Ülkemizde bazı okullarda rehber öğretmen fazlalığı, bazı okullarda ise hiç rehber öğretmen bulunmaması hususları hakkında, Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici tarafından, yazılı olarak cevaplandırılması için Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet ÇUBUKÇU’ya soru önergesi verilmişti.

Bu soru önergesine, Strateji Geliştirme Başkanlığının 7/4/2011 tarih ve 1971 sayılı yazısı ile cevap verilmiştir.






Milli Eğitim Bakanlığının açıklamasında yer alan “Ülkemizde; rehber öğretmeni olması gereken (normu bulunan) okul sayısı 21.926 ve rehber öğretmeni bulunmayan (norm olduğu hölde) okul sayısı ise 10.053'dür. Ülkemizde rehber öğretmeni;1 olan okul sayısı 8.998, 2 olan okul sayısı 1.963, 3 olan okul sayısı 538 ve 4 olan okul sayısı da 236'dır.” İstatistiklere göre okullardaki rehber öğretmen dağılımı dengesiz.

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin “Rehber öğretmen norm kadrosu” başlıklı 13. maddesinde; “Bir yerleşim merkezindeki her okulda en az 1 rehber öğretmen norm kadrosu doldurulmadan ikinci ve müteakip norm kadrolar atamalarda kullanılmaz.” hükümleri ve Milli Eğitim Bakanlığı Norm Kadro Uygulama Kılavuzu Öğretmen Norm Kadrosu Belirlenmesi bölümü, “Rehber Öğretmen” başlıklı 6. maddesinde “Bir eğitim bölgesinde her okulda en az bir rehber öğretmen norm kadrosu doldurulmadan 2 nci ve müteakip norm kadrolar atamada kullanılmayacaktır.” Hükümlerine rağmen listelerden anlaşılacağı üzere kimse yönetmelik ve mevzuata uymamış.

memurlarnet