Bir çok ebeveyn bebeklerinin ne kadar uyuması gerektiği sorusunu merak eder. Primadunyasi.com sitesinde Bebekler için ideal uyku süreleri için öneri tablosuna yer verildi. Sitede bebeklerin uyku ihtiyacı konusunda yer alan bilgilerin ayrıntıları şöyle:

Bir bebeğin huzurlu şekilde uyuduğunu görmek kadar güzel bir şey yoktur. Fakat bu yeni ebebeynlerin çok fazla görmedikleri bir manzaradır, özellikle de bebeklerinin ilk aylarındaki geceleri.

Bir bebeğin tüm gece uyuması her yeni ebeveynin ulaşmaya çalıştığı bir aşamadır. Kısa süre sonra her gece sıcak banyolar, kabarık pijamalar ve resimli hikayelerin pek çok kez okunması ailenin rutini ve aynı zamanda sevilen bir aile geleneği haline gelecektir.

Konu uyumaya ve kendi bebeklerine geldiğinde ebeveynlerin pek çok sorusu vardır. İlk ve en önemli olanı şudur: Bebeğimin ne kadar uyumaya ihtiyacı var? İşte bazı genel öneriler.

YAŞ


İhtiyaç duyulan yaklaşık uyku miktarı:

Yeni doğan


Günde 16 - 18 saat

3 hafta


günde 15 - 18 saat

6 hafta


günde 15 - 16 saat

4 ay


9 - 12 saat artı iki kısa uyku (her biri 2 – 3 saat)

6 ay


10 - 11 saat artı iki kısa uyku (her biri 2 – 3 saat)

9 ay


10 - 12 saat artı iki kısa uyku (her biri 1 – 2 saat)

1 yaş


10 - 11 saat artı bir – iki kısa uyku (her biri 1 – 2 saat)

18 ay


10 - 12 saat artı genellikle bir kısa uyku (1 - 2 saat)

2 yaş


11 - 12 saat artı bir kısa uyku (1 - 2 saat)

3 yaş


10 - 11 saat artı muhtemelen bir kısa uyku (2 saat)

Tabloda görüldüğü gibi, toplam gündüz ve gece uykusu yaşamın ilk üç yılında hızla azalmaktadır (günde 15/16 saatten 11/12 saate). Bu yaş itibariyle uyku ihtiyacı, yetişkinlerde olduğu gibi, bebeğe göre değişmektedir. Örneğin, bazı 6 aylık bebekler halen 14 – 16 saat uykuya ihtiyaç duyarken, diğerleri 13 saatle gayet güzel idare ediyor görünmektedir. Eğer uyku miktarı bundan azsa, çoğu kez uyuma güçlüğü nedeniyledir ve bebeğinizin gün içinde ne kadar uyanık ve etkileşime açık olduğunu etkileyebilir.

Bebeğinizin uyanık olduğu periyodlar 6 haftalıkken yaklaşık 2 saat olup 6 aylık olduğunda 3 buçuk saate çıkmıştır ve genellikle öğleden sonra geç saatlerdedir (eğer babalar eve vaktinde gelebildilerse onlar için harikadır). 6. ayda hemen hemen tüm bebekler gündüz 2 veya 3 kısa uykuya yatarlar, 1. yaşlarında bebeklerin sadece yarısı günde birden fazla kısa uykuya yatar. 2. yaş itibariyle bebeklerin çoğu genellikle öğleden sonra sadece tek bir kısa uykuya yatacaktır.

Eğer erkek çocuğunuz varsa uyku problemi yaşayacağınız şeklindeki yaygın inanışa da kulak asmayın – pek çok büyük araştırma erkekler ve kızlar arasında yaşamlarının ilk 3 yılında uyku miktarları ve gece uyanmaları açısından hiçbir fark olmadığını göstermiştirç

Bebeğinizin ne zaman gece boyunca uyumasını bekleyebileceğiniz hakkında “gerçekçi beklentiler” için bebeğinizin yaşına tıklayın.

Gerçekçi Beklentiler:

Uykuyla ilgili en büyük aşama bebeğinizin gece boyunca uyuduğu ilk gecedir (gece yarısı ve 6 A.M. arasında). Aslında siz yine de büyük ihtimalle uyanıp bebeğinizin iyi olup olmadığını kontrol edeceksiniz.

Bazı bebekler ilk 3 ay içerisinde gece boyunca uyur, diğerleri hala birinci yılın sonuna doğru veya daha uzun bir süre mücadele etmektedir. O zaman bebeğiniz ne zaman gece boyunca uyuyabilmelidir?

Bebeğin uyku yapısı, yani uykunun beyinde nasıl düzenlendiği, 6. ay itibariyle bir yetişkininkine benzerdir. Bebeklere 6. aydan başlayarak gece boyunca uyumaları öğretilebilir. 6 aydan önce gece boyunca uyumalarını beklemek gerçekçi değildir.

Bazı bebekler için (hepsi bireysel olarak farklıdır) geceleri uyumak daha zordur ve bunu yapmak için daha fazla (fakat doğru) yardıma ihtiyaç duyarlar. Düzenli bir uyuma rutinine ihtiyaçları olacaktır.

Emzirilen bebekler geceleri daha sık uyanmaktadır. Bunun nedeni anne sütünün daha hızlı geçiş süresinin olması ve emzirilen bebeklerin gece bile olsa daha fazla beslenmeye ihtiyacı olmasıdır. Ancak eğer emzirebiliyorsanız, anne sütü en iyisidir. Gece uyuma süresini uzatmak için yatmadan önce emzirmek gibi ipuçları vardır. Uzun vadede emzirilen veya biberondan beslenen bebeklerin uyku alışkanlıkları arasında hiç bir fark kalmaz.

Yeni doğan

Bebekler gece boyunca uyuma kabiliyetiyle birlikte doğmazlar. İlk 3 - 6 ayda, kilolarını iki katına çıkarmaları için, gece dahil olmak üzere, sık sık uyanıp durmaksızın beslenmeye ihtiyaçları vardır. Yeni doğan bebeğiniz gece ve gündüz arasındaki farkı bilemez. Bunu öğrenmesi gerekmektedir. Genel olarak, yeni doğan bebeğiniz 24 saatin yaklaşık 16 – 18 saatinde uyuyacaktır. Bir yeni doğan genellikle bir seferde durmaksızın 2 – 4 saat uyur ve aç olarak uyanır.

Farklı zamanlarda farklı şekillerde davranarak bebeğinize gece ve gündüz farkını öğretmeye başlayabilirsiniz. Gündüzleri bebeğinizi beslerken onunla konuşun. Geceleri daha sessiz olun. Ayrıca gece onu beslerken ışığı açmayın fakat sadece soluk bir ışık kaynağı kullanın. Işık, ses ve aktivitedeki farklılıklar bir gündüz-gece ritiminin oluşturulmasında en etkili faktörlerdir. Bebeğiniz sonunda alışacak ve geceleri daha çok uyumaya başlayacaktır.

İpucu: Bebeğiniz rahminizdeyken yürüme hareketleriniz onu yatıştırarak uyutuyordu. Bu yüzden yeni doğan bebeğinizin hala hafifçe sallanmaktan hoşlanması sürpriz değildir. Sallanmak kendini “evde” hissetmesini de sağlar. Pek çok bebek müzikle de rahatlamaktadır.

3 hafta

Bebeğiniz beslenmek için hala gece uyanmasına rağmen, kesintisiz uyku süreleri muhtemelen uzamaktadır, belki üç veya dört saat boyunca. Ve de daha uzun sürelerde uyanık kalmaya başlayacaktır. Yaşamının ilk 4 haftasından başlamak üzere, geceleri daha fazla uyumaya başlayacak ve gündüz uykusunda azalmaya doğru kayacaktır.

Unutmayın, eğer emziriyorsanız, hormonlarınız uyku düzeninizi bebeğinizinkine uydurmak üzere tekrar düzenleyecektir. Bu hormonlar uykusuz kalmaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir. Yine de, pek az anne uyku düzenindeki değişikliği hisseder ve tüm taleplerle ilgilenmeyi hemen hemen başarabildiklerini görür. Gündüz-gece farkını yavaş yavaş oluşturmaya başlamanız önemlidir – bunu ne kadar erken yaparsanız gece uykunuzu o kadar erken almaya başlarsınız. Formül mamayla beslenen bebekler daha fazla uyuyabilir çünkü mama midelerinde daha fazla kalma eğilimindedir, fakat genel olarak uyku düzenleri emzirilen bebeklerinki gibidir.

İpucu: Eğer bebeğiniz tüm gün boyunca uyuma eğilimindeyse, beslenmelerinde uyuyakalıyorsa, beslenmesi için onu uyandırmayı deneyin. En uzun uyku periyodunun gece boyunca olduğunu öğrenmeye ihtiyacı vardır. Bu noktada, uykusunun daha düzenli olmasına yardımcı olmak için 4 p.m. civarında onu uyanık tutmaya çalışın Uyuyakalsa bile onu dik olarak bir bebek sandalyesinde, taşıyıcıda veya yaylı sandalyesinde tutun. Daha sonra 7 veya 8 p.m. civarında ona banyo yaptırın. Bu aynı zamanda onu uyanık tutacak ve onu bekleyen uzun uyku için gevşetecektir.

2 ay

Bebeğiniz kendini uykuya dalmak için hazırlamaya başlamaktadır fakat yine de gece beslenmesi için uyandırılmaya ihtiyacı vardır. Bu kalıbın kendini düzenlemeye başlamasına rağmen, yine de gündüz ve gece arasında açık bir fark olduğunu belirtirken onu izlemeniz gerekmektedir. Bir zaman çizelgesi için çok erkendir ve onu çok katı bir tarifeye zorlamaya çalışmak sağlıklı olmayacaktır.

Bu yaştaki bebekler yeni doğanlara kıyasla her gün daha az uyurlar, ortalama olarak 14 – 16 saat. Bebeğiniz bu zamanın çoğunu geceleyin uyuyarak ve günde üç kısa uykuyla geçirmesine rağmen, gündüzleri daha uzun süreyle uyanık kalacaktır. Her zaman olduğu gibi, bu durum bebeğe göre değişmektedir.

2 aylık bebekler genellikle gece boyunca uyumazlar. Bu yaştaki bebekler arasında büyük farklılıklar vardır fakat tipik olarak 2 aylık bir bebeğin hala geceleri beslenmeye ihtiyacı vardır.

İpucu: Uyanıkken biraz şikayet etmesi normaldir. Ağladığında halen ona gitmenize rağmen, ona şikayet etmesi ve ağlaması için biraz zaman verin (beş dakika gibi). Kendi başına sakinleşecektir.

4 ay

Ortalama 4 aylık bir bebek her gece yaklaşık 9 – 11 saat uyumaktadır ve her gün yaklaşık 1 – 3 saat arasında kısa uykuya yatmaktadır. Bu, günlük 2 düzenli kısa uykuya doğru aşama aşama olan bir geçiştir.

Bebeğiniz artık uykuya dalmak için daha fazla şey yapabilmektedir. Geceleri ve kısa uykuları sırasında uykuya dalmasını sağlayacak bir kalıp oluşturma zamanı gelmiştir. Program 4 aylık bir bebek için çok önemlidir, o zaman kısa uykuların ve yatma vaktinin her gün aynı zamanda ve aynı şekilde olmasını garantilemeye çalışın. Katı olmanıza gerek yok, sadece olabildiği kadar tutarlı olun.

İpucu: Bebeğiniz artık bir miktar yuvarlanacak ve muhtemelen bebek karyolasında dolaşacaktır. Onu sırt üstü koyun. Eğer örtülerinin dışına çıkıyorsa - ve üşüyerek uyanıyorsa - battaniye şeklinde bir bebek tulumu kullanmayı düşünün.

İpucu: Onu bebek karyolasına uyanıkken koyun. Sesinizle veya müzikle ve hafif hafif sallayarak onu sakinleştirin fakat karyolasından dışarı çıkarmayın, onu sallayarak uyutun veya besleyerek uykuya dalmasını sağlayın. Kendi başlarına uykuya dalmayı öğrenmemiş olan bebekler geceleri uyandıklarında sadece sizin gelmeniz için ağlayabilirler.

6 ay

Herkesin uyku kalıpları farklıdır ve aynı şey 6 aylık bebeğiniz için de geçerlidir. Hastalık veya farklı bir yatakta uyumak gibi özel durumlar bebeğinizin uyku düzenini etkileyebilir; aksi halde uyku kalıpları oturmaktadır.

6 aylık bebek her gece ortalama yaklaşık 11 saat uyumaktadır ve genellikle sabah ve öğlen olmak üzere 1 - 2 saatlik iki kısa uykuya yatmaktadır.

Bebeğiniz zamanla daha inatçı olmaya başlamaktadır. Bu, onun karar verme sürecinin sesini duyuran bir parçası haline gelmeden önce, nerede ve nezaman uyumasını istediğinize karar vermeniz için son şansınızdır. Katı yatma zamanı rutinleri geliştirmek, onun kendi kendine uykuya dalmasına ve uykuda kalmasına yardımcı olacaktır.

İpucu: Uyku düzenini oturtmak için bazı öneriler:

Bebeğinizi henüz uyanıkken yatağına koyun. Bu yolla kendi yatağında uykuya dalma pratiğine sahip olacaktır. Eğer beslenirse veya uykuya dalması için sallanırsa aynı davranışı gece uyandığında da bekleyecektir.

Akşamın erken saatlerinde uyumasına izin vermeyin (ör. 5-6 p.m.’ den sonra). Gece boyu uyuması için bebeğinizin yorgun olması gerekmektedir.

Bebeğinize, uyumasına yardımcı olması için, en sevdiği yumuşak oyuncağı veya “rahatlatıcıyı” verin. Bebeğinizin karyolasını oyuncaklarla doldurmadan özel bir battaniye veya tek bir doldurulmuş oyuncak kullanabilirsiniz. Bu bebeğinizin uyumak için rahatlamasına yardımcı olacaktır.

9 ay

Uyku endişeleri 8. veya 9. ayda çok yaygındır. Bebeğiniz daha önce gece boyunca uyuduktan sonra, gecenin bir yarısında uyanabilir ve sonra da evdeki herkesi uyandırabilir. Bu ebeveynlerin üzerinde büyük bir gerginlik yaratabilir ve küçük bebekleriyle olan yaşamlarının kötüleştiğini hissetmelerine neden olur.

9 aylık bebekler her gece yaklaşık 11 – 12 saat uyumaktadır. Bundan önce olduğu gibi, bebeğiniz tüm gece boyunca birkaç saatte bir uyanacaktır. Ancak artık farklı olan şey uyandığı zaman sizi hatırlaması ve özlemesidir. Bu, bağlarınızın kuvvetlendiğinin bir göstergesi ve ağladığı zaman anne veya babanın geldiğini ve oyun zamanı olduğunu öğrendikleri zamandır. Neden geceleri sadece benim olmuyorlar? Eğer bebeğiniz uykuya dalmak için sallanmaya ve ona sarılmanıza alışıksa aynı şeyi gecenin yarısında da bekleyecektir.

Bebeğiniz bu yaşta genellikle iki kısa uykuya yatacaktır. Hem sabah hem de öğleden sonra uykusu tipik olarak 1 - 2 saat sürer. Ebeveyni olarak bebeğinizin ne kadar uykuya ihtiyacı olduğunu en iyi siz bilirsiniz. Fakat kişisel ortalaması ne olursa olsun, eğer gün içinde ekstra uzun süreler uykuya yatarsa, geceleri daha az uyuyacaktır.

İpucu: Çocuklar hasta olduklarında daha fazla uyuma eğilimindedirler. Fakat normal kısa uykuya bir saatten fazlasını eklemek alışılmış değildir. Eğer bebeğiniz hastalığa bağlı olarak, normalden bir saat daha fazla uyuyorsa hemen doktorunuzu arayın.

1 yaş

1 yaşında yatma vakti mücadeleleri başlar. Bebeğiniz yeni yetenekleri nedeniyle o kadar heyecanlıdır ki, yatmaya gitmek daha da zorlaşmaktadır. Sizi kandırabilir ve gelip onu kucağınıza almanıza çalışabilir – ve o kadar tatlıdır ki karşı koymak zordur! Aynı zamanda sınırları da test etmektedir – ne kadarıyla paçayı kurtarabilirler. Bu yapı her ikinize de gelecek ay yardımcı olacağından, yatma vakti rutininizi sürdürün.

Tipik 1 yaşındaki bir çocuk geceleri 10 – 11 saat arasında uyuyacaktır ve gün içinde birkaç tane 1 - 2 saatlik kısa uykuya yatacaktır. Her zaman olduğu gibi, bir bebeğin ihtiyacı olan uyku miktarı bebeğe bağlıdır.

İpucu: Bebeğinizin öğleden sonra uykusunun gittikçe kısaldığını fark edebilirsiniz fakat gelip onu almanız için sizi çağırmadan önce karyolasında oynarken mutlu görünmektedir. Bu davranışı teşvik etmek için karyolasına birkaç küçük oyuncak koyabilirsiniz. Fakat bunların çok büyük olmadıklarından emin olun - bunları nasıl üst üste koyacağını ve de bu şekilde karyolasından çıkmayı öğrenebilir.

18 ay

Hayat bir buçuk yaşındaki çocuğunuz için o kadar eğlenceli ve yoğundur ki yatmaya gitmek yapmak istediği en son şeydir. Gece sakinleşmek ve dinlenmek için sizin yardımınıza ihtiyacı vardır.

18 aylık bebekler 24 saatin 12 – 13 saatinde uyumaya ihtiyaç duyarlar. Bu, çoğu kez ebeveynlerinin ihtiyacı olduğunu düşündüğünden – ve dilediklerinden- daha az bir süredir.

Uyku ihtiyaçları çocuktan çocuğa değiştiğine göre, çocuğunuz için neyin doğru olduğunu siz bulacaksınız. Yardımcı olacak bazı öneriler:

Çocuğunuz kısa süre sonra her gün sadece bir kısa uykuya ihtiyaç duyacaktır. Fakat biri kısa olsa bile, iki dinlenme periyoduna ihtiyaç duyacaktır.

Kreşte olan veya yanında bir bakıcı olan pek çok çocuk ihtiyaçları olmasa bile iki kısa uykuya yatabilir, ve bazıları sadece bir kısa uykuya yatacaktır. Kreşten çocuğunuzu ne sıklıkla uyuduğunu öğrenin. Eğer çok fazla uyuyorsa ve geç yatağa gitme veya erken uyanma vaktiyle uğraşmak istemiyorsanız, yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun gün içindeki uyuma miktarını değiştirmek için bakıcınızla veya kreş personeliyle konuşabilirsiniz.

Eğer daha büyük bir çocuğunuz varsa, gerçekte küçük kardeşinden daha erken yatağa gitmeye ihtiyacı olabilir. Bu, daha büyük olan gün içinde kısa uykuya yatmıyorsa geçerlidir. Bebeğinizin kısa uyku vakti, yeni yürümeye başlayan çocuğunuzla birebir ilgilenmek için iyi bir fırsattır.

İpucu: Gece beslenmek için biberon kullanmak kötü bir alışkanlıktır. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun dişleri için kötüdür ve eğer rutininin bir parçası haline gelirse, uyumak için her zaman buna ihtiyacı olacaktır, gecenin bir yarısında uyansa bile. Eğer geceleri biberon bulunması kalıcı hale gelirse, geceleri yatağını ıslatması daha sık olacaktır.

2 yaş

2 yaşındaki çocuğunuz hala kuralları esnetmeye çalışmaktadır ve yatmaya gitme mücadeleleri yaygındır. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz sizi veya heyecanlı gününü bırakmak istememektedir. Ne yapmalı? Yatma vakti için ritüeller ve rutinler oluşturun. Bu, iyi uyuma alışkanlıklarını teşvik etmek için en iyi yoldur.

Farklı yeni yürümeye başlayan çocuklar farklı miktarda uykuya ihtiyaç duyarlar. Fakat genel olarak, 24 saatte 12-13 saate ihtiyaç duyarlar. Tipik olarak geceleri 11 – 12 saat uyuyacaklardır, her öğleden sonra 1 - 2 saatlik bir kısa uykuya yatabilirler.

Yeni yürümeye başlayan çocuklar yatağa gitmeyi reddetmede iyidirler. Çocuğunuza iyi uyku alışkanlıklarını öğretmek ve bu işi sizin için daha kolaylaştırmak için en iyi yol yatma vakti kuralları ve rutinleri hakkında her gün tutarlı olmaktır. Bazı ipuçları:

Akşam yemeğinden sonra dinlenmeye başlayın. Kendiniz ve çocuğunuz için hızı yavaşlatmak yatma vaktine geçişi daha kolaylaştıracaktır. Okumak, şarkı söylemek ve sessizce oyun oynamak etrafta koşmaktan daha iyidir. Babalar ve yeni yürümeye başlayan çocukları çoğu kez boğuşmadan hoşlanırlar fakat bunun uyku vaktinden 1 saat önce olmasına izin vermeyin.

Yatmadan önceki rutininizi kısa ve tatlı tutun. Yıkanmak, diş fırçalamak ve tuvalete gitmek yaklaşık yarım saatten fazla sürmemelidir. Daha uzun sürerse çocuğunuz gerilmeye başlayacak ve siz de kızmaya başlayacaksınız.

Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz bazı zamanlarda yatağa gitmeyi muhtemelen reddedecektir. Yatma vakti kuralları hakkında katı ve tutarlı olun.

Yeni yürümeye başlayan çocukların kendi odalarının olmasına ihtiyaç yoktur. Aslında, bu yaştaki pek çok çocuk odada bir başkası varken daha iyi uyumaktadır. 3 -5 yaşları arasındaki bir başka çocuk iyi bir oda arkadaşı olacaktır. Daha büyük çocuklar hemen her tür gürültü patırtıda genellikle iyi uyumaktadırlar.

İpucu: Çocuğunuzun yatağına bir kitap veya küçük bir oyuncak bırakın ki uyandıktan sonra kısa bir süre için kendini eğlendirebilsin. “Çok erken” kavramını anlayamaz fakat ona pencereden ışık girene kadar veya sizin “günaydın” (veya diğer bir spesifik işaret) dediğinizi duyana kadar odasında kalmasını öğretebilirsiniz.

3 yaş

3 yaşındaki bir çocuk her gün ortalama yaklaşık 12 saat uyumaktadır. Bu genellikle gecede 10 veya 11 saat ve 1 - 2 saatlik bir kısa uyku anlamına gelmektedir. Ancak, kısa uyku süreleri 3 yaşındaki çocuklar için, 2 yaşındakilere kıyasla daha değişkendir ve bazıları bazı günlerde kısa uykuya yatmamaya başlamaktadır. 3 yaşındaki çocuğunuz günün olaylarına, bir hastalığa, rutinindeki değişikliklere veya içinde bulunduğu herhangi bir gelişimsel değişikliğe bağlı olarak daha fazla veya daha az uykuya ihtiyaç duyabilir. Çocuğunuzun bir günde doğal olarak uyuduğu süre onun ihtiyacı olduğu miktardır.

3 yaşındaki çocuğunuz gelişen dil kabiliyetleri ve aktif hayal gücü tarafından ateşlenen çok meşgul bir yaşam sürmektedir. Bunlar geceleri canlı rüyalara ve kabuslara neden olabilir. 3 ve 7 yaş arasındaki pek çok çocuk kabus görmektedir ve bu normal bir gelişimsel fazdır. Kabuslarını önleyemezsiniz ve önlememelisiniz; bunlar, günün zorluklarıyla başa çıkmalarına yardımcı olmaktadır. Fakat yatağa gitme rutinini sakin ve basit tutarak uyumasına yardımcı olabilirsiniz

Kaynak: https://www.primadunyasi.com/