"6 yaşa kadar 6 dil öğrenilebilir"


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

"6 yaşa kadar 6 dil öğrenilebilir"

  • #1
    BURCU-BAŞKAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.Haziran.2009
    Nereden
    İZMRRR
    Mesajlar
    6,266
    @BURCU-BAŞKAL



    "6 yaşa kadar 6 dil öğrenilebilir"





    Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM), okul öncesi dönemdeki çocuklara Almanca öğrenim verecek ve çok kültürlü projelerde çalışabilecek personel yetiştirecek programı hayata geçirmek üzere çalışmalara başladı.
    Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM) Müdürü Doç. Dr. Erol Esen, Antalya’nın Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden olduğunu, kentte 100’ün üzerinde ülkeden insanın yaşadığını kaydetti.

    Antalya’nın Avrupa’da olduğu gibi çok kültürlü bir yapısı olduğuna değinen Erol Esen, kentteki kurumların ve öğrencilere verilen eğitimin de bu yapıya uygun hale getirilmesinin önemine inandıklarını bildirdi. Bu amaçla okul öncesi çağdaki öğrencilere yabancı dil eğitimi vermek istediklerini anlatan Esen, minik öğrencilere yabancı dil eğitimi verecek bireylerin de öğrenim görecekleri bir eğitim programı açmayı hedeflediklerini ifade etti.

    Bu projenin hayata geçirilmesi için Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ile görüştüklerini anlatan Doç. Dr. Esen, Kurtcephe’nin kendilerinden kentte böyle bir ihtiyaç olup olmadığını anlamak için araştırma yapmalarını istediğini açıkladı. Bunun üzerine Antalya’da özellikle hizmet sektöründe görev yapan 120 ebeveynle anket yaptıklarına değinen Erol Esen, ankete katılanların yüzde 98’inin okul öncesi dönemde çocuklarının yabancı dil eğitimi alması fikrine sıcak baktığını kaydetti.

    Ailelere, "Hangi dilde eğitim verilsin?" şeklinde soru yöneltildiğini ve bu soruya yüzde 93 oranla "İngilizce" yanıtını aldıklarını belirten Doç. Dr. Esen, ikinci olarak hangi dilde eğitim verilmesinin istendiği sorulduğunda da yüzde 52 oranla Almanca’nın geldiğini dile getirdi. Esen, araştırmada ailelere böyle bir kuruma aylık kaç lira ayırabileceklerinin de sorulduğunu, buna da yüzde 88 oranında, "400-600 TL arasında" yanıtını aldıklarını bildirdi.

    Araştırmanın Antalya’da yabancı dilde eğitim verecek okul öncesi eğitim kuruluşuna ihtiyaç olduğunu ortaya koyduğuna işaret eden Esen, bu amaçla çalışmalara başladıklarını ve Almanya’da bu türdeki eğitim kuruluşlarını ziyaret ettiklerini ifade etti. Stuttgart ve Berlin’deki okul önesi eğitim kuruluşlarındaki yabancı dilde eğitim ve çok kültürlülük eğitimini Akdeniz Üniversitesi’nde uygulamak istediklerini kaydeden Doç. Dr. Esen, Akdeniz Üniversitesi’nin Almanya’daki üniversitelerle ortaklaşa yürüttüğü çalışmaları da dikkate alarak programı Almanca dilinde yapmaya karar verdiklerini söyledi.

    Projenin Türkiye’de ilk kez Akdeniz Üniversitesi’nde hayata geçirileceğini anlatan Esen, şöyle konuştu: "Burayı sadece Almanca öğretilen bir kreş olarak düşünmüyoruz. Aynı zamanda üniversitenin Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda bu kreş ve benzeri çok kültürlü projelerde çalışacak personeli yetiştirecek bir eğitim-öğretim programı geliştirmek istiyoruz. Bu kreş, bir anlamda bu programın laboratuvarı şeklinde olacak. Geçen yıl Aralık’ta Stuttgart ve Berlin’de görüşmelerimiz oldu. Internationaler Bund adlı eğitim kuruluşunun çalışmalarını, onların yürüttüğü çocuk gelişim programını yerinde inceledik. Stuttgart Belediyesi Yabancılar Danışmanı ile görüşmelerde bulunduk. Bu türde eğitim verilen kreşleri Berlin’de gördük ve ilgilileriyle görüştük. Çocuklar okul öncesi dönemde dil öğrenme imkanı yakalarlarsa, bunun üzerine ileriki yıllarda başka dilleri de koyarak, iki, üç dil konuşabilirler."


    Doç. Dr. Erol Esen, Türkiye’de yabancı dil öğrenme bilincinin düşük olduğunu, yapılan bilimsel araştırmaların ise çocukların 6 yaşına kadar 6 dili aynı anda öğrenebilecek beyin yapısına sahip olduğunu gösterdiğini bildirdi.

    Okul öncesinde Almanca dil eğitimi verecek ve çok kültürlü işletmelerde çalışabilecek personeli yetiştirecek eğitim programının hayata geçirilmesi için prosedürün yılsonuna kadar tamamlanacağını belirten Esen, "YÖK’ün onayıyla programı en geç 2011-2012 öğretim yılına yetiştirmeyi istiyoruz" dedi.

    Projeye Avrupa Birliği’nden de destek alacaklarını anlatan Erol Esen, bu projenin ileriki yıllarda diğer kentlere ve üniversitelere de model olacağını kaydetti. Esen, üniversite yönetiminin gelecekte kreş ve eğitim programını aynı binada buluşturmak üzere yer vermeye de hazır olduğunu bildirdi.

    alıntı

  • #2
    Seda_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.Nisan.2009
    Nereden
    Bursa
    Mesajlar
    5,043
    @Seda_







    Öğrenilir de çok karışır ya
    Komşumuz Almanyadaydı. Almanca, Türkçe ve İngilizce konuşuldu sürekli. Şimdi 7 yaşında falan ve hepsi birbirine girmiş durumda tamamen türkçe konuşamıyor 6 dil olsa ne olurdu kim bilir

    .....
    ....
    ...
    ..
    .

  • #3
    Brunes - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    24.Ağustos.2011
    Mesajlar
    29
    @Brunes







    Seda_ hocam katılıyorum size.
    Çünkü bizim bir tanıdığımız anlatmıştı.Çocuğa ailesi ingilizce türkçe ve fransızca mı ne öğretmişti.Şimdi çocuk hepsini karışık konuşuyormuş.Evet çocuklar hafızasına her şeyi kaydediyor ancak zorlanmamalı çocuklar da bu benim fikrim
    Sevgi emekmiş emek ise vazgeçemeyek kadar ama özgür bırakacak kadar sevmekmiş.
    Can Yücel


    Okulöncesi Öğretmeni

  • #4
    cecilia123 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    31.Ağustos.2011
    Mesajlar
    5
    @cecilia123







    çocukları zorlamadan bilinçli bi şekilde öğretilirse erken yaşlarda bir iki dilin temeli atılmış olur.. bana çok mantıklı geldi ancak bunu gerçekleştirmek için yeterli öğretmenlerin olması gerekiyor tabii

  • #5
    *nilayöğrt* - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    29.Ağustos.2011
    Mesajlar
    29
    @*nilayöğrt*







    Çocuk zorlanmadan bir dil daha öğrenebilir.İlerki zamanlarda da isterse başka diller.Ama dediğim gibi çocuk kesinlikle zorlanmamalı.
    İnşallah bu sene öğretmen!

  • #6
    erzincank - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03.Ekim.2010
    Nereden
    erzincan
    Mesajlar
    5,492
    @erzincank







    şok güzel bir proje imiş şahsen ben çocuğumun okul öncesi dönemde dil öğrenmesini desteklerim

    "Akılsızlar hırsızların en zararlılarıdırlar.Zamanınızı ve neşenizi çalarlar."(Goethe)

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. """UNUTKAN AMCA""" slayt hikaye
      Konu Sahibi tm43 Forum SESLİ ve SLAYT HİKAYELER
      Cevap: 18
      Son Mesaj : 31.Ekim.2012, 15:28
    2. işte bizim """gece-güdüz""" etkinliğimizzz:))
      Konu Sahibi alanyaa Forum PROJE-GRUP ETKİNLİKLERİ
      Cevap: 7
      Son Mesaj : 08.Ocak.2012, 14:11
    3. Boşver Hep Aynı Masal "HaYaT Ve BeN" İşte Bu Kadar !!!
      Konu Sahibi TURKUAZ-E Forum ŞİİRLER-YAZILAR
      Cevap: 6
      Son Mesaj : 24.Ağustos.2010, 02:52
    4. "Yalvaç Ural Teneke Oyuncaklar Sergisi" 30 Eylül’e Kadar Devam Ediyor...
      Konu Sahibi Arz Forum KONGRE,SEMİNER ETKİNLİK DUYURULARI
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 26.Ağustos.2009, 22:11

    Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş