Danıştay'dan İlköğretim Müfettişleri Kararı

İLKÖĞRETİM MÜFETTİŞLERİNİN GÖREV ALANININ DARALTILMASINI DANIŞTAY HUKUKA AYKIRI BULDU

DANIŞTAY KARARI
İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğinde 24 Mayıs 2009 tarihli 27237 sayılı Resmi Gazetede yapılan değişiklikle İlköğretim müfettişlerinin görev alanı düzenleyen 42. maddede değişiklik yapılarak ilköğretim müfettişlerinin görev alanı daraltılmış görev alanlarında yer alan kurumlardan;

Halk Eğitim Merkezleri,

Öğretmen evleri,

Rehberlik ve Araştırma Merkezleri,

Çıraklık (Mesleki) Eğitim Merkezleri,

Milli Eğitim Yayınevleri,

Hizmet İçi Eğitim Enstitüleri,

Hizmet İçi Eğitim Merkezleri,

Öğrenci Yurtları,

Spor ve İzcilik Okulları,

Gençlik ve İzcilik Eğitim Tesisleri, görev alanı dışına çıkarılmıştı.

Müfettişler Derneği olarak Yönetmeliğin bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve ipaline ilişkin açmış olduğumuz dava Danıştay İkinci dairesi tarafından 2009/3047 esas numarasıyla görüşülmüş ve 42. maddede yapılan değişikliğin yürütmesinin durdurulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.

Daha önce 2005 yılında görev alanıyla ilgili 42 nci maddede yapılan değişiklik Danıştay tarafından iptal edilmiş, 2006 yılında yapılan değişikliğin ise yürütmesi durdurulmuştu. Bu son değişikliğin de yürütmesinin durdurulması sonucu ilköğretim müfettişlerinin görev alanları Yönetmeliğin yayınlandığı 1999’daki eski haline döndü. Görev alandan çıkarılan kurumların tamamı yeniden görev kapsamına alınmış oldu.

81 il Valiliği, Milli Eğitim müdürlükleri ve İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları, Danıştayın vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararını dikkate alarak ilköğretim müfettişlerinin görev alanından çıkarıldığı için 2009-2010 öğretim yılı itibariyle teftiş programına alınmayan bütün kurumların yeniden teftiş programına alınmasını sağlamalıdırlar.

Anayasa mahkemesi, 3797 sayılı yasada yer alan “İlköğretim müfettişlerinin ve yardımcılarının görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usulü, nitelikleri, yetişme şekli ve atanmalarına ilişkin esas ve usuller yönetmelikle düzenlenir.” şeklindeki tümceyi Anayasa’nın 7. ve 128. maddelerine aykırı bularak iptal etmiştir. Bu esas ve usullerin yasa ile düzenlenmesi gerektiğini açıklamıştır. Bu nedenle Bakanlığımızın İlköğretim müfettişlerinin görev alanlarını daraltmaya yönelik çalışmaları ve sorunlara ilişkin pansuman tedbirleri bir kenara bırakarak İlköğretim müfettişlerinin sorunlarını kökten çözecek çalışmalar yapması, Eğitim Müfettişliği Yasa Tasarısının en kısa sürede yasalaşmasını sağlaması tek çözümdür. Yapılacak düzenlemede Danıştayın vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararı da dikkate alınmalıdır.
Doğan CEYLAN
Müfettişler Derneği Başkanı

MYNET