Kreş, çocukların bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynuyor.
Kreşe yeni başlayan çocukların sık sık hastalanmasının normal olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Bingöl Boz, "Kreş bağışıklık sistemi açısından bir okuldur." dedi.

Kreşe yeni başlayan çocukların sık sık solunum yolu enfeksiyonları geçirdiğini belirten Ayşen Bingöl Boz, bunun okul öncesinde evde daha az enfeksiyonla karşılaşılmasından kaynaklandığını dile getirdi. "Çocuk kreşte enfeksiyonla tanışıyor, tecrübe ediyor ve kütüphanesine koyuyor" diyen Boz, evde yılda 6-8 kez hastalanan bir çocuğun kreşte bunun iki katı rahatsızlandığı bilgisini verdi. Kreşe devam eden çocuğun ikinci yıl hastalanma oranının azaldığını bildiren Boz, bu durumun dünyanın her yerinde aynı olduğu söyledi.

Çocuğun altta yatan önemli bir kronik hastalığı yoksa geçirilen enfeksiyonların kolay atlatıldığını kaydeden Boz, "Enfeksiyonla karşılaşan çocuk evde istirahat ettirilmeli ve bol sıvı alması sağlanmalı. Antibiyotik kullanmak için beklenmeli. Çünkü bunların çoğu viral enfeksiyonlardır ve antibiyotik kullanmayı gerektirmez.

Antibiyotiklerin ishal, vitamin eksikliği gibi yan etkileri olabilir. Ebeveynler asla hekime danışmadan çocuklarına antibiyotik vermesinler." diye konuştu.

Kreşe gidenlerde en sık solunum yolu enfeksiyonları görüldüğünü belirten Boz, çocukların aşılarının ihmal edilmemesi konusunda ebeveynleri uyardı. Boz, "Üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra gastrointestinal (mide ve bağırsak), cilt hastalıkları (yara), ishal veya hepatit A olabilirler. Aşılar tam yapılmalı." açıklamasında bulundu.

Kreşlerdeki hijyenin çocukların sağlığı açısından son derece önemli olduğunun altını çizen Ayşen Bingöl Boz, öğretmenlerin ve çalışanların temizlik kurallarına uymasının önemine değindi. Öğretmenlerin ve çalışanların ellerini sık sık yıkamaları gerektiğini hatırlatan Boz, çocuklara da el yıkama alışkanlığı kazandırılması gerektiğini kaydetti.

CİHAN