Sözleşmeli ve Kadrolu Personel Arasındaki Farklar


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Sözleşmeli ve Kadrolu Personel Arasındaki Farklar

  • #1
    Gülşah MUTLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Tekirdağ ve İstanbul=)
    Mesajlar
    32,039
    @Gülşah MUTLU



    Sözleşmeli ve Kadrolu Personel Arasındaki Farklar







    Bu yazıda bütün sözleşmeli personel ile kadrolu personel arasındaki farkları bulabileceksiniz. Bu haberdeki sözleşmeli personel 657 sayılı Kanunun 4/B li personeli dikkate alınmaktadır.

    1- Sözleşmeli personelin özür durumu hariç il içi ve il dışı tayin hakkı yoktur. Kadrolu perosnlein ise tayin hakkı mevcuttur.

    2- Sözleşmeli öğretmenin ek dersinden SSK kesintisi yapılmaktadır. Kadrolularda böyle bir kesinti söz konusu değildir.

    3- Sözleşmeli personel için görevde yükselme söz konusu değildir. Bu bağlamda bazı önemli mesleklere sözleşmeli ataması hiç yapılmamaktadır. Özetle sözleşmeliler idareci veya müfettiş gibi görevlere atanamazlar. Bu konuda herhangi bir düzenleme ve mevzuat yoktur. Kadroluların bu konuda herhangi bir sıkıntısı yoktur.

    4- Sözleşmeli personelin hizmet puanları yoktur. Bu sebeple 1 yıl yada 20 yıl çalışmış olmalarının bir önemi yoktur. Zaten sözleşmeliler için bu tür bir olayın önemi de yoktur. Bir puan değerlendirilmesinin dikkate alınacağı işlem söz konusu değildir. Bunun için bu tür bir olayı yalın olarak belirtmek önemli de değildir aslında. Sözleşmelilere kadrolular gibi haklar sağlandığı takdirde hizmet puanı türünden düzenlemeler kendiliğinden dikkate alınmak üzere düzenleme konusu olacaktır.

    5- Sözleşmeli personelin eş, çocuk, doğum yardımları yoktur. Fakat tüm bu haklar kadrolulara tanınmaktadır.

    6- Sözleşmeli personelin maaşları her ilde ve yarıca her kurumda farklılık gösterebilmektedir. Bu konuda bir bütünlük sağlanamamıştır. Amirler için bir tavan söz konusudur. Tavana kadar ödemeye esas olacak ücret rakamı amir tarafından takdir edilmektedir.

    7- Bazı illerde maaşların sözleşmede yer aldığı gibi her ayın 15 inde yatmasında sorun yaşanabilmektedir. Çok az olmakla beraber memurlarda da bu tür sorunlar yaşanabilmektedir. Maaş yerine odun verildiğini bile duyduk.

    8- Sözleşmeli personelin ödev, hak, yetki ve sorumlulukları doğru dürüst düzenlenmemiştir. Bu sebeple çok büyük belirsizliklerle yaşamaktadırlar.

    9- Sözleşmeli personelin memurlar gibi adaylıkları söz konusu değildir. Bu bağlamda memurların tabi tutuldukları temel ve hazırlayıcı eğitimlere tabi olmaları zorunlu değildir. Bazı kurumlar personelini eğitime almaktadırlar. Fakat bu eğitimler statülerinde değişiklik yapmamaktadırlar.

    10- Kadrolular her derecedeki maaşları farklı olmakla beraber sözleşmeliler için genel olarak üç farklı ücret seviyesi hizmet yılına bağlantılı olarak düzenlenmiştir.

    11- Bir çok kurumdaki idareciler, sözleşmelilerin sahip oldukları haklar konusunda yeterli bilgiye sahip değildirler. Bu sebeple çok kez sözleşmelilerin memurlara nazaran daha fazla ezildiğini ifade edebiliriz.

    12- Sözleşmeli personelin sözleşme süreleri mali yılla sınırladır. Bunun için her mali yıl başında sözleşme yeniden imzalanmaktadır. Bunun anlamı işe giriş ve çıkış olması değildir. Sözleşmeli personel hiçbir şekilde giriş ve çıkışa tabi tutulmamaktadır.

    13- Belirsizlik sözleşmelinin iş güvencesinin zayıf olduğu ifade edilse de hukuksal bir şart burada da varlığını hissettirmektedir. Sağlam bir gerekçe olmaksızın sözleşmenin feshi imkansızdır. İdarenin gerekçesiz fesihi yargıdan dönmemektedir.

    17- Sözleşmeli personelin sahip oldukları haklar bir zaman süreci içinde giderek güçlenerek gelişmektedir.

    18- Sözleşmeli personel de memurlar gibi bir unvana sahip olarak çalışmaktadırlar. Aynı unvanlı memurlarla aynı işleri yapmaktadırlar.

    19- Sözleşmeli personelin kurumlar arası geçiş hakkı mevcut değildir.

    20-Sözleşmeli personelin istifadan sonra memurlar gibi sınavsız olarak geri dönüş hakları mevcut değildir.

    21-Sözleşmeli personele yapılan en büyük haksızlık kısa süre önce yapılmıştır. Sözleşmenin fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmeden tekrar sözleşmeli personel pozisyonlarına tercih hakkı daha doğrusu atanabilme hakkı tanınmamaktadır. Sanıyoruz sözleşmeli personel için şimdiye kadar yapılmış olan en büyük haksızlıktır.

    22-Sözleşmelilerin memurluğa, memurların da sözleşmeliliğe sınavsız geçiş hakkı mevcut değildir.

    MEMURUZ BİZ
    6. yaşımız kutlu olsun!!!
    Ögretmen, insan davranislarini ve yeteneklerini gelistiren bir davranis mühendisidir.


    10.Yıl
    Önce Okul Öncesi

    #DİRENKPSS2015

  • #2
    BURCU-BAŞKAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.Haziran.2009
    Nereden
    İZMRRR
    Mesajlar
    6,266
    @BURCU-BAŞKAL







    kısaca sözleşmeliler yaşamasın deniliyor ne kadar kötü...

  • #3
    Sincera - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    02.Mayıs.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    186
    @Sincera







    Bir madde eksik kalmış..

    Sözleşmeli öğretmnin kurmuş olduğu ailenin korunumu önemli değildir ve bu sebeple de sözleşmeli öğretmen annede olmamalı...
    Deha, İmkansız Zannedilen Mümkünü Görebilmek Demektir... Gemilerin karada da gideceğini bilmek ''Mehmet''lerden birini ''Fatih'' Yapar...

  • #4
    alicebeg - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    02.Kasım.2009
    Mesajlar
    3,090
    @alicebeg







    arkadaşlar en yakın arkadaşım 3 yıllık kadrolu sınıf öğretmeni ama 3 yıldır hiç olula gittiğini görmedim sürekli rapor alıyor(eşi diş hekimi heyet raporu alıyor)5 ay önce anne oldu şimdi çocuğu annesine bırakıp kızmesleğe dikiş kursuna gidiyor öte yandan bir arkadaşımda sözleşmeli okulöncesi öğret. yeni atandı 3 ay önce anne oldu 20 marta göreve başlamazsa sözleşmesi iptal edilecekmiş bebeği kime bırakırm diye kara kara düşünüyor NE DİYİM HAKSIZLIK!!ikiside canım ciğerim arkadaşlarım





    şafak vakti yarın.....

  • #5
    leptap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Eylül.2009
    Mesajlar
    167
    @leptap







    5 yılda kanun değiştiyse bilemem ama ben kadroluyum ve eşimden ayrı illere atandık öyle çalıştık eş durumundan yararlanabilmem 2 yılı aldı sözleşmeli arkadaşım daha kolay geldi eşinin yanına yani sözleşmelilere daha kolaylık vardı ama şimdi neler değişti bilemem ama sözleşmeli diye burun kıvırmayın bence nice iyi üniversitelerden mezun olup sokakda işsiz gezenler var bulup da bunamamak lazım

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. 2 resim arasındaki farklar
      Konu Sahibi Gülbin HİCRİ Forum Aynı Farklı Benzer Kavramları
      Cevap: 4
      Son Mesaj : 31.Mart.2011, 16:33
    2. Sözleşmeli Öğretmen - Kadrolu Öğretmen Arasındaki Farklar
      Konu Sahibi Zerrin KORKMAZ Forum SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN SORUNLARI
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 03.Kasım.2009, 00:46
    3. beyaz ve kahverengi yumurtalar arasındaki farklar nelerdir?
      Konu Sahibi Meltem YANIKOĞLU Forum İLGİNÇ
      Cevap: 5
      Son Mesaj : 29.Ekim.2009, 19:56

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş