Kıdemli öğretmenlere nöbet muafiyeti

Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay kararı doğrultusunda ortaöğretim kurumlarında görev yapan kıdemli öğretmenlerin nöbetlerine ilişkin yeni karar aldı. Kıdemi 20 yıldan fazla kadın öğretmenler ile 25 yıldan fazla erkek öğretmenler isterlerse nöbet görevinden muaf tutulabilecek.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu yayımladığı genelgede, 31 Temmuz 2009'da MEB'e bağlı resmi ve özel ortaöğretim kurumlarında eğitim-öğretim, yönetim, görev ve hizmetlerin yürütülmesine ilişkin esas ve usulleri düzenleyen yönetmeliğin yürürlüğe girdiğini bildirdi.

Söz konusu yönetmeliğin öğretmenlerin nöbet görevini düzenleyen 80. maddesiyle ilgili MEB aleyhine dava açıldığını ifade eden Çubukçu, Danıştay 2. Dairesi’nin, yönetmelikte ''hizmet süreleri kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl ve daha fazla olan öğretmenlere nöbet görevi verilmeyeceği yolundaki ibareye yer verilmemesine'' ilişkin düzenlemenin yürütmesini durdurma kararı aldığını belirtti.

Bakan Çubukçu, bu çerçevede, gerekli düzenleme yapılıncaya kadar yönetmeliğin, öğretmenlerin nöbet görevini düzenleyen 80. maddesinde yer alan mevcut hükümlerinin yanı sıra, öğretmenlikteki kıdemi 20 yıldan fazla olan kadın öğretmenler ile 25 yıldan fazla erkek öğretmenlerin istemeleri halinde nöbet görevinden muaf tutulacağını bildirdi. Çubukçu, ancak bu durumdaki öğretmen sayısının fazla olması halinde nöbetlerin aksayabileceği durumlarda bu öğretmenlere de nöbet görevi verilebileceğini belirtti.