MEB’de yer değiştirme ve ilk atama çakışacak

MEB bu hafta içerisinde 30 bin kadrolu öğretmen alımı gerçekleştirecek. Aynı zamanda il içi yer değiştirmek isteyen öğretmenlerin ilk grup atamalarını gerçekleştirecek. İkisi de 01 Haziran 2011’de yapılacak atamalar sorun oluşturacak.

Nasıl mı?

İncelediğimde öyle okullar var ki hem il içi yer değiştirmede bu okulu isteyenler var hem de ilk atamada boş kontenjan gösterilmiş. Yani insanlar tercih etmişler. Bu durumda iki gruptan da atama yapılırsa bu okula iki öğretmen gelir ve ilk atamadan gelecek olan fazlalığa düşer. Yada bu okulda sıraya girdiği halde mevcut öğretmen atanamazken ilk atama olarak öğretmen gelir.


Bu durumlarda mevcut öğretmenin önceliği olması gerekir. Çünkü mevcut öğretmen daha kıdemli olduğundan yer değiştirmesine olanak verilmelidir. Genel kural olarak sıralı bir okula başka gruplardan atama (özür, il dışı, norm fazlalığı…) yapılmaz.


Bakanlık yetkilileri hayır öyle bir çakışma olmayacak diyorlarsa örnek okullar verebilirim kendilerine.


Örneğin; A okulunda Okul Öncesi açığı bir ve bu okulu il içinden isteyen de var. Yanı sırada öğretmen var. Bu okul ilk atamada da açık gösterilmiş ve insanlar tercihlerine yazmışlar.. Şimdi bu durumda kimi atamak gerekir? Tabii ki sıradan atamayı.


Çözüm;

Çözüm var mı evet var? MEB iki grup atamayı da aynı gün yapmaktan vazgeçmelidir. İlk atamayı 01 Haziran 2011 günü 09.30’da yapacağını açıklayan MEB’in İl içi sıra tayinlerini 31 Mayıs 2011 Salı gününe alması uygun olacaktır. Böylece Çarşamba günü yapılacak İlk atama için tedbir alınabilir ve sıralı okullara yapılacak ilk atama atamaları engelleyebilmiş olur. Aksi halde buraya İlk atama atanan öğretmen daha sonra (Eylül’de) kendine okul aramak zorunda kalacaktır.

MEB’in tabii ki burada sıradan öğretmen gelip gelmeyeceğini göz önüne alması gerekir. Yani okulda iki açık varsa ve sırada bir kişi varsa bu durumda bir İlk atama birde sıradan atama yapması mümkündür. Sırada bulunan kişi daha üst tercihindeki okullara gidebilecekse bunu da değerlendirmelidir.


İlk atama öğretmenler sakın ola ki kaygılanmasınlar bu durum onların tercihlerine atanmalarına engel olmaz. Sadece sıralı olan bu okullara atanmalarına engel olur. Ama il barajını (taban puanını) aşmışlarsa tercihlerinden birine gideceklerdir. Çünkü MEB ilk atmada kontenjandan fazla kadroyu sisteme yansıtmıştır.

alıntı