ERGENLERDE MEDYA KULLANIMI


Yazılı, sesli ya da görsel olan, kişiler veya kitleler arası iletişimi sağlayan haberleşme araçlarının tümüne medya denmektedir. Televizyon, gazete, internet ve telefon günümüzde medya denildiğinde ilk akla gelen iletişim araçlarıdır. İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla medya, özellikle de sosyal medya, bütün yaş grupların hayatında daha çok yer kaplamaktadır. Medya araçlarının kullanımı belirli noktalarda hayatımızı kolaylaştırıyor olsa da kullanım şekli, miktarı bazı zorlukları beraberinde getirmektedir. Bu sorunlar aile ve arkadaşlarla sosyal ilişkilerin bozulması, okul ve çalışma hayatının olumsuz yönde etkilenmesi şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Ergenlerde Medya Kullanımı:

“Bıraksam sabahtan akşama kadar televizyon izler / bilgisayar oynar / telefonla ilgilenir!” Zaman geçtikçe ergenlik çağındaki çocukların ebeveynlerinden bu cümleleri daha çok işitir olduk. Bu konuda ne yapabileceğinizi düşünmeden önce çocukların neden medya araçlarıyla bu denli haşır neşir olduğunu anlamalıyız. Kuşkusuz ki medya çocuklar için bir eğlence, boş zaman geçirme alanı, yapacak bir şey olmadığında sahte de olsa uyarıcılarıyla çocuğu oyalayan bir mecra olarak da hayatımızda yer almaktadır. İlgisini, sıkıntısını, kaygısını, rekabet arzusunu, ilişkisel ihtiyaçlarını nereye yönlendireceğini tam da bilemeyen çocuklar için bilgisayar oyunları ve sosyal medya kullanımı sanal bir kaçış alanı sağlamaktadır. Bu durum çoğu zaman medya bağımlılığının temellerini oluşturan bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ruh ve Beden Sağlığına Olumsuz Etkileri:

Çocuğun medyaya aşırı maruz kalması sonucunda agresif davranışlar, dürtüsellik, hareket eksikliğinden kaynaklı sağlık problemleri, akademik başarıda düşüş, sosyal ilişkilerin zedelenmesi, sıkılganlık hali ve duygu kaybı görülebilir.

Peki Ne Yapmalı?

• Oynama/izleme sürelerine limit koymalıyız. Bu sistem sayesinde çocuğun kalan boş zamanlarında ona eşlik etmeli, birlikte vakit geçirmeliyiz (oyun oynamak, hem ebeveynin hem de çocuğun keyif aldığı bir etkinlik yapmak gibi). Bu sayede çocuğun medyayı kullanarak eğlenme isteğini sonlandırabiliriz.
• Çocuğa medya etkileri konusunda yardım etmenin en iyi yolu onunla konuşmaktır. Öğrenmek istediği, merak ettiği konuları (romantik ilişkiler, arkadaşlık ilişkileri, cinsellik vb.) sizinle konuşabileceğini hissederse yanlış yollardan bilgi edinme arzusunun önüne geçebiliriz.
• Çocuğa bazı sorular sormasını sağlayarak onu medyayı yorumlamaya teşvik edebiliriz. Mesela bir film izledikten sonra ona ne anladığını, sonunu nasıl bulduğunu, nasıl olmasını tercih ettiğini, X karakterinin yerinde o olsa nasıl davranacağını vb. sorabiliriz. Bu, çocuğun dünyasına girip ilişkimizi güçlendirmemize yardım edecektir. Ergenlik çağındaki çocuklarda ünlülere hayran olma/dizileri takip etme çokça görüldüğü için aynı şeyi örnek aldığı ünlüler/izlediği diziler hakkında da konuşarak yapabilirsiniz.

!!!Son olarak, çocuğunuz için en büyük örnek kişinin siz olduğunuzu unutmamalısınız. Kendiniz medyayı kullanarak ne kadar vakit geçiriyorsunuz?

.alıntı.