Uzmanlara göre bebeklerde ‘parmak emme’ olağan bir durum. Ancak 4 yaş sonrasında devam ederse psikolojik bir soruna da işaret edebiliyor...
Parmak emme çocuklarda psikolojik bir etken olmaksızın 3-4 yaşa kadar görülen ve olağan kabul edilen bir durum. Sanıldığı gibi beslenmeye bağlı veya açlık kaynaklı değil. Ağızdan haz alındığı için parmak emme, psikolojik doyum da sağlıyor.

Bu nedenle 1 yaş civarı çocukların neredeyse yarısı parmaklarını emiyor. 18’inci ayda parmak emme sıklaşıyor ve 3-4 yaşına kadar normal kabul ediliyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben, “Çocuğunuz 4-5 yaşlarına geldiğinde parmak emme alışkanlığı devam ettiği takdirde ona bu davranışının çocukça olduğunu anlayabileceği bir dille anlatmanız gerek. Ancak eğer 5-6 yaş sonrasında sorun devam ediyorsa hayatında ne gibi kaygı etmenleri bulunduğunu iyi araştırın ve gerekirse bir uzmandan yardım alın” uyarısında bulunuyor.

Bebeklerin bu alışkanlığı genelde anne karnında başlıyor. Dr. Matben, “Bebek yaşamak için emmek zorunda. 4-5 aylık oluncaya kadar sadece emerek besleniyor. Anne babalar parmak emmenin bir hastalık olmadığını bilmeli. Önlemek için uygun pozisyonda besleyin. Emzirirken veya biberonla beslerken göğsünüzün sıcaklığını duyacak şekilde kendinize yaklaştırın. Memeden erken kesmemeye çalışın. Batıl fikirlerle korkutmayın. Parmağını ağzına götürdüğü zaman zararsız acı mayi sürülebilir veya ellerine eldiven takabilirsiniz.

Özlem YURTÇU / Star Gazetesi