Çocuğunuz Yeni Bir Dil Öğrensin!


Globalleşen dünyanın en önemli ihtiyacı il bilen insanlar. Siz de çocuğunuzun bu dünyaya ayak uydurabilecek şekilde yetiştirmek istiyorsanız onun yeni bir ya da birkaç dil öğrenmesine olanak sağlayın. Erken yaşlarda bu işe başlarsanız daha kolay ve çok yol kat edeceğiniz bir gerçek. Yapılan bilimsel çalışmalarda da erken yaşta dil ediniminin sonraki yaşlara oranla çok daha kolay olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Örneğin şu habere bir göz atabilirsiniz:

Kaynak: https://www.ntvmsnbc.com/news/291195.asp

Londra Üniversitesi öğretim görevlisi nörolog Andrea Mechelli, “İki dil bilenlerde bu kesimdeki gri cevher, tek dil bilenlere oranla kalın, özellikle ikinci dili hayatının ilk dönemlerinde öğrenenlerde” dedi. Bunun, ikinci dile ne ölçüde yetkin olunduğuyla bağlantılı olduğunu da dile getiren Mechelli, 35 yaşından sonra öğrenilen dilin de beyni değiştirdiğini, ancak başka bir dili erken yaşta öğrenenlere göre değişikliğin daha az olduğunu belirtti. Mechelli ve ekibinin, tek dil bilen 25, 5 yaşından önce ikinci dil öğrenen 25 ve ileriki yaşlarda ikinci bir dil öğrenen 33 kişinin beyinlerinde gri cevherin kalınlığını inceledikten sonra bu sonuca vardığı kaydedildi. Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya katılanların İngiliz olduğu, 5 yaşından önce ikinci dil öğrenenlerde, sol ön parietal korteksteki gri cevherin, tek dil bilenler ve 10-15 yaşlarında ikinci dil öğrenenlere göre daha kalın olduğunun görüldüğü bildirildi. Mechelli, gri cevherin kalınlığına bakarak kişinin ikinci dile ne kadar hakim olduğunun anlaşılabileceğini ifade ederek, “Bu, geç yaştan ziyade erken yaşta öğrenmenin daha iyi olduğu fikrini destekliyor, çünkü beyin yapısal olarak değişerek yeni dilleri yerleştirmeye ve onlara uyum göstermeye daha yatkın” dedi. Andrea Mechelli, beynin bu yeteneğinin zamanla azaldığını da sözlerine ekledi.

Ayrıca küçük yaşta yabancı dil öğrenmeye başlayan çocuk ana dilini, dil kavramının varlığını hissettiği için daha iyi anlayacak, tek dil bilen ve bundan dolayı dünyada sadece kendi dili ve kültürüne önem veren çocuklara göre daha geniş bir kültür anlayışına sahip olacaktır. Yabancı dilde öğrendiği bir deyim onun kendisinden farklı olan insanlara karşı daha toleranslı olmasını sağlayacağı gibi uzun dönemde uluslararası kültürleri anlamasına da katkıda bulunacaktır.

Neler yapabilirsiniz?

1.Diğer çocuklar: Çocuğunuz dil öğrenirken o dili bilen arkadaşlarından yardım alabilir. Bu nedenle çocuğunuza öğrenmesini istediğiniz dilde konuşabilen arkadaşlar edindirmeye çalışın. Böyle bir imkanı çevrenizdeki arkadaş gruplarında bulamıyorsanız yabancı dilde eğitim veren okullara çocuğunuzu gönderebilirsiniz ya da bu tip çalışmalara öncelik veren oyun gruplarına çocuğunuzu yönlendirebilirsiniz.

2.Kitaplar: Eğer siz de çocuğunuzun öğrenmesini istediğiniz dili biliyorsanız ona küçük yaşlarından itibaren o dilde kitaplar okuyabilirsiniz. Okuduğunuz kitaplar hakkında daha sonra konuşabilir, çocuğunuzun kelime bilgisini geliştirebilirsiniz. Ayrıca çocuğunuz bu esnada kelimelerin bu dildeki yazılışını görerek dil yapısı hakkında bilgi edinir.

3.Diğer faydalı şeyler: Kitapların yanı sıra filmler, çizgi filmler, bilgisayar oyunları, yabancı dilde oynanan diğer oyunlar çocuğunuzu dile daha çok maruz kalmasını sağlayacak ve çocuğunuzun bilinçli olmasa da dil edinimine yardımcı olacaktır.

4.Müzik:Yabancı dilde müzik dinlemek ve söylemek çok önemlidir. Çünkü bu esnada çocuğunuz o dilin ritmik yapısını öğrenebilir ve ezberlemesi daha kolay olan şarkı sözleri ile kelime bilgisini geliştirebilir.

5.Çocuğunuzun ilgi alanlarını dil öğeleri ile zenginleştirin: Örneğin çocuğunuz dinozorlarla ilgileniyor, onlar hakkında bilgi edinmek çok hoşuna gidiyor. Çocuğunuzun bu ilgisini geliştirmek için ona yabancı dilde hazırlanmış kaynaklar sunabilirsiniz. Böylece aslında çocuğunuz ilgi alanıyla ilgili şeyler yaparken yabancı dilde kelimeler öğrenme fırsatı yakalayabilir.

6.Yaratıcı olun: Çocuğunuza dil edinimi ve kullanımı için fırsatlar yaratın. Örneğin çocuğunuza yabancı dili konuşan başka ülkeden bir arkadaş bulabilirsiniz ve çocuğunuzun bu kişiyle konuşmasına olanak sağlayabilirsiniz. İnternetten “skye” adlı programı yükleyebilirsiniz, böyle hem ucuz hem görüntülü bir konuşma yapma fırsatını çocuğunuza sunarak onu heyecanlandırabilirsiniz. Veya çocuğunuzu yabancı dilde oyunlar sergileyen tiyatro gruplarına yönlendirebilirsiniz.

7. Bakıcı: Yabancı dili öğrenmenin en kolay yöntemlerinden biri de o dili konuşan birileri ile sürekli beraber olmak ve dili sürekli pratik etmektir. Bu nedenle çocuğunuza bakıcısı olarak o dilin konuşulduğu ülkeden gelen yerli bir bakıcı ile çalışabilirsiniz. Bu durumun çok pahalı olduğunu hepimiz biliyoruz ancak aupair ya da diğer gönüllü programlardan yararlanarak çocuğunuza yabancı dilde konuşan bir bakıcı bulabilirsiniz.

8.Ziyaretler: Çocuğunuzla o dilin konuşulduğu ülkeye gidebilir ve çocuğunuza dil bilmenin önemini en canlı örneği ile gösterebilirsiniz. Soyut düşünme becerisi gelişmemiş olan küçük çocuklar için çok faydalı olacak bu ziyaretler esnasında çocuğunuz neden dil öğrenmesi gerektiğini daha iyi anlayabilecektir.

9. Motivasyon: Çocuğunuz yeni bil öğrenirken onu mutlaka motive edin. Yanlışlarına odaklanmak yerine bütün pozitif noktaları seçin ve onlara odaklanın. Yanlış yaptığı zaman onu yanlış yaptığı için uyarmak yerine çocuğunuz söylediği kelimeyi ya da cümleyi doğru şekilde ona tekrar söyleyin ama bu geçiş yumuşak ve dikkatli yapmaya özen gösterin.

alıntı