2010 tarihinde sonra sözleşmeli öğretmen iken sınavlarla kadroya atananların da zorunlu hizmet yükümlülüğü hariç yukarıda yer verilen diğer haklardan yararlandırılması gerekmektedir.

alıntıdırç