Van'da çeşitli nedenlerle ortaöğretime devam edemeyen kız çocukları için düğmeye basıldı. Kimi tandırda ekmek pişirdiği, kimi de yün yıkadığı sırada ziyaret edilen kızların, ailelerin de ikna edilmesiyle pansiyonlu okullara kaydı yapıldı.an'da çeşitli nedenlerle ortaöğretime devam edemeyen kız çocuklarının eğitimlerini sürdürmesi için çalışmalar başlatıldı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan 'Kız çocuklarının Ortaöğretime Kazandırılması' çalışmaları kapsamında kurulan 4 ayrı ekip, köylerde inceleme yaparak, okula gitmeyen kız çocuklarını tespit ediyor. Bu kızlarla ve aileleriyle görüşen ekip, eğitime engel oluşturan durumları ortadan kaldırarak, kızların okula devam etmesini sağlıyor.

Merkeze bağlı Ermişler köyündeki çalışmalar sırasında 3 kızın ilköğretimden sonra okula gönderilmediğini tespit eden ekipler, bu çocukları evlerinde ziyaret etti.

Aile ve çocuklarla görüşen ekipler, Hilal Bozmaç'ı Vali Haydarbey Lisesine, Gülüsor Bayözen'i Halide Edip Adıvar Kız Meslek Lisesine kazandırdı. Diğer kız öğrenci Bahar Sevinç'i de yıkadığı yünleri serdiği sırada ziyaret eden ekipler, Abdurrahman Gazi Lisesine kaydının yapılmasını sağladı.

Aynı köyde okula gitmediği belirlenen ve ekmek pişirdiği sırada ekipler tarafından ziyaret edilen Berivan Bayazın, dedesinin karşı çıkması üzerine ilköğretimden sonra okula gitmediğini, evde annesine yardım ettiğini söyledi.

Ekipteki kadın görevlilerin aileyle yaptığı görüşmenin ve ikna çabalarının ardından Bayazın'ın Van merkezdeki pansiyonlu bir okula kaydı yapıldı.

Ermişler köyündeki çalışmalarının ardından Bağdaşan köyüne giden ekip, Seher Damarseçkin'in de ailesi tarafından okula gönderilmediğini belirledi.

Aileyi evinde ziyaret eden ekip, evde bulunmayan babayı cep telefonundan aradı. Telefonda yapılan görüşme sonucunda, baba ikna edilerek, Damarseçkin'in Kız Meslek Lisesine kaydının yapılma için işlemler başlatıldı.

ntv