Anadolu Öğretmen Liseleri, ek puan ve burs avantajlarıyla öğrencilerin hayalini süslüyor

SBS’nin gözde okulları Anadolu ile Fen liseleri dışında her yıl hatırı sayılır başarı elde eden Anadolu Öğretmen Liseleri de ek puan ve burs avantajlarıyla öğrencilerin hayalini süslüyor

EBRU BARAN İSTANBUL

Seviye Belirleme Sınavı’nda öğrencilerin en çok girmeyi hayal ettiği, isimlerini en çok duyduğumuz ve en yaygın olan okul türleri Anadolu Liseleri ve Fen Liseleri. Ama bu iki okul türünün dışında her sene hatırı sayılır bir üniversite başarısı elde eden, geçtiğimiz sene yüzde 98.75 gibi yüksek bir üniversite başarı ortalaması bulunan Anadolu Öğretmen Liseleri de önemli bir alternatif oluşturuyor. Özellikle öğretmen olmak isteyen öğrencilere verdiği ek puan ve eğitim fakültelerini ilk beş tercihleri arasına yazan öğrencilere MEB’in karşılıksız verdiği burs olanağı bu okulları daha da cazip hale getiriyor.

KONTENJAN TOPLAMI 19 BİN 470

Sağladığı bu imkanlarla pek çok isim yapmış Anadolu ve Fen Liseleri ile rekabet içine giren Anadolu Öğretmen Liselerinin, öğretmen yetiştiren üniversitelere öğrenci hazırlama, öğretmenlik ruhunu aşılama, öğretmenliğin gerektirdiği davranışları kazandırma gibi çeşitli amaçları mevcut. Türkiye’de 217 Anadolu Öğretmen Lisesi bulunuyor. Kontenjan toplamı ise 19 bin 470. Her yıl yeni açılan Anadolu Öğretmen Liseleriyle birlikte bu sayı da artıyor. Anadolu Öğretmen Liseleri, meslek lisesi statüsünde değil, Anadolu Liseleri ile aynı grupta değerlendiriliyor.

Yeteneğine güvenenler için SBS şart değil

Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ‘Yetenek Sınavı’yla öğrenci alır. Bu okullara girmek için SBS’ye girmek gerekmiyor. Güzel sanatlar ve spor liseleri, Anadolu lisesi statüsünde olup güzel sanatlar ve spor eğitimi alanında yatılı, gündüzlü ve karma olarak ilköğretim üzerine 4 yıl eğitim ve öğretim yapılan okullardır. Yetenek sınavına girebilmek için gerek ve yeter şart, o yıl ilköğretim 8. sınıftan mezun olmaktır. Başvurular okul kapandıktan sonra başlar ve temmuzun son haftasına kadar devam eder. Sınav, ağustos ayının ilk iki haftası içinde yapılır. Sonuçlar da sınavın ertesi günü okulda ilan edilir.

İfade ve kavrama kabiliyeti aranıyor

Eğitim süresi 4 yıl olan bu liselere girmek isteyenler için bazı şartlar var:

• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

• Sekizinci sınıf öğrencisi olmak,

• 6, 7, ve 8. sınıfta, sınıf tekrar etmemiş olmak,

• Bulundukları ilköğretim okulunun öğretmenler kurulunca Anadolu Öğretmen Liselerine aday gösterilmek gibi şartlar taşıyanlar, bu okulları tercih edebiliyor.

• Öğretmenler kurulunca aday seçimi yapılırken ise öğrencilerin çalışkanlık derecelerine, mesleğe yatkınlığına, konuşma, kavrama ve ifade yeteneğine, ahlaki durumuna bakılıyor.

LYS başvuruları ikinci kez uzadı

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi dün 17:00’de sona ermesi planlanan Lisans Yerleştirme Sınavı başvuru süresini ikinci kez uzattı. Başvurular yarın akşam 17:00’ye kadar yapılabilecek. ÖSYM, ikinci uzatmanın bilgisayar sistemlerindeki tıkanıklıktan kaynaklandığını bildirdi.

ANADOLU ÖĞRETMEN LİSELERİ TOP 10

İl Adı İlçe Adı Kontenjan Adı Öğrenim Şekli Kont. Sayısı Taban Puan

İSTANBUL FATİH Çapa Ana. Öğrt. Lis. İng.Karma 150 475,418

TEKİRDAĞ MERKEZ TekirdağBelediyesi Ana. Öğrt. Lis. İng.Karma 120 464,743

MANİSA MERKEZ Manisa Ana. Öğrt. Lis. İng.Karma 60 464,190

ISPARTA MERKEZ Mürşide Ermumcu Ana. Öğrt. Lis. İng.Karma 120 463,186

ANKARA ÇANKAYA Hasan Ali Yücel Ana. Öğrt. Lis. İng.Karma 150 463,113

DENİZLİ MERKEZ Lütfi Ege Ana. Öğrt. Lis. İng.Karma 150 460,697

EDİRNE MERKEZ Edirne Ana. Öğrt. Lis. İng.Karma 120 458,987

KONYA SELÇUKLU Selçuklu Konya Atatürk Ana. Öğrt. Lis. İng.Karma 120 458,725

İSTANBUL BEYLİKDÜZÜ Vali Muammer Güler Ana. Öğrt. Lis. İng.Karma 120 458,467

KÜTAHYA MERKEZ Kütahya Ana. Öğrt. Lis. İng.Karma 120 457,762

alıntı