BES BAŞKANI AVCI: ZORUNLU ANA OKULU PROJESİNDE ÖĞRETMEN AÇIĞI SORUNU ÇÖZÜLMELİ
AÇIK NASIL KAPANACAK?

BES BAŞKANI AVCI: ZORUNLU ANA OKULU PROJESİNDE ÖĞRETMEN AÇIĞI SORUNU ÇÖZÜLMELİ


. ANKARA (ANKA) - Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Zorunlu Ana Okulu Projesi’nde öğretmen açılığı sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi.
Avcı, yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun önümüzdeki eğitim döneminde öncelikle projenin 30 ilde pilot uygulamaya gireceğini belirttiğini hatırlattı.
Avcı, 2013 yılından sonra ülke genelinde yaygınlaşacak olan "Zorunlu Ana Okulları Projesi’ni desteklediklerini belirterek ancak Danıştay’ın aldığı usta öğretici kadrosunun iptal kararı ile 2009-2010 eğitim yılında yaklaşık 20 bin okul öncesi öğretmene ihtiyaç bulunduğunu, Bakanlığın bu açığı Ağustos’ta yapacağı öğretmen alımı ile kapatmasının mümkün olamayacağını söyledi.
Bakanlık bünyesinde 28 bin kadrolu, 28 bin sözleşmeli anaokulu öğretmeni bulunduğunu kaydeden Avcı, "Ağustos ayında yapılacak olan alımın bu açığı kapatmayacağı ortadadır. Danıştay’ın aldığı kararla 2009-2010 eğitim yılında anaokullarında daha önce derse giren 17 bin usta öğretici sınıflara giremeyecek. Danıştay’ın usta öğretici uygulamasını iptal etmesi, 30 il’de zorunlu hale gelen okul öncesi eğitimin uygulanması noktasında büyük sorunlara neden olacaktır" dedi.
Anaokullarına kayıt yaptırmak isteyen ailelerden 500 ila 2 bin TL arasında kayıt ücreti talep edildiğini bildiren Avcı, şöyle dedi:
"Anayasa’ya göre zorunlu eğitim devlet okullarında parasızdır. 8 yıldır işbaşında olan AKP Hükümetinin ülkenin geleceği için yaptığı en faydalı ve hayırlı icraatı anaokullarını zorunlu hale getirme projesidir. Bu proje eğitim alanında yapılan önemli bir atılımdır. Bu yüzden buradan Başbakana ve Milli Eğitim Bakanına sesleniyorum. Bu takiyyeye son verilmesini istiyoruz. Devlet, okullara gerekli ödenekleri ayırmalı ve gerek anaokullarında gerekse ilköğretimde kayıt parası ve diğer adlarla toplanan bağışlara son verdirmelidir. Okullarda zorla toplanan paralar aile bütçesinde kapanması zor kara delikler açıyor. Yasayla birlikte zorla anaokuluna çocuğunu göndermek durumunda kalan birçok ailenin bu paraları ödemesi mümkün değildir."



HABERX.COM